[#1] winuae - konfiguracja
Witam, chciałem sobie poemulować pare gierek z amigi :<

Lecz superfrog na jakimkolwiek kickromie strasznie przycina :<

Zastanawiam sie czy to nie wina sprzechicha... A o to one:

płyta główna Abit NF7(-S) v2.0
procek AMD sempron 1,19GHz
ram 2 GB
Karta Graficzna: radeon 9000
[#2] Re: winuae - konfiguracja

@Razor, post #1

Pewnie to wina kickromow. No ale skoro masz ich na pęczki to może znajdziesz właściwy.
Lub wina Superfroga. Tez są na pęczki?

[#3] Re: winuae - konfiguracja

@c3h6, post #2

hmm - a jaki kickrom/y polecasz?
[#4] Re: winuae - konfiguracja

@Razor, post #3

Ja polecam lekturę.

[#5] Re: winuae - konfiguracja

@Razor, post #3

Polecam lekturę od Mailmana i puknąć się w głowę.

[#6] Re: winuae - konfiguracja

@Razor, post #1

To jeszcze zdradź nam, jaką wersję WinUAE używasz no i jego konfigurację. Łatwiej będzie udzielić Ci jakichś rad.
Co do sprzętu - szału nie ma - ale do Superfroga powinno wystarczyć.

[#7] Re: winuae - konfiguracja

@c3h6, post #5

Jak masz udzielać takich "rad" to może daj sobie na wstrzymanie i nie spamuj w wątku...

[#8] Re: winuae - konfiguracja

@APC74, post #7

Odsyłam do pkt. no. 1 . Ze zrozumieniem tym razem.

[#9] Re: winuae - konfiguracja

@APC74, post #6

właśnie miałem pisać, że posiadam wersje 2.3 i obawiam sie ze poradnik jest nieaktualny. Ustawienia standardowe, które się ustawiały pod dany rom (próbowałem 2500, 2500+, 4000, 1200)
[#10] Re: winuae - konfiguracja

@APC74, post #7

O właśnie. Dodaj poradnik dla użytkowników A2500+.
PS. A przy okazji, może podasz konfig PC który sie nadaje do grania w SF, skoro ten tylko "wystarcza".

Ostatnia modyfikacja: 02.12.2010 21:02:40
[#11] Re: winuae - konfiguracja

@c3h6, post #10

Pisałeś coś o czytaniu ze zrozumieniem... Może sam zastosuj się do tej rady? Jeżeli jednak rozumienie znaczenia słów przekracza twoje możliwości, to zainwestuj w jakiś słownik, np. języka polskiego.
Zwrot "ale do Superfroga powinno wystarczyć" oznacza, że na tym komputerze ta gra powinna działać bez problemów. Bo:
- wystarczyć = wystąpić w dostatecznej ilości/liczbie (por. słownik języka polskiego PWN )
- dostateczny = zadowalający (por. słownik języka polskiego PWN )
tzn. sprzęt spełnia wymagania gry uruchomionej przez WinUAE.

[#12] Re: winuae - konfiguracja

@Razor, post #9

W ramach podstawowych ustawień jest aktualny.

[#13] Re: winuae - konfiguracja

@Razor, post #9

i obawiam sie ze poradnik jest nieaktualny
Eee tam, co najwyżej screeny się różnią i kilka opcji powędrowało na inne zakładki, ale WinUAE nie jest aż taką ogromną kobyłą, żeby nie dalo się ich znaleźć. :)

Aktualnie używam bety WinUAE 2.3.1, więc poniższe screnshooty też mogą trochę różnić się od wersji 2.3.

Przeprowadźmy mały test - sprawdź, czy uda Ci się ustawić WinUAE tak jak na poniższych screenach i napisz, czy to pomogło.

Uruchom WinUAE i wejdź do zakładki Quickstart i ustaw w niej wszystko tak, jak na zrzucie ekranu, i kliknij na guziku [Set configuration].

Przejdź do zakładki Chipset i wyłącz opcję Cycle-exact.

Teraz zakładka CPU and FPU - rzeczy, które powinieneś zmienić/ustawić zaznaczyłem na czerwono.

W zakładce ROM wybierz rom 2.x, ewentualnie 3.x - dla gry nie ma to większego znaczenia, i tak Superfrog praktycznie nie korzysta z niego.

Dodaj trochę RAM swojej "Amidze".

Przy okazji przyśpiesz też "napęd dyskietek", ustawiając w zakładce Floppy drives jej prędkość na "Turbo".

W zakładce Display będzie trochę klikania - najważniejsze tu ustawienie, to włączenie "Fullscreen" oraz co najmniej "Double buffering" (podwójne buforowanie) - o ile się da, nie każda karta sobie z tym radzi.

Toni Wilen (gdybyś nie wiedział - aktualny autor WinUAE) jakiś czas temu stwierdził, że WinUAE najlepiej odtwarza dźwięk (lub inaczej - wytwarza najmniej zakłóceń), gdy ustawi mu się Frequency (częstotliwość) na 48000. Chyba do dziś nic w tym temacie się nie zmieniło, więc wskocz do zakładki Sound i ustaw tą częstotliwość. Skoro już jesteśmy przy ustawieniach dźwięku, to zainteresuj się suwakiem "Sound Buffer Size" - suwak ten odpowiada, jak jego nazwa wskazuje, za ustawienie rozmiaru bufora dźwięku - im większy bufor, tym mniejsze szanse na przerywanie odtwarzanego przez emulator dźwięku. Z drugiej jednak strony im większy bufor, tym większe opóźnienie dźwięku względem obrazu. Co w przypadku gier ma niebagatelne znaczenie, bo np. dźwięk uderzenia usłyszany po tym jak Superżaba już się dawno pozbierała do kupy głupio brzmi. Dlatego też w przypadku gier należy ustawiać ten bufor na jak najniższe wartości - poeksperymentuj z tym w trakcie gry.

Wreszcie ostatnia zakładka - Micellaneous - warto w niej zwrócić uwagę, czy opcja "Faster RTG" na pewno jest wyłączona - włączenie tej opcji powoduje, że WinUAE nie w pełni emuluje chipset graficzny (niektóre funkcje są pomijane), co przyspiesza emulację aaale może powodować problemy z niektórymi grami i właściwie należy z tej opcji korzystać wyłącznie, gdy emuluje się kartę graficzną na naszej "Amidze". Drugą opcją, na którą powinieneś zwrócić uwagę jest Graphics API - w przypadku Twojej karty graficznej jesteś skazany na korzystanie z "DirectDraw" albowiem opcja Direct3D działa na kartach graficznych zgodnych z najnowszym DirectX 9.0c - A Radek 9000 to chyba DirectX 8 wspiera (?).

No i to by było na tyle - teraz można klikać na [Start]...

Ostatnia modyfikacja: 02.12.2010 22:32:06
[#14] Re: winuae - konfiguracja

@APC74, post #13

software failure mi wyskczyło :/ anyway postaram się sprawdzić tą konfiguracje na innych grach.

a co do gier ogolnie to chcialbym zagrac w : Apidya, Chaos Engine, Moonstone, CF, North & South, Pinballe,
Sensibe Soccer,Dyne - bo to byly gry z mojego dziecinstwa

Ostatnia modyfikacja: 02.12.2010 23:00:44
[#15] Re: winuae - konfiguracja

@APC74, post #11

Dziękuję za radę odnośnie słownika, jak przeczytam to Ci podeślę. Bo:

- wystarczyć oznacza to co napisałeś, ale nie oznacza, że działa zadowalająco. Czyżby przytoczone przez Ciebie "dostatecznie" miało to jednak sugerować? Z tego co mi wiadomo to dostatecznie (wystarczy również) znaczy "ledwo co, da się uruchomić". Nigdy w szkole nie oceniono Cię w ten sposób?

Ponadto napisałeś "powinno wystarczyć" a nie "wystarcza". Problem w rozumowaniu jednak?

Pominąłeś również moje pytanie odnośnie A2500+ i WinUAE.

Odnośnie pytania w poście nr 1, to staram się zwrócić uwagę na piratowanie "kickromów", zresztą fajnego emajla dostałem od tego użytkownika.
Ty oczywiście pomożesz każdemu, ja być może nie.

[#16] Re: winuae - konfiguracja

@c3h6, post #15

- wystarczyć oznacza to co napisałeś, ale nie oznacza, że działa zadowalająco. Czyżby przytoczone przez Ciebie "dostatecznie" miało to jednak sugerować? Z tego co mi wiadomo to dostatecznie (wystarczy również) znaczy "ledwo co, da się uruchomić". Nigdy w szkole nie oceniono Cię w ten sposób?

No tak, co ci wszyscy językoznawcy z Polskich Wydawnictw Naukowych wiedzą. Ty wiesz przecież lepiej od nich, co te słowa znaczą.

Ponadto napisałeś "powinno wystarczyć" a nie "wystarcza". Problem w rozumowaniu jednak?

Tak, to stanowczo problem w rozumowaniu, ale raczej nie mój.
A teraz zajrzyjmy na chwilę do postu #1 - Razor pytał w nim, czy posiadany przez niego komputer nie jest czasem przyczyną problemów z grą. W poście #6 m.in. odniosłem się do tego pytania tymi słowami: Co do sprzętu - szału nie ma - ale do Superfroga powinno wystarczyć.
TŁUMACZĘ:
- pisząc szału nie ma - miałem na myśli, że komputer (wprawdzie) jest stary....
- ale do Superfroga powinno wystarczyć - miałem na myśli, że z tą grą powinien sobie radzić lub też inaczej (napisałem to zresztą w poście #11) - komputer spełnia wymagania gry.
Co miało sugerować, że to nie sprzęt stanowi problem, tylko ustawienia WinUAE.
Czy teraz jest to dla Ciebie wystarczająco jasne?

Pominąłeś również moje pytanie odnośnie A2500+ i WinUAE.

A gdzie zadałeś to pytanie? Czyżby chodziło Ci o post #10 (Dodaj poradnik dla użytkowników A2500+.)? To niby pytanie ma być?
Odnośnie tej nieistniejącej konfiguracji "Amigi 2500+" - zakładam, że Razor po prostu popełnił literówkę (możliwe - tak gdybam sobie - że chodziło mu o A500+, cyferki wklepywał z klawiatury numerycznej a tam 2 i 5 sąsiadują ze sobą, i łatwo niechcący nacisnąć te dwa klawisze jednocześnie) i Twoje pastwienie się nad nim za tą literówkę jest po prostu żałosne. Komizmu całej sytuacji dodają błędy, które Ty popełniłeś w swoim poście wytykając błędy innym.

Odnośnie pytania w poście nr 1, to staram się zwrócić uwagę na piratowanie "kickromów"...
Zauważyłem. Cóż, piractwo komputerowe to zmora nie tylko Amigi i dyskusje na ten temat niejednokrotnie przetaczały się przez PPA, jednak co to ma do tego wątku? Myślisz, że każdy użytkownik WinUAE jest piratem? Razor nie pisze, że ma pirackie KSy i póki co nie mam powodów sądzić, że jest piratem. A ty masz jakieś dowody na to, że Razor jest piratem?

Ty oczywiście pomożesz każdemu, ja być może nie.
Nie, nie każdemu - wielu userów PPA ignoruję, jednak w odróżnieniu od Ciebie przynajmniej staram się nie przeszkadzać i nie spamuję w zakładanych przez nich wątkach.

[#17] Re: winuae - konfiguracja

@Razor, post #14

software failure mi wyskczyło

Kiepsko. Trudno mi powiedzieć, co mogło być przyczyną mógłbyś przytoczyć dokładną treść tego komunikatu? Albo chociaż napisz, czy to były czerwone/żółte napisy na czarnym tle z migającą ramką? W tym momencie przychodzą mi do głowy 2 powody wystąpienia tego błędu:
1. Masz skopaną grę - oryginalnego i legalnego Superfroga ściągniesz ze strony http://www.dream17.info/
2. Uszkodzony KS...

[#18] Re: winuae - konfiguracja

@APC74, post #16

Wiesz, przykro ze piszesz o PWN, bo widać ze nie masz pojęcia o czym piszesz.
Wypisujesz bzdury, pewnie faktycznie nie znasz slow których używasz.
Odnośnie "tej nieistniejącej konfiguracji" to albo zgrywasz głupka albo.. sorry, nie ma określenia. Zakładać sobie możesz. Służę majlem od tego Pana na priv.
Wiesz, nie mysle ze kazdy uzykownik winuae jest zlodziejem, ale akurat tu mam podstawy tak twierdzic a Ty mnie tylko w tym upewniasz.
Wg mnie w tej chwili supportujesz zlodziejstwo.
Oswiec mnie jesli sie myle (majl i dane dostaniesz jak klikniesz na moj nick).

[#19] Re: winuae - konfiguracja

@c3h6, post #18

1. wszystkie gry, które wymieniłem zakupiłem wcześniej - niestety nie posiadam paragonów (bo to nie te czasy) i nie mam równiez (albo jesli mam to nie wiem gdzie) dyskietek z nimi. Jsli sciagniecie ich z internetu ówczesnie je posiadajac to piractwo to przepraszam jesli jednak nie to chcialbym aby dyskusja przestala sie toczyc na temat slownikow bo to mi wcale nie pomaga... Czekam na odpowiedz "znawcow" tematu. Podam dokladny komunikat jesli sie dowiem czy moge w ogole uzywac tych roomow. A i jeszcze 1 gry z amigi maja tyle lat ze kurde czasem im sie licencja nie skonczyla?
[#20] Re: winuae - konfiguracja

@Razor, post #19

Ja ze swojej strony przepraszam jeśli kogoś uraziłem, szczególnie APC, bo nie to było moim celem a zwyczajnie mnie poniosło. Chciałem tylko zwrócić uwagę na pewien nagminny problem.
Odnośnie gier nie będę się wypowiadał. Jeśli chodzi o romy to są dalej objęte prawami autorskimi. Stąd też kwestionowałem legalność romu do A2500+ - żeby go legalnie używać trzeba posiadać taki komputer (odnosi się do wszystkich modeli zresztą).
Jeśli Ty lub ktoś inny może potrzebuje romów i WB legalnie, mam do zbycia pakiet AF2009, szczegóły możemy obgadać na priv.
Pzdr
C3

[#21] Re: winuae - konfiguracja

@Razor, post #1

Do Superfroga najlepsza będzie Amiga.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem