[#1] filtry pod winuae
Witam.
Używacie filtrów graficznych? :)
Który waszym zdaniem jest najlepszy ?
dla mnie jak na razie numerem 1 jest:
D3D 4xsal przy
rozdzielczość: hires
tryb rysowania: podwójny

kiedyś pod 1.4 najlepszym moim zdaniem był hq2x ale strasznie mi zamulał.

czekam na opinie ok, racja
pozdrawiam.

[#2] Re: filtry pod winuae

@pes06, post #1

Sporo tych filtrów i też bym chciał, żeby był ten jeden najlepszy, no ale cóż... To już pewnie kwestia gustu.

Za test główny posłużył Superfrog. Porównywałem widok kości zakopanych w ziemi (bo małe i białe), wystające kolce (bo mają skośne linie) oraz ogólnie zarys konturu ścieżki (czy jest wyraźny i "płynny")
W drugiej kolejności zapodałem Cannon Fodder (wiadomo - na tych pikselkach od razu widać efekt danego filtra ;)

Ostatecznie wybrałem 4xSoft_PS3.0 (reszta ustawień jak u Ciebie).
Dla mnie jakoś tak najlepiej rozmywa "kanty" granic barw przy zachowaniu jako takiej ogólnej ostrości. Co najważniejsze - nie zamula.

P.S. Któryś wyżej na liście filtrów dawał niemal identyczny efekt ale nazwy w tej chwili nie pamiętam (może własnie ten Twój - chyba jeszcze się dzisiaj tym pobawię).

Ostatnia modyfikacja: 06.03.2010 14:36:06

Ostatnia modyfikacja: 06.03.2010 14:37:39
[#3] Re: filtry pod winuae

@Xargos78, post #2

Faktycznie ten 4xSoft_PS3.0 jest chyba najlepszy.
Chociaż różnica jest praktycznie niezauważalna.
Jeszcze tylko paletę kolorów jakoś bym zmniejszył bo jak dla mnie to za dużo czerwonego, ciekawe czy z winuea można zmieniać nasycenie 3 standardowych kolorów....
Pozdrawiam.
[#4] Re: filtry pod winuae

@pes06, post #3

...ciekawe czy z winuea można zmieniać nasycenie 3 standardowych kolorów....

W GUI emulatora możesz tylko zmieniać nasycenie dla wszystkich kolorów jednocześnie (Saturation).
Dla wprawnych w pixelshaderach można zakombinować z filtrami - dodać do wybranego filtra modyfikację koloru (w Twoim przypadku obniżenie wartości składowej czerwonej np. przez pomnożenie jej przez 0.9, czy coś w ten deseń). To tak w dużym skrócie. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem