[#1] Problem z N&S
Witam.
Mam problem z grą North & South emulowanego przez WinUae. Wszystko normalnie chodzi, ale gdy chce zdobywać fort albo "gonić" pociąg to czas za szybko płynie. I nie wiem jak naprawić ten problem.
[#2] Re: Problem z N&S

@PCtank, post #1

Ja mam tak samo - wczoraj 3 godziny grałem w tą gierkę pod E-UAE i występuje u mnie ten sam problem.

[#3] Re: Problem z N&S

@Leon, post #2

Próbowałem zmniejszać FPS. Gra wtedy co prawda zwalnia, ale reakcja klawiszy drastycznie maleje (więc i tak źle)
[#4] Re: Problem z N&S

@PCtank, post #3

Zmniejszenie ilości wyświetlanych FPS używa się zazwyczaj w emulatorach jeśli dana gra chodzi na Twoim konfigu ZA WOLNO - wtedy emulator gubi klatki i wyświetla przykładowo co drugą lub co trzecią klatkę więc gra chodzi powiedzmy znośnie.
W WinUAE suwak FPS adjust działa trochę inaczej, gra nie gubi klatek tylko nadal wyświetla przykładowo 50 klatek (w PAL) ale na sekundę tylko tyle o ile zmniejszyłeś tę wartość a resztę brakujących klatek z poprzedniej sekundy w następnej sekundzie, i tak dalej, więc cała gra jak i dźwięk musi oczywiście zwolnić do tej wartości.
Jak już to można się chwycić suwaka Refresh który robi to co opisałem powyżej.
No ale jak mówię, to Wam nie zwolni gry do stanu grywalności tylko zacznie gubić klatki.

Wam pomoże najzwyklejsze w świecie zmniejszenie prędkości emulowanej Amigi do konfiguracji odpowiadającej gołej A500, z naciskiem na prędkość procesora.

Ostatnia modyfikacja: 05.03.2011 16:39:50
[#5] Re: Problem z N&S

@Shoonay, post #4

Zmniejszyłem prędkość emulowanego procesora. Tylko znowu dzieje się tak że klawisze się zacinają (nonstop komputer "wciska" np. strzałkę w prawo jak ja tego nie chcę).
Sory za "amatorskość"
[#6] Re: Problem z N&S

@PCtank, post #5

Ja mialem podobny problem na A600 z 2 MB CHIP . Poszukaj innej wersji .

[#7] Re: Problem z N&S

@PrzemasIII, post #6

Pobrałem inną wersję i chyba będzie wszystko w porządku. Nic się nie ścina. Wielkie dzięki :)
[#8] Re: Problem z N&S

@PCtank, post #1

Prędkość upływu czasu podczas ataku na fort (także przy zdobywaniu pociągu) zależy od ustawionego poziomu trudności naszego i przeciwnika (ustawia się to w menu gry sylwetką żołnierza z flagą w tle). Mamy do wyboru szeregowego, sierżanta lub kapitana. Jeżeli sobie ustawimy szeregowego, to możemy zapomnieć o zdobywaniu fortów i pociągów, poza tym w czasie walki w polu jest problem z zatrzymaniem konnicy - taka próba kończy się upadkiem kawalerzystów na ziemię, działa są mniej celne itp.

[#9] Re: Problem z N&S

@Nightmare777, post #8

a do którego roku można dojść?

[#10] Re: Problem z N&S

@Leon, post #9

Nie wiem. Warunkiem zwycięstwa jest chyba pokonanie wszystkich armii przeciwnika.

[#11] Re: Problem z N&S

@Nightmare777, post #10

Końcowego roku chyba nie ma. Po klikaniu nonstop koniec tury doszedłem chyba do roku 1880. Więc trzeba tylko zniszczyć wroga...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem