kategoria: WinUAE
[#1] WinUae i 2xHardFile
Witam wszystkich ponownie, mam mały problem.
Otóż próbuje zainstalować sobie ClassicWB, o ile jest to proste w przypadku WinUae ponieważ wystarczy zamontować przygotowany do tego plik hardfile ( system.hdf ) to do zainstalowania go na prawdziwej Amidze potrzebny jest plik system.zip zamiast system.hdf. No więc zainstalowałem sobie tego ClassicWB na WinUae korzystając z przygotowanego przez twórców pliku system.hdf. Wszystko fajnie pięknie bo działa, więc teraz próbuje podmontować do WinUae drugi hardfile system.hdf ( ten który używałem chwile wcześniej do zainstalowani ClassicWB, ale kopie, nie użytą wcześniej ) i tu pojawia się problem, bo jak do zamontuje to WinUae bootuje się właśnie z tego nieprzerobionego zamiast z tego gdzie już jest ClassicWB gotowy do działania, w którym mógłbym sobie spakować pliki z oryginalnego system.hdf do pliku system.zip. Ktoś ma jakieś sugestie co z tym fantem zrobić.
Zależy mi na tym, aby wszystko zrobić w obrębie AmigaOS, tzn. żeby nie rozpakowywać tego pliku *.hdf pod Windowsem i pod nim tworzyć z niego *.zip.
[#2] Re: WinUae i 2xHardFile

@glon, post #1

zmien priorytety plikopartycji w ustawieniach winuae. wyzszy priorytet - bootuje jako pierwsze
albo
w bootmenu Amigi wybierz z jakiej partycji ma startowac komputer
[#3] Re: WinUae i 2xHardFile

@Norbert, post #2

Próbowałem zmieniać priorytet, ale to nic nie daję, próbowałem też wchodzić do bootmenu i nieważne jaki HD wybrałem to i tak bootuje się nie z tego co ja chce, próbowałem też zmieniać 'HD Controller" na UAE, na IDE0, IDE1 w WinUae, ale wynik był taki, że albo 1 nie widział, albo widział jako nierozpoznawalny dysk, albo nie popartycjonowany dysk ( a jak potworzyłem partycje to po restarcie i tak ich nie widział ). Ogólnie z tym WinUae to cuda na kiju u mnie.

Próbowałem też w taki sposób, że zamontowałem tylko ten oryginalny system.hdf, kartę CF i bootowałem z dyskietki instalacyjnej WBv2.1, ale wtedy ten *.hdf był widziany jako 'DH1:NDOS', a po kliknięciu na ikonę wyskakiwało: "The icon(s) have no default tool" ( swoją drogą dlaczego DH1 jak w WinUae w polu 'device' wpisałem DH0 ).

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2014 17:20:09 przez glon
[#4] Re: WinUae i 2xHardFile

@glon, post #3

Czy jak uzyjesz tylko tej plikopartycji jaką chcesz, to emulator z niej bootuje ?
[#5] Re: WinUae i 2xHardFile

@Norbert, post #4

Jak podmontuje jakiś bootowalny dysk i żadnego innego tylko ten jeden to zabootuje.
[#6] Re: WinUae i 2xHardFile

@glon, post #1

spróbuj zmienić nazwę któregoś z plików np. na system2
[#7] Re: WinUae i 2xHardFile

@simka113, post #6

No to tak robię cały czas, system.hdf i system2.hdf.
[#8] Re: WinUae i 2xHardFile

@glon, post #3

Odznaczenie tej opcji naprawdę nic nie daje?

[#9] Re: WinUae i 2xHardFile

@APC74, post #8

No właśnie w tym problem, że nie.
U mnie ogólnie jest jakaś wiksa, że nie mogę zamontować 2 plików hardfile, dlatego pewnie bootuje z nie tego co trzeba bo może jego tylko widzi, to jedyne co mi przychodzi do głowy. Albo wykryje 2, ale 1 błędnie, tzn. nie rozpoznaję go jako dysk podpięty pod amigę.

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2014 20:31:08 przez glon
[#10] Re: WinUae i 2xHardFile

@glon, post #9

Czy masz gotową i przygotowana plikopartycje "Classic Workbench Green Amiga Alien Edition", ktora dziala juz poprawnie pod Winuae ? (To znaczy taką jaką chcialbyś miec na Amidze)

Karta CF bedzie dzialac na Amidze jako dysk twardy ?
Jesli tak to podmontuj ją pod winuae z opcja -disableharddrivesafetycheck i skopiuj wszystkie pliki z plikopartycji na karte CF.
Nie pomyl sie przy zaznaczaniu karty CF w konfigu Winuae
[#11] Re: WinUae i 2xHardFile

@Norbert, post #10

Na karcie CF udało mi się już zainstalować tego ClassicWB_alien, tylko żeby to zrobić musiałem rozpakować system.hdf za pomocą programu ADFOpus ( chyba ), a potem spakowałem 7zip-em do pliku system.zip, ogólnie potem wszystko działało ( na prawdziwej Amidze ), ale gdzieś po drodze wyskoczył mi jakiś błąd. Dlatego chciałby to zrobić pod AmigaOS.
Krótko mówiąc mój problem nie polega na tym jak zainstalować ClassicWB_alien na Amidze, ale dlaczego WinUae nie pozwala mi zamontować 2 plików hardfile.
Gdybym nie miał tego problemu to zamontował by sobie 1 hardfile ( np. system.hdf ) z już zainstalowanym gotowym do działania ClassicWB_alien i 2. hardfile ( np. system2.hdf ) z ClassikWB_alien przygotowanym dopiero do rozpoczęcia instalcji i wtedy spakowałbym to sobie ładnie do pliku system.zip.

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2014 21:31:53 przez glon
[#12] Re: WinUae i 2xHardFile

@glon, post #11

Błąd występuje w jednym pliku w nazwie jest nie dozwolony znak dla systemu win, przynajmniej ja tak miałem. Co ci to da jak zamontujesz tego drugiego hdf-a, zrób sobie system.zip z tego co zainstalujesz na winuae czyli DH0:--->>>system.zip /go-to/ CF:0 /go-to-amiga/ nagraj wcześniej dyskietke real.adf wb nie jest potrzebny do instalacji na prawdziwej amidze, albo od razu przekopiuj partycje pod emulatorem.Ciesz się nowym systemem jak coś ci nie będzie działać odpalisz snoopa .
[#13] Re: WinUae i 2xHardFile

@amizet, post #12

Dzięki, poszło bez problemu. Nie sądziłem, że za pomocą DirOpus będę mógł spakować całą partycję systemową i że po drodze nie wyskoczy jakiś błąd ( choćby wtedy, gdy DirOpus musiał spakować siebie sam ). Dzięki za pomoc.

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2014 21:55:20 przez glon
[#14] Re: WinUae i 2xHardFile

@glon, post #13

Programy na amidze działają z pamięci, tak mi się wydajeOKok, racja
[#15] Re: WinUae i 2xHardFile

@amizet, post #14

Swoją drogą to świetna metoda na robienie pełnego backup-u partycji systemowej.
[#16] Re: WinUae i 2xHardFile

@glon, post #15

Jak robić backup partycji systemowej o tym jest artykuł na ppa.
[#17] Re: WinUae i 2xHardFile

@amizet, post #16

Kurde, znowu mam problem, zrobiłem sobie ten plik system.zip jak radził @amizet, przekopiowałem go na wcześniej przygotowaną partycję na karcie CF. Odpalam WinUae z Real_Amiga_Install.adf we floppy, pliki się rozpakowują, fajnie i ładnie i w pewnym momencie wyskakuje:

Czyściłem całą kartę CF przy pomocy HDToolBox, w sensie wywalałem wszystkie partycje, robiłem Lov Level Format, tworzyłem nowe, 80MB, 100MB i 300MB i zawsze prędzej czy później wyskakuję błąd jak w obrazku załączonym wyżej.

PS. Czy tylko ja mam takie dziwne problemy, czy Wy też przez takie coś przechodziliście?

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2014 00:03:32 przez glon
[#18] Re: WinUae i 2xHardFile

@glon, post #17

Przecież ci się miejsce na dysku skończyło /klik/ a dyskietki real amiga install używa się do instalacji na prawdziwej amidze

W ogóle to już dostałeś odpowiedz wcześniej jak to zrobić.

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2014 00:12:14 przez amizet
[#19] Re: WinUae i 2xHardFile

@amizet, post #18

No właśnie chodzi o to, że to nie brak miejsca bo jak dałem 300MB na partycje to jak mogło zabraknąć?

Teraz zrobiłem partycje 900MB i też ten sam błąd. Nie wiem, pokombinuje, coś wymyśle.

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2014 00:55:35 przez glon
[#20] Re: WinUae i 2xHardFile

@glon, post #19

Może przekopiuj to normalnie z partycji na partycje przynajmniej się wyśpisz, a na screnne pisze że jest błąd zapisu /pełny dysk?/ trzeba był dać nie /N/ ciekawe co by się stało. Nie wiem widocznie mój sposób na instalacje nie działa wiec chyba odpowiedzi musisz szukać w manualu a na eab jest chyba obrazkowy sposób instalacji tak mi się coś przypomina ale to byś musiał sam znaleźć.
[#21] Re: WinUae i 2xHardFile

@amizet, post #20

Dzisiaj już za późno, ale jutro na pewno sprawdzę to na prawdziwej Amidze. Na abime znalazłem wątek z takim problemem i właśnie skanuje dysk tym: DiskSalv.
[#22] Re: WinUae i 2xHardFile

@amizet, post #20

Przeskanowałem kartę CF tym programikiem DiskSalv, coś tam znalazło i potem ten twój sposób zadziałał, czyli to było coś z moją CF-ką.
[#23] Re: WinUae i 2xHardFile

@glon, post #22

Nie wiem ale jak czytam co ty z tą kartą robisz i to i tak nie złe że jeszcze działaOKok, racja
[#24] Re: WinUae i 2xHardFile

@glon, post #17

Interesuje Cie inna metoda instalacji pakietu Classic na Amidze?
Trzeba tylko przegrac plikopartycje na CF pod Winuae
Potem juz tylko start z dyskietki, ktora odpala plikopartycje jako dysk.
[#25] Re: WinUae i 2xHardFile

@Norbert, post #24

Mnie by interesowała ta metoda instalacji, w ogóle też bym się chciał dowiedzieć jak zrobić dyskietkę startową, np: chciał bym zainstalować OS na karcie cf w A2k /karta jest w tandemie/

W ogóle taki artykuł mógł by się pojawić w dziale "Publicystyka"

Jak byś opisał mniej więcej jaki jest twój sposób instalacji, to by było fajnieOKok, racja

Bo jak by na to nie patrzeć wydaje mi się że przybywa użytkowników i takie jakieś proste zagadnienia były by pomocne.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem