[#1] edycja SS w windzie
witam

odgrzebalem moje zrzuty systemow z moich amig ktore mialem wczesniej (z a4k i a1k2) usiluje je odpalic pod winUAE , jednak specyfika sprzetu ktora mialem troche ogranicza start systemu , a w zasadzie go nie umozliwia - totez chcialem edytowac S-s np pod notepadem, wordem czy innym worpadem - ale niestety jakikolwiek zapis pliku konczy sie "uszkodzeniem" pliku w taki sposob ze po uruchomieniu winuae z emulacja mojego dysku na samym juz poczatku pokazuje sie blad "unknown command :.."

macie jakies pomysly w czym mozna edytowac ss zeby nie miec takowych problemow?

[#2] Re: edycja SS w windzie

@Kwiatki, post #1

A może bootować bez SS, a potem ed'em poprawić? Skoro to jest kompletny system to zakładam że masz w C Ed'a i nie musisz się gimnastykować z windozowymi edytorami.

Pozdrawiam,
RadziN

[#3] Re: edycja SS w windzie

@RadziN, post #2

niee - no tak sie nie da SS musi byc

[#4] Re: edycja SS w windzie

@Kwiatki, post #3

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Uruchamiasz system bez SS i potem z linii poleceń uruchamiasz Ed=(prosty ale użyteczny edytor) i poprawiasz to co masz w SS skopane. Potem reboot i sprawdzasz czy działa. Mam nadzieję, że teraz już prosto to przedstawiłem.

Pozdrawiam,
RadziN

[#5] Re: edycja SS w windzie

@RadziN, post #4

rozumiem co masz na mysli , ale po odpaleniu bez SS brak mu odpowiednich bibliotek

[#6] Re: edycja SS w windzie

@Kwiatki, post #5

Tak jak kolega pisze, odpalasz bez startup-sequence i wpisujesz ed s:startup-sequence i na bank działa, zwykły ed nie potrzebuje nic do uruchomienia, może się pojawić parę requestów ale dajesz cancel i działa.
[#7] Re: edycja SS w windzie

@Kwiatki, post #1

Jeżeli chcesz edytować S-S z poziomu Windowsa, to potrzebujesz edytora, który przy zapisie nie zmieni kodów końca linii tak jak to robią wymienione przez Ciebie edytory (zamieniają amigowe LF na windowsowe CRLF) i nie zmieni ci kodowania tekstu np. na UTF-8 (co też się zdarza ww. edytorom), lub też potrzebujesz konwertera, który zamieni znaki końca linii z CRLF na LF i kodowanie tekstu z UTF na ISO/AmigaPL.

Na przykładzie WordPada i konwertera Gżegżółka XP:

1. Otwierasz Startup-Sequence w WordPadzie, zmieniasz sobie to, co ci potrzeba i zapisujesz plik.
2. Odpalasz Gżegżółkę i przeciągasz na jego okno zmieniony plik Startup-Sequence.
3. W [Konwersja] wybierasz jako źródło "Automatyczny" a jako cel "AmigaPL" i klikasz na [Start].
4. W [Końce linii (EOL)] wybierasz jako "Docelowy format EOL" LF (Unix) i "Typ tekstu" jako "Rozpoznaj" i znowu naciskasz [Start].
5. Tym razem może wyskoczyć ostrzeżenie o kopii zapasowej i pytanie, czy ją nadpisać. Wybierasz opcję "Nadpisz plik kopii zapasowej" i klikasz [OK].

No i w ten sposób masz prawidłową Startup-Sequence, która nie będzie się wywalać. A przynajmniej nie dlatego, że była obrobiona w windzie. Jeżeli po takich zabiegach WinUAE nadal się wykłada, to znak, że nieprawidłowo go ustawiłeś i/lub masz w S-S uruchamiane jakieś dziwadła (nieistniejące programy, sterowniki specyficznego sprzętu, jak np. kontrolery dysków etc.).

[#8] Re: edycja SS w windzie

@APC74, post #7

Polecam SpeedCommander, wybierasz plik, naciskasz F4 i edytyjesz cokolwiek chcesz bez ingerencji w kody specjalne. Sprawdzane z startup-sequence, polskimi znakami i źródłówką w assemblerze.
Mam postawiony AmiKit na "gołych" plikach i działa.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem