[#1] Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)
25 lutego UAE stuknie 16 latek.
Z tej okazji przygotowuję mały prezent dla userów WinUAE - przetłumaczone, zaktualizowane i rozszerzone (dzięki mailman) wydanie pliku pomocy Winuae.chm.
Dodatkowo będzie to rozpowszechniane w formie installera, który sam stara się znaleźć katalog WinUAE (to dla początkujących, którzy zasypują mnie mailami typu "jak zainstalować to spolszczenie") i skopiować do niego plik CHM i spolszczenie.
No i tu prośba do posiadaczy WinUAE (2.0.0, 2.0.1, 2.1.0, 2.2.0 lub 2.3.0) moglibyście sprawdzić czy installer działa, a jeżeli tak - to czy znajduje katalog WinUAE?
Szczególnie pod Vistą i 7 (pod XP już niby sprawdzone, ale też by się przydało).

[#2] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #1

Mogę sprawdzić 2.3.0 pod XP.

[#3] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #1

Ja bym mógł pod Windowsem 7 home 32 bit sprawdzić.
[#4] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #1

czesc,

moge pomoc.
win xp, vista home premium, 7

OK

[#5] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@Paul, post #4

ja mogę sprawdzić pod win7 32 i 64 bit
[#6] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #1

ja moge pod win 7 64bit i xp 64bit

[#7] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #1

@WSZYSCY

Wielkie dzięki za chęć pomocy. :)

Co trzeba zrobić:

1. Ściągnąć installer spolszenia w wersji odpowiadającej wersji Twojego WinUAE:
http://www.apc74.ppa.pl/WinUAE/WinUAE_2.0.0_PL.exe
http://www.apc74.ppa.pl/WinUAE/WinUAE_2.0.1_PL.exe
http://www.apc74.ppa.pl/WinUAE/WinUAE_2.1.0_PL.exe
http://www.apc74.ppa.pl/WinUAE/WinUAE_2.2.0_PL.exe
http://www.apc74.ppa.pl/WinUAE/WinUAE_2.3.0_PL.exe

2. Odpalić go i zainstalować pliki spolszczające/pomocy - sprawdzić, czy installer znalazł katalog WinUAE.

3. Uruchomić WinUAE i sprawdzić, czy GUI jest po polsku.

4. Przejść np. do karty/zakładki (czy jak to zwał...) Chipset i kliknąć na guziku Help (a właściwie Pomoc). Powinien uruchomić się plik pomocy otwarty na opisie karty Chipset.

Znane błędy: sztuczka z otwieraniem się pliku pomocy na opisie danej zakładki nie działa w przypadku karty Rozszerzenia (przynajmniej w WinXP) zdaje się, że jest to błąd w samym WinUAE, które po kliknięciu na tej karcie, na guziku Pomoc nie przekazuje prawidłowego polecenia do pliku pomocy... Zamiast opisu karty Rozszerzenia wyskakuje komunikat, że winuae.chm nie może wyświetlić żądanej strony (chociaż ta strona jest). Sprawdźcie, czy również u Was to nie działa.

[#8] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #1

Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

A kto będzie gwałcił? strach

A tak poważnie to co by tu mogło nie działać?
[#9] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #7

Próba pierwsza: installer nie znalazł katalogu, ale to pewnie wina tego, że WinUAE nie był zainstalowany przez instalator tylko rozpakowany z archiwum, wybrałem więc scieżke gdzie emulator się znajduje, spolszczenie się zainstalowało, język musiałem zmienić sam (pewnie dlatego, że winda jest po angielsku) błąd z pomocą u mnie też występuje (uae 2.2.0 win7 64bit)

Próba druga: ściągnąłem uae 2.3.0 z instalatorem, zainstalowałem (nie tam gdzie instalator proponował), odpalam odpowiednią wersje spolszczenia, instalator sam wykrył gdzie jest UAE, język zmieniłem sam (windows nadal jest po angielsku:) ) działa, błąd z pomocą też występuje. (win 7 64bit)

Próba trzecia: windows xp 64bit, UAE 2.3.0 zaisntalowany na pulpicie:) instalator znalazł folder, zainstalował się, zmiana języka ręcznie (xp też jest po angielsku) błąd z pomocą również występuje.

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2011 13:24:35
[#10] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@pinior, post #8

A tak poważnie to co by tu mogło nie działać?

Po raz pierwszy w życiu używałem installera NullSoftu (to ci od WinAMPa) i jeszcze go do końca nie opanowałem.
Poza tym wyszukiwanie katalogu WinUAE polega na zajrzeniu do konkretnej gałęzi rejestru Windows i nie mam pewności, czy podana installerowi "ścieżka" w rejestrze, która działa pod WinXP, zadziała też pod nowszymi wersjami Windowsa.

[#11] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #10

Ja mam zainstalowane zgodnie z Twoimi wskazówkami z PPA i mi działa. Odinstaluje wszystko i zobacze jeszcze raz od zera, ale dopiero jutro (może być) ze spokojem. Na imprezkę się szykuję.
[#12] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #10

Wersja dla 2.3.0 pod XP Home znajduje katalog i poprawnie sie instaluje.

Co do błędu to występuje on także w zakładkach Mysz-Joystick i Porty We/Wy.

[#13] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@Banderas, post #9

Dzięki za pomoc. :)

@Próba pierwsza: Installer szuka ścieżki w rejestrze Windows, więc faktycznie, mógł nie poradzić sobie w tym przypadku - jeżeli WinUAE nie jest instalowane za pomocą installera to nie dodało wpisów w rejestrze.

język musiałem zmienić sam (pewnie dlatego, że winda jest po angielsku) Całkiem możliwe - Toni w okolicach wersji 2.0 zmieniał coś w kodzie WinUAE odpowiedzialnym za wczytywanie lokalizacji i mógł dodać sprawdzanie języka Windows. Aczkolwiek niektóre wersje WinUAE "zaskakują" ze spolszczeniem GUI dopiero po drugim-trzecim uruchomieniu, ech... No nic, trzeba będzie dodać jakieś info o wyborze ręcznym spolszczenia.

Próba druga: No to super - czyli ta gałąź rejestru jednak się nie zmieniła. :)

błąd z pomocą również występuje - muszę spytać Toniego w jaki sposób WinUAE wywołuje plik CHM w przypadku karty Rozszerzenia - może dałoby się jakoś tego helpa dopasować do tego wywołania...

[#14] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@Ender, post #11

OK. :)

[#15] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@jaa2, post #12

Niefajnie. Przed chwilą sprawdziłem i u mnie też nie bangla - jak ja to przegapiłem... :(
Dzięki za info. :)
Czas pomolestować Toniego... ;)

[#16] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@jaa2, post #12

Potwierdzam. Sprawdź pocztę.

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2011 16:22:40
[#17] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #7

Witam,

win xp prof - nie dziala. chyba ze musze cos jeszcze przestawic w programie?. prawidlowo wykrywa sciezke do winuae, ale jezyk sie nie zmienia.
dlaczego??

dalsze testy poznym wieczorem.

[#18] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@Paul, post #17

U mnie po wskazaniu folderu z winuae instaler stworzył dodatkowy folder winuae,po przegraniu wszystko ok, a co do zmiany na pl ręcznie trzeba zmienić na pl i załadować powtórnie winuae.

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2011 17:23:48
[#19] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@Ender, post #16

Sprawdziłem. Dzięki za szczegółowe info i potwierdzenie błędów. :)

[#20] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@Paul, post #17

Wersja WinUAE i spolszczenia zgadzają się?
Zajrzyj do zakładki Miscellaneus [Różne] i sprawdź, czy masz ustawioną opcję Language [Język] na Autodetect. Jeżeli tak jest i język GUI się nie zmienia na PL to albo WinUAE jest w innej wersji, niż spolszczenie (wtedy na liście języków do wyboru w zakładce Miscellaneus nie będzie pozycji Polish), albo masz oprócz polskiego pliku lokalizacji również inne języki oprócz wbudowanego angielskiego i polskiego (np. AmiKit zawiera chyba jakieś locale {węgierskie?} dla WinUAE) i WinUAE głupieje.

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2011 18:56:30
[#21] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@phl22, post #18

Zgaduję, że katalog, w którym znajduje się winuae.exe nie nazywa się 'winuae' - tylko jakoś inaczej?

a co do zmiany na pl ręcznie trzeba zmienić na pl i załadować powtórnie winuae.
To już niestety taka "uroda" WinUAE - czasami spolszczenie odpala od pierwszego razu, czasami nie i szczerze mówiąc nie bardzo wiem dlaczego. Teoretycznie WinUAE przy uruchomieniu sprawdza, czy istnieją jakieś locale do niego i jeżeli wersja pliku lokalizującego zgadza się z wersją WinUAE to automatycznie powinno je wczytać, jednak w praktyce nie zawsze to działa - nawet gdy się spolszczenie wybierze ręcznie.
Przeglądając źródła WinUAE w poszukiwaniu wywołania pliku CHM dla kart Rozszerzenia/Mysz i Joystick itd. (bo może to ja coś skopałem w CHM) znalazłem również część związaną z wczytywaniem locali - na moje oko funkcja jest napisana prawidłowo więc dlaczego czasami działa a czasami nie - nie mam pojęcia...

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2011 19:18:18
[#22] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #20

Wersja WinUAE i spolszczenia zgadzają się?

tak

Zajrzyj do zakładki Miscellaneus [Różne] i sprawdź, czy masz ustawioną opcję Language [Język] na Autodetect. Jeżeli tak jest i język GUI się nie zmienia na PL to albo WinUAE jest w innej wersji, niż spolszczenie (wtedy na liście języków do wyboru w zakładce Miscellaneus nie będzie pozycji Polish), albo masz oprócz polskiego pliku lokalizacji również inne języki oprócz wbudowanego angielskiego i polskiego (np. AmiKit zawiera chyba jakieś locale {węgierskie?} dla WinUAE) i WinUAE głupieje.

niestety ani jedno ani drugie. winUAE bylo w wersji takiej jak spolszczenie (2.3.0) - byl tez tam j. polski do wyboru.

nie mam tez zadnego innego jezyka (tam widoczengo) oprocz ang i pol.

ps1. program zaisntalowany jest w innym folderze (jesli to ma znaczenie to D:emuWinUAE)

ps2. zapomnialem dopisac ze po recznej zmianie na j. polski wszysko jest ok.

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2011 23:51:48

Ostatnia modyfikacja: 13.02.2011 00:14:54
[#23] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@Paul, post #22

win vista - WinUAE 2.3.0
instalacja spolszczenia wymaga wybrania opcji: uruchom jako administrator, poniewaz bez tego pojawia sie...

Błąd otwarcia pliku do zapisu:
C:Program FilesWinUAEWinUAE_Polish.dll

1. wymagana ręczna zmiana języka
2. Przycisk pomoc nie działa w :
- Rozszerzenia
- mysz / joystick
- porty

to chyba tyle jesli chodzi o viste. pozniej 7. :)

powodzenia
pr

[#24] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@Paul, post #22

program zaisntalowany jest w innym folderze (jesli to ma znaczenie to D:emuWinUAE)

Nie, to nie ma znaczenia - u mnie ścieżka to K:AmikitWinUAE i żadnych problemów nie ma.

[#25] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@Paul, post #23

win vista - WinUAE 2.3.0
instalacja spolszczenia wymaga wybrania opcji: uruchom jako administrator

Tu coś mi śmierdzi - dla Visty (i pozostałych) powinny wystarczyć uprawnienia użytkownika do instalacji (fragment kodu instalatora):

; Vista
RequestExecutionLevel user

Masz chyba przesadnie restrykcyjny system. ;)
No nic, czas zagłębić się w dokumentację installera. :D
Dzięki.

[#26] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #25

APC
i nie zapomnij że pc pc-towi nierówny na kazdym innym inaczej chodzi os ;)
[#27] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #13

Na Ubuntu 10.10 i Wine zainstalowało się z drobnymi problemami (trzeba instalować przy wył WinUAE) dla niedowiarków zrzut ekranu i ręcznie trzeba wybrać język pl. Help się też zainstalował .Ludzie dlaczego jedziecie na windzie? Ubuntu 10.10 jest legalny darmowy i można na nim odpalać dużo aplikacji na XP.Zdecydowanie polecam i służę pomocą przy instalacji.

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2011 15:10:42
[#28] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@phl22, post #26

Właśnie tego doświadczam - zmieniłem XP na 7... Oj boooli. :D

[#29] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@Pawiu, post #27

Super wiadomość, że pod Linuksem również zabanglało. :)

Ludzie dlaczego jedziecie na windzie?

Dlatego, że:
- mnie stać,
- linuks przy instalacji rozwala mi macierze (testowane na Ubuntu, Miętówce, Fedorze, Madrivie i jeszcze kilku),
- nie potrafił obsłużyć karty muzycznej (chociaż to już chyba działa - widziałem stery dla linuksa na stronie producenta),
- pod WINE nie dało się uruchomić kilku moich ulubionych programów (a zamienników brak), lub też nie działały niektóre funkcje tych, które się uruchomiły.

To chyba wszystko.

[#30] Re: Betatesterzy potrzebni na gwałt. ;)

@APC74, post #29

Mnie też stać na Win ale nie będę zasilał kasy Billowi.
W starszych wersjach Ubuntu były jakieś problemy zainstaluj najnowszą i zobaczysz.[quote]
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem