[#1] uae na ubuntu
Wreszcie udalo mi sie uae na linuxie odpalic, poszlo bez wiekszych problemow z systemem uzywanym przez winuae, tylko:
1. Strasznie wolne mam odswierzanie grafiki (AGA) da sie to jakos przyspieszyc?
2. Czy da sie tym obsluzyc amigowski dysk?

W menu programu nic nie znalazlem, ale moze z konsoli da sie wiecej opcji wycisnac?

[#2] Re: uae na ubuntu

@vi-bee, post #1

1. Sprawdź framerate w pliku ~/.uaerc.
2. Masz na myśli fizycznie podpięty dysk czy obraz dysku?

[#3] Re: uae na ubuntu

@vi-bee, post #1

Jeśli w jądrze masz włączoną obsługę amigowego RDB to tak, do tego jeszcze moduł affs czyli obsługa FastFileSystem od DOS/0 do DOS/5 z muFS również. Wtedy pod samym Ubuntu zamontujesz i później tylko dodać do UAE. Czy UAE sam z siebie coś robi i jak jest z innymi systemami plików np. SFS to nie wiem, nie pamiętam, jechałem głównie z katalogu.

[#4] Re: uae na ubuntu

@CzAjA, post #3

To jest dysk SFS ktory wczesniej chodzil w pegazie, problem w tym ze trzeba mu przywrocic partycje i mialem zamiar zrobic to pod uae.

[#5] Re: uae na ubuntu

@vi-bee, post #4

Czy Ubuntu widzi podłączony dysk Od tego zacznijmy.

[#6] Re: uae na ubuntu

@vi-bee, post #4

Jeżeli pod Windą da się pod WinUAE obsłużyć dysk w formacie Amigi, to pod Linuxem tym bardziej. Nie używałem jeszcze emulatora pod Linuxem, ale w wolnym czasie przetestuję jak to działa.

Napisz, jak ten dysk jest podłączony - czy to S-ATA, czy IDE ( jako Primary Master/Slave czy Secondary Master/Slave).
Wpisz z wiersza poleceń cat /proc/partitions
i napisz co się pokazało, zobaczymy co dalej.

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2010 16:16:56
[#7] Re: uae na ubuntu

@vi-bee, post #1

Możesz jeszcze spróbować System Rescue CD 1.2.3 - Linux w wersji Live z narzędziami do odzysku danych, pisze też że obsługuje SFS.

[#8] Re: uae na ubuntu

@Nightmare777, post #6

ubuntu dysk widzi, ale nic poza tym

major minor #blocks name

8 0 78150744 sda
8 1 20480008 sda1
8 2 41174595 sda2
8 3 1 sda3
8 5 15751701 sda5
8 6 738958 sda6
8 16 39082680 sdb
8 17 39078081 sdb1
8 32 78150744 sdc
8 48 1952703 sdd
8 49 8032 sdd1
8 50 1943833 sdd2

to ten sdc, to jest IDE secondary master

Musze tego linux recovery wyprobowac. Choc pamietam ze chyba jeszcze na pegu probowalem go ratowac SFS doctorem i nic to nie dalo, z tym ze wtedy nie mialem dysku na ktory moglbym przeniesc dane, teraz mam wiec moglbym uzyc SFSsalva.

[#9] Re: uae na ubuntu

@vi-bee, post #8

Wygląda na to, że Linux widzi dysk, ale nie widzi partycji. Można próbować go montować. Ciekawe jaki błąd wyskoczy.

[#10] Re: uae na ubuntu

@vi-bee, post #4

a jaka masz pewnosc ze Amiga/UAE bedzie potrafila odczytac/przywrocic partycje z dysku SFS zrobionego na pegazie?
Czy SFS z mosa jest zgodny z SFS z m68k ?

Ja na twoim miejscu znalazlbym kogos z Mosem (wystarczy demo) i odzyskal te partycje.
[#11] Re: uae na ubuntu

@QkiZ, post #9

A E-UAE pod linuxem obsługuje natywne partycje Amigi? Ostatnio jak tego używałem to nie obsługiwało. Tylko WinUAE potrafiło z nich korzystać.
[#12] Re: uae na ubuntu

@mały, post #11

No wlasnie o to spytalem w pierwszym poscie :)

[#13] Re: uae na ubuntu

@mały, post #11

mały napisał(a):

> A E-UAE pod linuxem obsługuje natywne partycje Amigi? Ostatnio
> jak tego używałem to nie obsługiwało. Tylko WinUAE potrafiło z
> nich korzystać.

Zawsze można próbować zrzucić zawartość dysku do obrazu i wykorzystać w E-UAE.

[#14] Re: uae na ubuntu

@mały, post #11

Linux sam w sobie obsługuje amigowy filesystem, tak więc podpięcie dysku, odpalenie Linuksa, odpowiednia komenda mount i zrobione.

[#15] Re: uae na ubuntu

@Kokos, post #14

tylko skad wziasc sterowniki do obslugi sfs?

[#16] Re: uae na ubuntu

@vi-bee, post #15

No z tym może być problem. A rozwiązałeś problem numer 1

[#17] Re: uae na ubuntu

@vi-bee, post #15

Zamontuj partycję:

mkdir /amisia
mount /dev/sdc /amisia

i zobacz czy poprawnie zamontowało. Co od odświeżania grafiki - nie wiem na czym postawiłeś tego Ubuntu - może trzeba stery do grafiki zainstalować.

Ostatnia modyfikacja: 05.02.2010 22:44:18

Ostatnia modyfikacja: 05.02.2010 22:44:49
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem