[#1] pad od xbox 360 na winuae
Mam 3 pytanka:

1. czy z bezprzewodowym padem od xboxa 360 z adapterem do PC USB nie ma problemów z graniem we 2-óch na raz? (w sensie, że jeden na padzie, drugi na klawiaturze) Wykrywa go normalnie WinUAE?
Mam pada, a adapter planuje dokupić i tak pytam na zaś...

2. Da się jakoś grać we dwóch na raz na WinUAE bez pada czy joysticka? Np podłączając drugą klawiaturę do laptopa na USB lub jakoś grać na jednej klawie we dwóch?

i jeszcze jedno,

3. czy zakup joysticka od Amigi z jakaś przejściówką na USB to duży koszt i czy jest to dostępne?
Chciałem joystick taki stykowy, że słychać jak się bierze na boki czy góra dół.
Robią takie joystkicki nowe jeszcze czy trzeba szukać używki, a jak używka to czy da się je jakoś łatwo zregenerować? No i czy przejściówki takie są dostępne?

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2014 19:08:30 przez zmiennik
[#2] Re: pad od xbox 360 na winuae

@zmiennik, post #1

Co do pada od Xboxa 360, to we dwójkę nie testowałem.

W pojedynkę działa to bardzo dobrze, gdyż mam adapter bezprzewodowy i pada i Xboxa 360 też.

I już grałem sobie w Superfroga i kilka innych tytułów.

Do zwykłego Dżojstika można kupić przejściówkę na Alledrogo: link do aukcji, którą ktoś wystawił.. Jednak nie testowałem tego więc nie wiem. Jednak kiedyś kupiłem sobie coś takiego na USB: link do opisu i musiałem oddać gdyż nie działał z Windows 7 i pod Morphosem. Działa podobno tylko pod Windows XP.

Zamieniłem go natomiast na taki Dżojstik:

I działa idealnie. Z Morphosem i z Windowsem.
Coś pięknego. Klasyczny analogowy Dżojstik, tylko że na USB. Jak znajdziesz to polecam.
[#3] Re: pad od xbox 360 na winuae

@zmiennik, post #1

Ad. 1. Jeżeli zobaczy i obsłuży go Windows, to pod WinUAE też pójdzie. Domyślnie (bez grzebania w konfigu) nie będzie działać analog tylko krzyżak + fire i ewentualnie autofire. Z analogiem w symulatorach lotów jest różnie - czasem działa "od pierwszego kopa" a czasem trzeba trochę przysiąść fałdy przy konfiguracji death zone'ów itd. w konfiguracji WinUAE.

Ad. 2. Można i tak i tak. WinUAE obsłuży nawet większą ilość klawiatur. W przypadku jednej klawiatury w opcjach emulacji wybierasz że joy 1 będzie emulowany np przez kursory i prawy [Ctrl] i/lub [Alt] jako fire - a joy 2 przez [WSAD]...
Można też grać 2 dowolnymi myszkami (PS/USB, USB/USB - testowane m.in. w Settlersach, na splitscreenie).

Ad. 3. W 100PLN powinieneś się zmieścić. Robią nowe joye, nawet z już wbudowanym USB i za takim bym się rozejrzał na Twoim miejscu.
[#4] Re: pad od xbox 360 na winuae

@gilban, post #2

dzieki za szybkie i rzeczowe odpowiedzi :)

a ten joystick co wkleiłeś to jest taki "stykowy" ?

że słychać jak nim ruszasz?

Bo osobiście mam podobny joy do tego prezentowanego, ale to joy do symulatorów z siłą przechyłów, itd...
[#5] Re: pad od xbox 360 na winuae

@zmiennik, post #4

To jest analogowy, czyli taki o jakim piszesz. Do PC zawsze dżojstiki były analogowe, tylko że te pierwsze miały ręczną kalibrację i były podpinane do gniazda 15 pin od karty muzycznej, czyli Midi.

Ale mimo wszystko w niektóre gry da się i nim pograć.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2014 20:58:55 przez gilban
[#6] Re: pad od xbox 360 na winuae

@gilban, post #5

ale niektóre joye do amigi nie "klikały" tak charakterystycznie tylko w ciszy się sterowało...

Mi chodzi o te klikanie - stykanie takie charakterystyczne...
samo to, że jest analogowy nie determinuje klikania-stykania...

dlatego pytałem czy ten tak ma
[#7] Re: pad od xbox 360 na winuae

@zmiennik, post #6

Te klikające miały mikrostyki, tak jak myszy pod prawym i lewym przyciskiem. Te nieklikające jakieś gumki, blaszki i inne wynalazki. Te od PC (analogowe) miały i mają najczęściej żyroskopy, podobnie jak analog w padach.
[#8] Re: pad od xbox 360 na winuae

@gilban, post #7

dla upewnienia się jeszcze raz spytam czy ten joy co wkleiles ma microstyki, tak?

i taki mały OT.

wie ktos moze jak wykasować grę z igame? np wlaczam gre, nie podoba mi się i co dalej?

Bo samo wywalenie jej z dysku nie usuwa jej jednoczesnie z igame...

Ewentualnie jak wyczyścić całą bazę gier z iGame żeby sobie później przeskanować na czysto?

Bo jak rescanuje po usunięciu to dublują mi sie gry które zostały z dopiskiem alt..

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2014 20:16:09 przez zmiennik
[#9] Re: pad od xbox 360 na winuae

@zmiennik, post #8

Nie, ten joy co wkleiłem microstyków nie ma. Ma natomiast żyroskop. I żaden do PC nie miał.

Jak chcesz coś na mikrostykach, to jest np to: link do Allegro. No i do niego potrzebujesz ten adapter. Jak to będzie działało i czy będzie to nie wiem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem