kategoria: WinUAE
[#1] Problem z dyskietkami
Dzisiaj uruchomiłem WinUAE 2.6.1. Ustawiłem taką konfigurację jak ma moja prawdziwa A3000D i pojawił się pewien problem.
Otóż chciałem zainstalować System 3.9 z płyty, a że pod emulatorem jakoś dziwnie się to instaluje, to zacząłem od zainstalowania WB3.1. Następnie stworzyłem dyskietkę emergency-disk.adf za pomocą przycisku "Create standard disk" i chciałem utworzyć na nim emergency disk z pomocą installera os3.9.
Przy 4% "komputer" zrestartował się, wyświetlił guru 8000... coś tam coś tam i wystartował ponownie z HDD. Skopiowałem zawartość katalogu Emergency-Disk z płyty OS3.9 na HDD i dopiero z tamtąd spróbowałem skopiować to na dyskietkę. Niestety po chwili "komputer" znowu się zrestartował i wyświetlił ten sam błąd guru.
Szlag mnie już trafia z tym emulatorem, kiedyś był prostszy w obsłudze. Miał ktoś z Was taki problem?
[#2] Re: Problem z dyskietkami

@glichtanski, post #1

Przed używaniem dyskietki stworzonej w emulatorze dobrze jest ją sformatować w WB.
Jeśli nie pomaga / są błędy z tworzeniem adf`em na najnowszej wersji WinUAE spróbuj również wyczyścić do zera jakiś stary obraz adf - format lub usuń zawartość jakiegos dosowego adf i na takim obrazie spróbuj nagrać emergency disk.
[#3] Re: Problem z dyskietkami

@dominiqr, post #2

Formatuj bo lepiej magnesuje się potem taki obraz.
[#4] Re: Problem z dyskietkami

@dominiqr, post #2

Ten sam problem jest ze starszą 2.6.0 wersją oraz z gotowymi obrazami np. Workbencha, też ich nie mogę sformatować.
Spróbuję jeszcze inną konfigurację.

Niestety na innej konfiguracji problem dalej występuje. No i nawet emulowana Amiga odmawia posłuszeństwa. Fatum jakieś

Używam 32 bitowej wersji WinUAE na 64-bitowym Windows 8.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2013 22:18:30 przez glichtanski
[#5] Re: Problem z dyskietkami

@dominiqr, post #2

Zmiana WinUAE na 64-bit też nic nie dała, jest jeszcze gorzej, bo program się zawiesza przy próbie sformatowania jakiejkolwiek dyskietki. Ciekawe że wirtualny dysk formatuje bez problemu.
[#6] Re: Problem z dyskietkami

@glichtanski, post #5

Dawno się przekonałem, że nie ma co używać emulatorów :P A tak poważnie to pod UAE często miałem problemy z emulacją dyskietek. Np. miałem spakowane dyskietki (DMS) z zestawami programów, które kiedyś normalnie używałem na Amidze, a po rozpakowaniu na emulatorze nie chciały się nawet bootować. Jak dla mnie obsługa jest trochę skopana.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2013 22:43:06 przez Tom3k
[#7] Re: Problem z dyskietkami

@Tom3k, post #6

Ale kiedyś nie miałem żadnych problemów z tym emulatorem. Teraz jest coś skopane, albo nie współpracuje on dobrze z Windows 8.
[#8] Re: Problem z dyskietkami

@glichtanski, post #5

Wątpię, że naprawisz problem jeśli zainstalujesz starszą wersję WinUAE na Win8. Problem jest/będzie odwrotny do zamierzonego.
Jeśli masz pod ręką Win 32-bit (Vista, WinXP, etc) spróbuj na nim.
[#9] Re: Problem z dyskietkami

@dominiqr, post #8

Spróbuję jeszcze z innym Workbenchem. Mam jakieś wydanie z Escomu, może tu leży problem.

DODANO: Też nie działa.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2013 23:12:07 przez glichtanski
[#10] Re: Problem z dyskietkami

@glichtanski, post #9

Moim zdaniem to błędy w emulatorze, poszczególone wersje potrafią się krzaczyć. System z Escomu nie różni się przecież od tego od Commodore (poza kosmetyką).

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2013 23:11:11 przez Tom3k
[#11] Re: Problem z dyskietkami

@Tom3k, post #10

Tak, ale sądziłem, że skoro wywala guru, to wina systemu. Chyba jednak emu jest skopane.

@8
Wątpię, że naprawisz problem jeśli zainstalujesz starszą wersję WinUAE na Win8

Problem rozwiązany. Działa wersja 2.4.1.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2013 23:22:22 przez glichtanski
[#12] Re: Problem z dyskietkami

@glichtanski, post #11

Chyba jednak emu jest skopane.

Jeszcze nie widziałem dobrej w 100% obsługi dyskietek amigowych (z zapisem) na emulatorze. Zawsze gdzieś się kopie. Zresztą nawet porównanie oryginalnej stacji dysków z Amigi do przerabianej z PC wypada tak sobie. Niby wszystko działa, ale trochę inaczej i wolniej. Nie mówiąc o porównaniu obsługi flopa na Windzie do Amigi ;) A co dopiero emulator..

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2013 23:28:06 przez Tom3k
[#13] Re: Problem z dyskietkami

@glichtanski, post #11

Działa wersja 2.4.1.

Fajnie OK
[#14] Re: Problem z dyskietkami

@Tom3k, post #13

Oprócz tego działa wirtualny dysk w trybie "RDB Mode", dzięki czemu mogę go spartycjonować jak na prawdziwej amidze. Wcześniej wywalało błąd w czasie odczytu konfiguracji dysku w programie HDToolbox.
[#15] Re: Problem z dyskietkami

@glichtanski, post #14

Mi też kiedyś nie chciało to działać, tzn. raz działało, a raz nie. Może poprawili ten ficzer. Ogólnie nie używam już emulatorów, ale dobrze wiedzieć, że poprawiają błędy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem