[#1] tworzenie partycji lub hdf
Witam.
Jestem zielony w temacie wiec prosze o wskazówkę co dalej robić.
Udało mi się odpalić uae, jak teraz na klassyku utworzyc partycje z partycji!? lub inaczej jak przenieść dane z dysku amigowego do uae??

[#2] Re: tworzenie partycji lub hdf

@11MASTEr, post #1

Pod UAE mozesz uzywac dysku jako plikopartycji lub katalogu emulujacego HDD.
Czyli drugi sposob umozliwia np. odpalenie UAE bezposrednio z dysku z ktorego zostala uruchomiona Amiga.
Wtedu pod emulatorem widac pliki z fizycznego dysku amigowego.

Jesli chcesz utworzyc partycje na plikopartycji to mysisz pod uae uzyc HDToolBox.
W tooltypes zamiast scsi.device nalezy wpisac uaehf.device
[#3] Re: tworzenie partycji lub hdf

@Norbert, post #2

NIe do końca o to mi chodziło. Mam uae pod mosem (wiadomo brak gui i funkcjonalności takiej jak na winuae - chyba ze czegos nie wiem). I teraz chciałbym na klasyku (kompie) utworzyc z partycji pliki hdf, aby potem je przenesc na mini i podpiac do euae. I nie chciałbym się posiłkować windom (odpinanie dysków i podpinanie itp.), a tak lane sobie przepchne te obrazy i po krzyku. :) Chyba ze znów się mylę?!

[#4] Re: tworzenie partycji lub hdf

@11MASTEr, post #3

Ee, ja to nie widzę innej możliwości jak po prostu popakowac wszystko i przenieć na UAE w postaci archiwum...

[#5] Re: tworzenie partycji lub hdf

@11MASTEr, post #3

To podam Ci kilka sposob :)
- podlacz dysk amigowy przez IDE-USB
- nagrac dane na CD/DVD
- stworzone obrazy podpiac w FileImageCTRL i podmontowac z Mouterze.
- w konfigu do euae dopisz:
hardfile2=rw,HD0:dh3:test.hdf,32,1,2,512,1,

rw= zapisz/odczyt
HD0=nazwa partycji pod euae
dh3:test.hdf = sciezka do plikopartycji

Jesli partycja test.hdf sie nie podmontuje to bedziesz musial zmienic te parametry
" 32,1,2,512 ". Znajdziesz je w mountliscie stworzonej przez Mountera.
Opis hardfile2 szukaj w instrukcji do euae (najlepiej w wersji dla m68k)
[#6] Re: tworzenie partycji lub hdf

@Norbert, post #5

Norbert mi sie podoba bo blyska SPRAWDZONA wiedza - widac ze zna sie chlopak na rzeczy !

OK OK OK OK OK OK OK OK

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2010 11:34:41
[#7] Re: tworzenie partycji lub hdf

@11MASTEr, post #1

HDF z partycji zrobisz tym:
http://aminet.net/package/disk/misc/tsgui

[#8] Re: tworzenie partycji lub hdf

@APC74, post #7

rowniez jestem zielony, a mianowicie mam taki problem, Posiadam amige 500 i 1200 z hd ale strasznie malo gierek. Wiec zainstalowalem na laptopie ( stacjonarki nie posiadam ) winuae. Podlaczam dysk z amigi 1200 poprzez obudowe ide-usb do lapka. Dysk jest widziany, w winuae dodaje dysk. Ale nie przydziela mu zadnego woluminu (chodzi hd0 etc). Gdy wlacze dodatkowa opcje, by widzial workbench dyski windowsa, widzi je. Ale nie kliknieciu na dany dysk nie widzi zawartosci. Przy czym jak pod emulatorem zaloze katalog, to sie pojawia np na dysku C. Nie wiem co mam zrobic by przerzucic pliki z windowsa na dysk amigi. Dzieki za pomoc
[#9] Re: tworzenie partycji lub hdf

@11MASTEr, post #3

Udala sie operacja przenoszenia plikow do uae ?
[#10] Re: tworzenie partycji lub hdf

@Norbert, post #9

już niedużo brakuje. Mianowicie po nazwaniu twrdziela i dodaniu i podzieleniu partycji daje opcje save and exit z HDtools. Lecz system wywala blad error 28 on write

Ostatnia modyfikacja: 14.11.2010 22:39:39
[#11] Re: tworzenie partycji lub hdf

@waspik, post #10

pytanie bylo do postu numer #3

Ostatnia modyfikacja: 16.11.2010 20:50:41
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem