kategoria: WinUAE
[#1] WinUAE a emulacja 060
Jeśli ustawię emulację procesora 060 oraz chipy na kompatybilne z A4000 (kick również pochodzi z A4000) to mam problem z resetami wirtualnej Amigi. Nawet Workbench dyskietkowy doczytuje się max do połówki i następuje reset. Czy jest to wina braku 68060.library? Czy oryginalny dysk Install 3.1 mimo wszystko nie powinien się zbootować do końca? Czy do A1200 z 040 a A4000 z 060 były inne wersje Workbencha 3.1?
[#2] Re: WinUAE a emulacja 060

@pong777, post #1

Tak, wymagana jest ta biblioteka, aczkolwiek emulacja 060 jest wadliwa i niekoniecznie szybsza niż 040 ze względu na większe skomplikowanie procesora.
[#3] Re: WinUAE a emulacja 060

@pong777, post #1

Sprawdzałem i rzeczywiście z dyskietki install UAE nie ruszy przy emulacji procesora 060, natomiast z dyskietki workbench uruchamia się, system daje się zainstalować ale jeżeli nie dograsz biblotek to dalej będzie "wywalać" błędy software failure.

68060 winuae.JPG
[#4] Re: WinUAE a emulacja 060

@Artur Jarosik, post #2

demo TBL Starstruck na 040 chodzi bardzo płynnie a przy ustawieniu na 060 nie ma nawet możliwości uruchomienia "program failed.."
[#5] Re: WinUAE a emulacja 060

@dez3, post #3

Prawdziwa Amiga też nie ruszy z dyskietki install. Przynajmniej moja nie ruszyła, wyskakiwało GURU.
[#6] Re: WinUAE a emulacja 060

@glichtanski, post #5

Moja 1200 bez problemu startuje z dyskietki install.
[#7] Re: WinUAE a emulacja 060

@dez3, post #6

Ale z 68060 w A1200 albo A4000 lub też UAE są potrzebne poprawne biblioteki w katalogu libs 68040 i 68060.library oraz setpatch. Bez tego większość programów będzie się wieszała, gdyż 68060 nie ma niektórych poleceń oraz inaczej działa pamięć cache.
[#8] Re: WinUAE a emulacja 060

@pong777, post #1

68060 nie ma kilku instrukcji których obsługa bibliotekami 68060.library polega na łapaniu wyjątków procesora => powolne a takim wypadku znacznie lepiej emulować 68040 który ma wszystkie instrukcje

aczkolwiek sam jestem ciekawy czy emulacja 060 jest prawidłowa
[#9] Re: WinUAE a emulacja 060

@dez3, post #4

Na zadnym prawdziwym, istniejacym 040 Starstruck nie bedzie dzialal plynnie. Nie ten prog, nie ta moc. W WinUAE dzieje sie tak dlatego, ze nie masz ograniczenia ilosci cykli, ktore emulator moze przepuscic - wystarczy, ze architektura procesora bedzie kompatybilna.
[#10] Re: WinUAE a emulacja 060

@XoR, post #8

aczkolwiek sam jestem ciekawy czy emulacja 060 jest prawidłowa

Biorac pod uwage, ile produkcji (nie) jest obecnie pisanych na emulatorze, mozna nawet wysunac twierdzenie, ze to realna 060 jest coraz "mniej kompatybilna" (sic!).

W tym miejscu kudos za optymalizacje "You Are Lucy" pod 030. Przy 50MHz mozna to demo smialo obejrzec, a produkcja relatywnie nie jest "stara".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem