[#1] Euae pod mac os x - wolne?
Witam

1. Czy to reguła że e-uae pod Mac OS X jest wolne?
Mam macbooka pro 2.26 GHz (core2duo) a framerate wygląda gorzej niż źle. (jakieś 12 fps)

Na nowym macbooku 15' i3 (4 rdzenie) działa w miarę OK ale też potrafi zarywać.

2. jakie są optymalne ustawienia?

3. Czy hi-toro robi optymalne wystarczy do dobrego skonfigurowania euae czy trzeba coś poprawiać w .uaerc ?

TIA
[#2] Re: Euae pod mac os x - wolne?

@carrion, post #1

1) Jest to regułą niestety bo wersja E-UAE dla OS X jest skopana. Nie używaj okienka, na pełnym ekranie dopiero wszystko działa jak trzeba.

2) Ja mam włączone: emulation speed max, 68040, JIT - force settings, w zakładce Display - OpenGL rendering. Reszty nie ruszałem.

3) Nie poprawiałem nic w .uaerc i chodzi normalnie.

Ogólnie E-UAE w tej wersji to porażka, popatrz lepiej na necie za P-UAE, będącym rozwinięciem i kontynuacją tego pierwszego.

Aaa. Pliki konfiguracyjne z Amiga Forever po zmianie ścieżek dostępu do Kickstartu i emulowanego dysku odpalają od kopa, nie zauważyłem problemów z wydajnością.

PS. Daj znac na priv to podesle pare przykladowych konfiguracji.

Ostatnia modyfikacja: 26.11.2010 22:54:36
[#3] Re: Euae pod mac os x - wolne?

@c3h6, post #2

Czy ktoś testował wydajność pod Efiką? Czy emulacja jest chociaż na poziomie gołej A1200? Z tego co wyczytałem to chyba jest wreszcie JIT?

[#4] Re: Euae pod mac os x - wolne?

@pong777, post #3

Sorki, ale nic mi nie wiadomo o E-UAE na Efice, moja odpowiedź dotyczy wersji na Maca.
Pzdr
C3

[#5] Re: Euae pod mac os x - wolne?

@c3h6, post #4

E-UAE na Efice nadaje się do emulacji OSa. Sam testowałem. W gierki tam nie pociupiemy. Pytalem raczej o możliwość kompilacji P-UAE pod Efi oraz szybkość działania P-UAE a nie E-UAE.

Ostatnia modyfikacja: 26.11.2010 23:50:15
[#6] Re: Euae pod mac os x - wolne?

@pong777, post #5

Nic mi nie wiadomo żeby ktoś to kompilował dla Efiki.
Projekt jest na EAB, może tam ktoś wie jak to skompilować dla tej płyty.

[#7] Re: Euae pod mac os x - wolne?

@pong777, post #3

Czy ktoś testował wydajność pod Efiką

Dla Efiki to polecam UAE4All (port z Dreamcasta)

[#8] Re: Euae pod mac os x - wolne?

@c3h6, post #2

Ma ktoś binarki z PUAE?
Co prawda udało mi się to skompilować puae pod macos x'em ale demo Arte dalej zarywa na tej wersji emulatora. Chciałbym wiedzieć czy kompiluję to jakoś nie tak czy to po prostu wolno działa.

Tak upieram się przy tym Arte bo w kilku miejscach widać że ta emulacja jest jeszcze daleka od idealnej (np porównując z winuae)

Macie jakieś doświadczenia / pomysły jak to jeszcze przyśpieszyć?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem