[#1] PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?
Witam,
chciałbym przekopiwać swoje dane z HDD Amigi na PC. Niestety po podpięciu HDD Amigi do PC, ten nie wykrywa go. Nie jest widoczny na liście w "moim komputerze" w ogóle więc tym bardziej nie wrzucę go do WinUAE.
W manadżerze urządzeń jest widoczny i niby działa. Wszedłem na zarządzanie dyskami i aby dysk od Amigi był widoczny muszę go zainicjować i zapisać mu nowy MBR.
Moje pytanie: czy nadpisanie MBR nie spowoduje bezpowrotnej utraty danych na tym dysku?
Chyba, że robię coś źle, może macie inny pomysł? Przenoszenie sporej ilości danych za pomocą karty CF odpada.
[#2] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@oldskull, post #1

Chyba, że robię coś źle, może macie
inny pomysł?

odpal linugza. One umio różne rzeczy, to i dane powinieneś se skopiować bez problemów.
[#3] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@oldskull, post #1

Windows nie zobaczy zawartości Amigowego dysku, natomiast WinUAE taki dysk powinien zobaczyć.

Jak mu zapiszesz MBR to dane Amigowe utracisz, wprawdzie nie bezpowrotnie ale mimo wszystko odradzał bym.

Karta CF nie będzie szybsza niż bezpośredni odczyt z Amigowego dysku ale będzie wygodniejsza bo nie musisz obudowy rozkręcać i dysku wydłubywać. A 4 czy 8 gigowa karta nie powinna być za mała do przeniesienia zawartości Amigowego dysku.

Pozdrawiam
[#4] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@RadoslawF, post #3

Z przenoszeniem wielu plików za pomocą karty CF mam problem. Amiga po pewnej ilości kopiowanych plików na kartę CF (używam FileMastera) często się zawieszała i uniemożliwiała dalsze kopiowanie. Po paru zwiechach musiałem grzebać w Workbenchu bo w ogóle nie mogłem FM odpalić.
Próbowałem też podpiąć jednocześnie do Amigi HDD i kartę CF jako HDD (MA/SL) i tak przenieść dane. Niestety coś jest nie tak, gdyż w żaden sposób nie udało mi się zmusić do pracy jednocześnie obu urządzeń (albo widzę jedno albo drugie).
A linux... nie mam obcenie żadnej kopii (kiedyś używałem OpenSuse`a) ani miejsca na zbyciu na dysku na dodatkową partycję.
[#5] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?
[#6] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@oldskull, post #4

A linux... nie mam obcenie żadnej
kopii (kiedyś używałem OpenSuse`a)
ani miejsca na zbyciu na dysku na dodatkową partycję.

a po co miejsce na dysku? Do takich celów wystarczy live CD, choćby Slax.
[#7] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@snajper, post #6

Racja, ściągam Slaxa, zobaczymy.
[#8] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@oldskull, post #7

Przesuń sobie RDB na dalsze bloki (domyślnie zaczyna się w nr 0). Najlepiej nadaje się do tego program Rigids Tadka Knapika: http://aminet.net/package/disk/misc/Rigids

Warunek jest taki: RDB MUSI się zacząć w blokach od 0 do 15. W twoim zaś przypadku najlepiej ulokować go w okolicach 3; odpada ci wówczas ryzyko nadpisania RDB przez MBR (który zawsze zaczyna się w bloku nr 0).

:)

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2014 18:32:03 przez voy
[#9] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@voy, post #8

Slax ściągnięty. Jednak w międzyczasie poradziłem sobie wreszcie ze spięciem CF i HDD w jednej taśmie. Teraz mogę przekopiować dane bez użycia PC.
Jak się to udało? HDD posiadał partycje DH0 i DH1. CF posiadała partycje CDH0 i CDH1. Żadna z partycji nie miała takiej samej nazwy więc konfliktu nie widziałem. Wcześniej używałem HDToolBoxa z OS 3.9, inicjowałem dyski, zapisywałem dane i nic. Nie widziałem jednocześnie dwóch dysków (w zasadzie 4).
Coś mnie podkusiło aby podpiąć oba urządzenia i wystartować z oryginalnej dyskietki WB 3.1. Następnie uruchomiłem starą wersję HDTool`a, zainicjowały się, zapisałem dane. Restart i działa. HDTool zmienił jednak nazwę jednego z dysków na DH0.1. Czemu tak? Nie wiem...

Dzięki za pomocne rady:) Całe szczęście obyło się bez zabaw blokami startowymi... Aczkolwiek jak już zrobię kopię dysku i będę dysponował czasem, edukacyjnie zaryzykuję z przesunięciem RDB.
pozdrawiam!
[#10] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@oldskull, post #9

Mozliwe dysk lub CF "wolniej" sie rozkręcały i dlatego było widac tylko dwie partycje.
Ciekawe czy w early menu były wtedy widoczne 2 napedy i 4 partycje?

A co do nazwy DH0.1 to jest normalne.
W sytuacji jak Amiga rozpozna partycje o takich samych nazwach, dodaje liczbe po kropce.

ps.
Nie korzystaj z filemaster przy przegrywaniu duzej ilosci danych
[#11] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@oldskull, post #4

Wieszanie wygląda na problem z maxtransfer.

A zadbałeś o prawidłowe ustawienia master i salve u obu ?

Nie napisałeś jaka to Amiga ale jeśli A1200 to masz jeszcze możliwość podpięcia CF pod PCMCIA.

Pozdrawiam
[#12] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@RadoslawF, post #3

"Jak mu zapiszesz MBR to dane Amigowe utracisz, wprawdzie nie bezpowrotnie ale mimo wszystko odradzał bym."

Podłączyłem dysk Amigowy do PC. WinUae 2.7.0. Widział dysk ale nie dało się go podłączyć bo mialem przy nim "access denied". No to sobie dysk zainicjowałem i juz nawet Amiga go nie widzi.
Jak uratowac ten dysk no i jak go później podłączyć do WINuae.
[#13] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@atb_poddasze2, post #12

Odpal WinUAE jako administrator, win7 go nie zobaczy a Winuae jednak pozwoli na dostęp.
[#14] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@atb_poddasze2, post #12

ile bylo partycji ?
jesli jedna, to bedzie prosta sprawa
[#15] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@Norbert, post #14

Partycji było 3 niestety.

A odpowiedając w sprawie administratora to uzywam Windows Vista na koncie z prawami administratora. Podpięty dysk amigi widział i Win i WinUAE tyle że Win pokazwywał że trzeba zainicjowac a WIN UAE że brak dostepu.
[#16] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@atb_poddasze2, post #15

Tez uzywalem konta z uprawnieniami administratora ale musialem uruchamiac poprzez uruchom jako administrator inaczej winuae pokazywal access denied.
[#17] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@Sosabowski, post #13

Odpisalem "A odpowiedając w sprawie administratora to uzywam Windows Vista na koncie z prawami administratora. Podpięty dysk amigi widział i Win i WinUAE tyle że Win pokazwywał że trzeba zainicjowac a WIN UAE że brak dostepu. "

Ale już chyba wiem o co chodziło.
Miałem włączyć upcje "Uruchom jako odministrator"
Ale teraz to i tak kaszana bo dysk nie działa.

Nie wiem też czy znaczenie mogło miec, to że dysk wpiąłem przez interface podłączone do USB
[#18] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@atb_poddasze2, post #15

dane na dysku nie powinny zniknac.
jesli pamietasz jakiej wielkosci byly partycje, to mozna w hdtoolbox wpisac odpowiednie wartosci i dysk odzyje.
wiekszy problem moze byc jesli byl to dysk wiekszy niz 4GB.

jesli bardzo zalezy Ci na odzyskaniu dysku , to moge podjac sie jego ratowaniu.
[#19] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@Norbert, post #18

Dysk 1,3GB. Jakie byly partycje nie pamietam niestety.
A moze istnieje jeakies narzedzie ktore np. daloby sie uruchmic z dyskietki na dzialajacej aidze i przeszukałoby dysk odzyskując partycje?

Z drugiej strony wszystkie dane mam przegrane po sieci na PC wiec jak uda mi sie zrobic fajna konfiguracje w WinUAE to tylko pliki programow przerzuce i dysk nie bedzie mi potrzebny.
[#20] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@atb_poddasze2, post #19

pewnie ze istnieja odpowiednie programy .
a myslisz z czego bym skorzystal ? szeroki uśmiech
trzeba tylko ich umiejetnie użyć i
próbować aż do skutku, do odzyskania danych.
[#21] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@oldskull, post #1

Uruchom UAE z parametrem -disableharddrivesafetycheck
Wejdz w opcjach UAE do dysków i dodaj dysk Add Hard Drive. Powinieneś tam zobaczyć dysk amigowy.
[#22] Re: PC nie widzi dysku Amigi /nowy MBR?

@Norbert, post #20

Prosze troche uchylic rombka tajemnicy
Czy tę naprawę da sie zrobić spod WinUAE?
Czy trzeba na żywej Amidze?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem