kategoria: WinUAE
[#1] Uruchomienie WinUAE dla dosłownie dwóch starych programów
Lata temu na A1200 korzystałem głównie z Bars & Pipes Professional i Z-80 Emulator.
Dziś chciałbym z tego korzystać na PC.

Pozostała emulacja.
Ponieważ jednak jestem w temacie instalacji i konfiguracji zielony proszę o ponoć.
Potrzebne jest jakieś gotowe środowisko do uruchamiania wskazanych programów.
Laikiem jestem i nie bardzo odróżniam OSa od AROSA itd. ale szukam czegoś takiego
Najlepiej darmowego i żeby się ładne instalowało

Oglądałem AmigaSYS4AGA i o cos takiego mi chodzi tyle, że tam nie udało mi się usyskac rozdzielczości powyżej 640 x 512 a chciałbym więcej.

Odeślijcie mnie proszę w dobre miejsce abym nie szukał w ciemno.
Potrzebne jest środowisko i umiejętność skonfigurowania go a tego nie mam.
[#2] Re: Uruchomienie WinUAE dla dosłownie dwóch starych programów

@atb_poddasze2, post #1

Przypuszczam ze "lata temu" uzywales tych programow w rozdzialce 640x256, a teraz za mało Ci HiresLaced, wiec najpierw uruchom w "oryginale" o potem eksperymentuj.
Do wiekszej rozdzialki Amiga wymaga karty graficznej, co moze miec znaczenie do prawidlowego dzialania programow. Nie wszystkie pojdą poprawnie w niePALowych ekranach.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2014 08:15:32 przez Norbert
[#3] Re: Uruchomienie WinUAE dla dosłownie dwóch starych programów

@atb_poddasze2, post #1

Bo Amiga jaką emulujesz nie wyświetli więcej. Zacznij od dłubania w ustawieniach emulatora i "dołożenia" w nim karty graficznej. Tyle że stare programy nie muszą chcieć uruchomić się na innym ekranie niż natywne w PALu lub NTSC.

Pozdrawiam
[#4] Re: Uruchomienie WinUAE dla dosłownie dwóch starych programów

@atb_poddasze2, post #1

Jak sama nazwa wskazuje Amigasys4aga skonfigurowane jest dla AGA czyli ekranu PAL.
Tutaj: http://classicwb.abime.net/classicweb/uae.htm masz gotową konfigurację pod kartę graficzną.
[#5] Re: Uruchomienie WinUAE dla dosłownie dwóch starych programów

@atb_poddasze2, post #1

Zacznij od tego link .Możesz wybrać system p96 emulujący kartę picasso lub clasyczną amigę link

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2014 10:24:40 przez simka113
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem