kategoria: WinUAE
[#1] WinUAE sieć przez uaenet.device
Proszę o pomoc w konfiguracji sieci przez uaenet.device na:
  • Windows 8.1 (64bit)
  • WinUAE 2.8.1
  • WinPcap 4.1.3
  • AmigaOS 3.9 + BB1&2

Sprawdzałem Genesis oraz MiamiDX 1.0c. Obydwa wykrywają kartę - tzn. adres MAC i pinguje na siebie samego ale nie widzi sieci lokalnej.

W ustawieniach Expansions w sekcji Network (WinUAE) zaznaczone jest tylko uaenet.device.

WinPcap działa - sprawdzałem Wireshark'iem.

Czy komuś się udało tak skonfigurować sieć. Z góry uprzedzam, że nie interesuje mnie bsdsocket.library - potrzebuję działającego stosu tcpip i podłączenia do sieci LAN.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2014 13:59:27 przez radekcz

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2014 13:59:52 przez radekcz
[#2] Re: WinUAE sieć przez uaenet.device

@radekcz, post #1

Wszystko dziala poprawnie.
Testowalem na win7 i ClassicWB (wb3.1)
pingi dzialaly w sieci wewnetrznej.
Po wpisaniu serwera DNS mialem dostep do netu.
[#3] Re: WinUAE sieć przez uaenet.device

@Norbert, post #2

A jaki to Win7? 64 czy 32-bit? Jaka wersja WinUAE i jaka konfiguracja sieci?

U mnie jest ruter z DHCP z adresem sieci 192.168.1.1.

Dzisiaj zainstalowałem Win7 64bit i na czystym też nie działa.
[#4] Re: WinUAE sieć przez uaenet.device

@radekcz, post #3

win7 32bit
winuae 2.6.0 (jakos nie potrzebowalem nowszej wersji wersja PPC czeka na dopracowanie )
chodzilo mi o serwery DNS a nie DHCP.
MiamiDX ustawione na DHCP.
Zauwazylem, ze jesli net dziala na winuae to na windowsie juz nie. Wylaczenie winuae "odblokowuje" net na windowsie
[#5] Re: WinUAE sieć przez uaenet.device

@Norbert, post #4

Wygląda na to, że to wina winuae. Wersja 2.6.0 działa - nowsze już nie.
Sprawdzałem wcześniej (w nich uaenet.device szwankuje):
2.8.1
2.8.0 (wersja z AmiKit 7)
2.8.2.beta 9

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2014 21:05:15 przez radekcz
[#6] Re: WinUAE sieć przez uaenet.device

@radekcz, post #5

a co jest napisane w logu z Winuae ?
[#7] Re: WinUAE sieć przez uaenet.device

@Norbert, post #6

Już wyczyściłem ale dziwne było to, że pakiety z wirtualnej karty w WinUAE leciały na FF:FF:FF:FF:FF:FF...

Wątek można chwilowo zamknąć. Podsumowując dziwi mnie trochę to, że stabilna wersja nie jest do końca przetestowana (nawet ta w AmiKit).
[wyróżniony] [#8] Re: WinUAE sieć przez uaenet.device

@radekcz, post #5

Dla tych co odpalają WinUAE 2.6.0 na Windows 8.1 64bit z zamiarem łączenia się przez uaenet.device - należy uruchomić z prawami administratora. Pod Windows 7 64bit nie trzeba robić takiego manewru.

Jeszcze jedna informacja - wirtualna karta sieciowa w uae mapowana jest na tą w windowsie. Przez to nie mozna się łączyć np. z drugą instancją WinUAE na tej samej maszynie.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2014 15:00:19 przez radekcz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem