[#1] obsession pinball
Witam, mam mały problem :)
jak w obsession pinball ustawić inna ilość graczy?

Normalnie w pinballach to sie wciskało f1, f2, f3 po wybraniu stołu i nie było problemu.
Tu wciskałem już chyba wszystko a liczba graczy mi się nie przestawia.
Gre odpalam na Amiga Forever.
[#2] Re: obsession pinball

@zmiennik, post #1

wedlug instrukcji:
Po wybraniu stolu wystarczy wcisnac F1...F8 w zaleznosci od ilosci graczy.
[#3] Re: obsession pinball

@zmiennik, post #1

no i tutaj jest tak samo tylko najpierw startujesz spacją, a potem F1 - F8
btw lag na łapkach jest nawet na Amidze, pod UAE praktycznie nie da się grać
[#4] Re: obsession pinball

@Kilos, post #3

Wersja na Atari działa lepiej - w piątek na party zrobiliśmy turniej (uruchomiona wersja atari STe, lotharkowy Mist był komputerem turniejowym), nie było żadnych lagów, po paru partiach wyniki były naprawdę wyśrubowane a grający nauczyli się różnych sztuczek: wyciągania bili spod fliperów, podrzucania piłki żeby nie wróciła z rampy itp. Nagród nie przyznano bo miejsca na podium zajęli organizatorzy. ;)
[#5] Re: obsession pinball

@Norbert, post #2

może to zły człowiek i ma pirata zbanowac
[#6] Re: obsession pinball

@Jenot, post #4

Mam nadzieję, że turniej Pinball Obsession podczas AmiParty przyczyni się przypomnienia i odkurzenia tego niedocenionego pinball-a na Amidze.
[#7] Re: obsession pinball

@Sir_Lucas, post #6

No fizyka nie jest w tym pinballu za dobra, ale po uderzać można pomysł
Slam Tilt rulezOK
[#8] Re: obsession pinball

@parallax, post #7

Jak dla mnie jest sporo lepsza niż w Dreams czy Fantasies ;)
[#9] Re: obsession pinball

@Jacques, post #8

witam ponownie,
mam problem z pinballami, różnymi a problem ten sam...klawiatura...

Działa mi lewy shift (lewa łapka) ale prawy nie...

mam problem też z wybiciem piłki (strzałką w dół)

w innych grach nie mam problemu z klawiaturą.. tylko w pin ballach,

co jest nie tak?

edit: właśnie spostrzegłem, że nie działa mi prawy shift nawet w amikit czy amios...

Nie moge zrobić dużej litery używając prawego shifta , jak to naprawić?
Coś mam z wersją klawiatury pod tymi systemami, bo w winuae normalnie mi działąją wszystkie klawisze, a pod amikit, amios i grach nie działa mi prawy shift, itd

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2014 20:34:35 przez zmiennik

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2014 20:43:12 przez zmiennik
[#10] Re: obsession pinball

@zmiennik, post #9

Jak to tylko jeden klawisz, to najprawdopodobniej gumka od tego klawisza zawiodła. Wymienić gumkę na inną (np. z popsutej klawiatury, gdzie ta gumka jest dobra). Rozkręcenie klawiatury to jakieś 15min i tyle samo skręcenie.
[#11] Re: obsession pinball

@flops, post #10

nie, klawisz działa pod windowsem, działa pod winuae, jednak przestaje działać w amios, amikit oraz grach....

coś mam w ustawieniach regionalnych chyba nie tak...
[#12] Re: obsession pinball

@zmiennik, post #11

wie ktos może co mógłbym zrobić żeby pozbyć się problemu?

Dziwne bo np w Aladdin działa mi normalnie prawy shift, wszystkie strzałki... a pinballach jak na złość NIE...

Prośba, nikt nie miał takiego problemu?

Jak zmienić układ klawiatury czy w ogóle jakieś ustawienia regionalne w Ami OS czy Amikit...?
[#13] Re: obsession pinball

@zmiennik, post #11

Twój problem występuje na prawdziwej Amidze czy na emulowanej, bo trochę niejasne są Twoje wypowiedzi?
[#14] Re: obsession pinball

@mailman, post #13

Sorry, sprecyzuje tym razem.

Amigę emuluję poprzez WinUAE.
Używam Amikit oraz zwykły Amiga OS na zmianę.
W obu mam ten sam bardzo dziwny problem.

Każda gra która wymagała do zabawy joystick działa mi normalnie, emulacja joysticka jest elegancka.
Działają mi normalnie strzałki, Rctrl oraz Ralt, a np w Aladdin jeszcze mi działa Rshift.
Tak więc jest ok.

Jednak jeżeli gra wymagała klawiatury lub w ogóle pod Amikit lub Amiga OS próbuje użyć prawego shifta to mi nie działa... nie rozumiem tego i nie mam pojęcia jak to naprawić, przez to nie moge grać w żadnego pinballa :/

Problem jest bardzo dziwny, próbowałem wyjaśnić najjaśniej jak umiem.
Przypomne tylko jeszcze, że to nie jest problem z moją klawiaturą, gdyż klawisze działają mi wszystkie pod windowsem, a nawet w grach na joystick. Problem występuje tylko i wyłącznie pod Pinballami i Amiga OS, Amikit gdy próbuje coś napisać z dużej litery to mi nie działa z prawym shiftem...

Nie wiem co robić
[wyróżniony] [#15] Re: obsession pinball

@zmiennik, post #14

Zrob tak.
Odpal emulator z Amikit, ale bez s-s ( wejdz do bootmenu) i zobacz czy dzialają "duże litery"

Czy patrzyles sie w konfig winuae dotyczace mapowania klawiszy (zakladka INPUT)
Mozliwe ze "wylaczyles" przez przypadek shift
[#16] Re: obsession pinball

@zmiennik, post #14

Skoro ustawiłeś emulację joya przez klawiaturę to oczywiste jest, że te klawisze nie będą działać normalnie, bo wysyłają inne sygnały. Zmień ustawienia joya na inny zestaw lub wyłącz w razie potrzeby.
[#17] Re: obsession pinball

@Norbert, post #15

dzięki, no więc bez uruchomienia osu, odpalając ten board gdzie można sobie pisać zauważyłem, że też tam nie działał ten prawy shift...

Jednak ta druga cześć mnie nakierowała, mianowicie wzmianka o INPUT.
Coś tam przestawiłem na inna konfigurację chyba i już działa jak należy.
Wielkie dzięki :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem