kategoria: WinUAE
[#1] Czy obraz dysku z WinUAE można przerzucić na kartę CF?
Pytanie czy to jest możliwe: tworzę obraz dysku jako np. plik pod WinUAE, instaluje system i potrzebne patche a potem przerzucam go w jakiś sposób na kartę CF? Jeśli tak to proszę o informację jak to zrobić. Szukałem, ale większość informacji dotyczy przygotowania karty CF pod WinUAE a ja chciałbym najpierw przygotować obraz a potem przerzucić go na kartę CF.
[#2] Re: Czy obraz dysku z WinUAE można przerzucić na kartę CF?

@alekc, post #1

Ale koniecznie obraz? Nie możesz przygotować sobie systemu pod WinUAE na plikopartycji, spakować go i po prostu przegrać na CF?
[#3] Re: Czy obraz dysku z WinUAE można przerzucić na kartę CF?

@_arti, post #2

Format z perspektywy WinUAE jest mi obojętny. Jaki jest różnica między plikopartycją a obrazem? I czym oraz dlaczego miałbym go pakować?
[#4] Re: Czy obraz dysku z WinUAE można przerzucić na kartę CF?

@alekc, post #3

Obraz plikopartycji musisz przenieść na dysk o takiej samej wielkości, co oryginał (libczba sektorów etc.) - generalnie - niepotrzebnie skomplikowana robota. Łatwiej po prostu przegrać pliki z jednego na drugie. Dlaczego pakować? A takie tam zboczenie moje - zawsze wszystko pakuje jak przenoszę coś między systemami. Żadne artybuty plików się nie popsują itd.
[#5] Re: Czy obraz dysku z WinUAE można przerzucić na kartę CF?

@_arti, post #4

To pakowanie to uraz z dawnych czasów kiedy:
1. przesyłanie kablem szeregowym czy równoległym trwało długo więc dobrze było przesyłać dane spakowane bo zajmowały mniej miejsca czyli szybciej się przesyłały
2. kopiowanie przez pecetową dyskietkę, zmieniało/skracało nazwy plików, gubiło atrybuty i nie przyjmowało plików z niedozwolona nazwą.
Dzisiaj traci przydatność kiedy dane przenosimy przy pomocy karty CF a jak jeszcze mielibyśmy rozpakowywać to na 000 to całkiem traci sens.

Przygotowanie dysku/karty CF pod emulatorem jest możliwe i najczęściej szybsze niż w Amidze ale dopilnuj aby emulator miał dokładnie taką samą konfigurację jak Amiga dla której to robisz. Jak tego nie dopilnujesz to może nie być szybsze ani łatwiejsze.

Pozdrawiam
[#6] Re: Czy obraz dysku z WinUAE można przerzucić na kartę CF?

@RadoslawF, post #5

Pamiętam pakowanie plików z czasów gdy przenosiło się dane dyskietkami albo patentami typu parnet itp. Wtedy to faktycznie miało sens - tak samo jak nietypowe formaty dyskietek na PC. Ale dzisiaj? Faktycznie poza zachowaniem atrybutów plików nie widzę żadnego sensu.

Co do przygotowania karty CF pod WinUAE to już przekonałem się, że błąd konfiguracji w emulatorze powoduje, że potem ma się problemy na prawdziwym sprzęcie. Jednak wygoda WinUAE (zwłaszcza gdy brak dyskietek) przeważa. Nie chciałem tylko ze sobą wszędzie ciągać kart CF i czytnika. Z waszych odpowiedzi jednak wynika, że gra nie jest warta świeczki i lepiej od razu przygotować wszystko na karcie CF pod WinUAE.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i wyjaśnienia
[#7] Re: Czy obraz dysku z WinUAE można przerzucić na kartę CF?

@alekc, post #6

Jeśli masz wiedzę to nie ma dużej różnicy Amiga czy emulator. Instalujesz tylko WB z dyskietek, ściągasz przez peceta kilka pożytecznych utilków a potem to już wszystko jedno, i tak montujesz ADFy jako wirtualne dyskietki (lub do RAD: u mniej kumatych). Ale pytających z założenia traktuje się jako słabo zorientowanych i proponuje łatwiejsze dla nich rozwiązanie, co w praktyce i tak oznacza ściągnięcie z sieci gotowca i przekopiowanie na CF lub HD.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem