kategoria: WinUAE
[#1] onEscapee (uruchomienie)
Witajcie

Chciałbym prosic o pomoc w nakierowaniu mnie na tutoriale dzięki, którym uruchomię grę "onEscapee"

Przyznam, że trochę się pogubiłem, wydawałoby się to proste, ale niestety nie daję sobie rady.
Udało mi się uruchomic inną grę w formacie HDF, ale po zamontowaniu i uruchomieniu wyświetliło mi się okno Workbench z prostym menu wyboru, w przypadku onEscapee takiego okna nie było.

1. Gra pierwsza
2. Gra druga
3. Gra trzecia

onEscapee pobrałem tutaj >>> link
Czy "Amigasys" posiada wszystko co niezbędne do uruchomienia tej gry czy muszę zainstalowac workbencha?

Poszukiwania doprowadziły mnie do classic workbench, którego też chętnie bym uruchomił, czy instalauje się go pod Amigasys?

Classic Workbench >>> link

Oprócz tego posiadam Amiga kick Rom 1.3 / 2.0 / 3.1
oraz Workbench v3.1 rev 40.42 (1996)(ESCOM)

Podsumowując, chciałbym nauczyc się uruchamiac gry zapisane w formacie HDF i ISO, a także jak zainstalowac Workbench ;)

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2013 09:46:27 przez AUTUMNWIND

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2013 09:47:35 przez AUTUMNWIND

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2013 09:48:30 przez AUTUMNWIND
[#2] Re: onEscapee (uruchomienie)

@AUTUMNWIND, post #1

W tych tutorialach znajdziesz m. in. opis instalacji AmigaSYS pod WinUAE
Gdy już zainstalujesz AmigaSYS, to załaduj go i w konfiguracji dysków WinUAE podepnij HDF gry i odpal emulator.

Poszukiwania doprowadziły mnie do classic workbench, którego też chętnie bym uruchomił, czy instalauje się go pod Amigasys?

Nie nie instaluje się go pod AmiSYS - to jest samodzielny pakiet rozszerzeń, taki jak AmigaSYS - tylko już chyba daaawno nie aktualizowany (nawet w porównaniu do AmiSYSa).

Podsumowując, chciałbym nauczyc się uruchamiac gry zapisane w formacie HDF i ISO, a także jak zainstalowac Workbench

Poczytaj pozostałe poradniki na podanej stronie, zajrzyj do AmigaFAQ, poczytaj sobie dokumentację dla WinUAE albo chociaż opis jego GUI...

Powodzenia. :)
[#3] Re: onEscapee (uruchomienie)

@APC74, post #2

Bardzo Ci dziękuję, teraz powinienem sobie poradzic!

Mam jeszcze pytanie odnośnie, jak to określiłeś "pakietów rozszerzeń" takich jak wspomniany AmigaSYS czy ClassicWorkbench, czy istnieje coś lepszego od tych pakietów na co powinienem zwrócic uwagę?

A może istnieje miejsce gdzie Amigowcy wymieniają się obrazami HDF z gotowymi systemami?
[#4] Re: onEscapee (uruchomienie)

@AUTUMNWIND, post #3

Mam jeszcze pytanie odnośnie (...) "pakietów rozszerzeń" (...) czy istnieje coś lepszego od tych pakietów...

I tak i nie. To zależy od tego, do czego chcesz używać Amigi. Obecnie najbardziej aktualne są 2 takie pakiety:
- AmiKIT - wymagający AmigaOS 3.5 lub lepiej 3.9 - jest bardzo kolorowy i zawiera mnóstwo dodatków, rozszerzeń i łatek na system, co może powodować problemy z uruchomieniem niektórych gier, ale za to jest łatwy w instalacji i po jego zainstalowaniu masz już wszystko, czego potrzebujesz do pracy;
- BetterWB - wymagający systemu w wersji 3.1 - jest w zasadzie zbiorem poprawek do systemu 3.1 i wymaga dużego nakładu pracy, żeby móc rozpocząć z nim pracę - trzeba sobie doinstalować samemu MUI, WHDLoad, ClassAct, XPK, Picasso96 (to dla gier i programów wymagających karty graficznej) itd. ale w efekcie uzyskujesz system, na którym działają nawet gry, które pod WinUAE ponoć nie działają (np. Zdrajca - u mnie uruchamia się bez najmniejszego problemu).

Obydwa (chyba) zaktualizowane w zeszłym miesiącu.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2013 14:23:42 przez APC74
[#5] Re: onEscapee (uruchomienie)

@APC74, post #4

Generalnie chciałbym coś lekkiego, co nie sprawiałoby zbyt wielu kłopotów.
Dlatego pytałem o gotowe pliki HDF
Jak ktoś w tym siedzi, to ma już wszystko poukładane, a mnie wiele do szczęścia nie potrzeba.

Tak czy inaczej, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję, a jak pojawi się problem to nie omieszkam poprosic o pomoc w tym temacie!
[#6] Re: onEscapee (uruchomienie)

@AUTUMNWIND, post #5

Nie widzę opcji "edycja" chyba staje się ona nieaktywna po upływie jakiegoś czasu.

No i udało się, zainstalowałem workbench, następnie podmontowałem obraz zawierający onEscape i uruchomiłem grę, jestem bardzo zadowolony :)

Nasunęło mi się kolejne pytanie, a dotyczy ono rozdzielczości, emuluję Amigę 1200, korzystam z laptopa o rozdzielczości ekranu 1366x768, chciałbym aby wyświetlany obraz był jak najbardziej zbliżony do oryginału, jaką rozdzielczośc byś polecił?
[#7] Re: onEscapee (uruchomienie)

@APC74, post #4

BetterWB - wymagający systemu w wersji 3.1 - jest w zasadzie zbiorem poprawek do systemu 3.1 i wymaga dużego nakładu pracy, żeby móc rozpocząć z nim pracę - trzeba sobie doinstalować samemu MUI, WHDLoad, ClassAct, XPK, Picasso96 (to dla gier i programów wymagających karty graficznej) itd. ale w efekcie uzyskujesz system, na którym działają nawet gry, które pod WinUAE ponoć nie działają (np. Zdrajca - u mnie uruchamia się bez najmniejszego problemu).

O dobre. Dzięki za link, nie wiedziałem że coś takiego istnieje. Ja zawsze stawiam system od zera i ładuje potrzebne mi programy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem