kategoria: WinUAE
[#1] tablet i amiga (emulowana)
Czy ktoś próbował używać tabletu poda amigą?
Mam z tym problem od dawna - przy użyciu tabletu (wacom intuos3/intuos4) kursor zachowuje się niby normalnie - poza tym, że ma jakby kopię z przesunięciem ok. 1/3 ekranu i przeskakuje miedzy nimi. Czasem bardziej wariuje - ruch jest zachowany, ale przerywa i kursor "teleportuje" się w różne pozycje.
Dodam, że nie zależy mi na sile nacisku itp. chodzi po prostu o przeniesienie ruchu.

Jako emu używałem:
UAE pod Wine pod OsX (mavericks) lub
FS-UAE pod OsX lub
UAE pod windą XP (przez parallels desktop)
i kicha.
[#2] Re: tablet i amiga (emulowana)

@jokov, post #1

Ja próbowałem pod emulatorem Intuos 3, ale tak jak piszesz, kursor skacze jak szalony i sobie dałem spokój. Myślę że to jest problem z "tłumaczeniem" powierzchni tabletu na ekranową w przypadku emulatora.

Za to udało mi się podczepić do mojej A1200 Wacom ArtPad II i fajnie to działa. Zdaje się że nawet siła nacisku jest rozpoznawana w przypadku odpowiedniego programu graficznego, ale ja używam go tylko z DPaintem.
[#3] Re: tablet i amiga (emulowana)

@jokov, post #1

A pod prawdziwą Amigą się liczy ?

Pozdrawiam
[#4] Re: tablet i amiga (emulowana)

@RadoslawF, post #3

A jak się zachowuje?
- na razie nie mam działającej amigi..

Radek_Cz: No to tak samo... Trochę grzebałem na różnych forach - teoretycznie powinno działać, ale na razie kiszka.
Z tego co pamiętam pod windowsem zainstalowanym natywnie przy którejś ze starszych wersji UAE działało ok - ale głowy nie dam
[#5] Re: tablet i amiga (emulowana)

@Radek_Cz, post #2

Tak, czytałem o tym już dość dawno temu - mój problem dot. akurat wirtualizacji Windows pod MacOS - z uwagi na JIT odpalałem emulator Amigi pod Windowsem. W WinUAE są jakieś opcję dotyczące myszki oraz przechwytywania jej ruchów - bawiłeś się nimi? Toni Wilen opisywał też dość dokładnie ten problem gdzieś na EAB.
[#6] Re: tablet i amiga (emulowana)

@jokov, post #4

Poprawnie, można nim zastąpić myszkę ale trzeba się do tego przyzwyczaić.

Pozdrawiam
[#7] Re: tablet i amiga (emulowana)

@RadoslawF, post #6

@RadosławF - a jaki tablet używasz z prawdziwą Ami?
[#8] Re: tablet i amiga (emulowana)

@Radek_Cz, post #7

Omni Pen sprzedawany kiedyś przez Amigo.
Teoretycznie jest do dużych Amig bo zasilanie bierze z gniazda klawiatury.

Pozdrawiam
[#9] Re: tablet i amiga (emulowana)

@jokov, post #1

Pobawiłem się chwilkę nową wersją FS-UAE i przy wyłączonej aceleracji myszy tablet działa świetnie - do czasu "kliknięcia" piórkiem - wtedy skacze w kosmos.
Na razie prymitywnym sposobem jest używanie klawiszy (amiga+alt) zamiast lewego przycisku - natomiast jest to lekki masochizm. No i prawy na mojej klawiaturze nie działa.

Może komuś przyjdzie do głowy co z tym począć.
[#10] Re: tablet i amiga (emulowana)

@jokov, post #9

Jak to emulator, jedno działa - drugie nie. Dlatego z nich zrezygnowałem, mimo innych zalet.

Może komuś przyjdzie do głowy co z tym począć.

Najlepiej używać Amigi Sorry ale nie mogłem się powstrzymać..

A tak poważnie to może spróbuj zaemulować myszkę przez port Serial? Jeśli można to zrobić pod UAE to powinno działać inaczej niż oryginalny port myszki.

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2014 21:21:22 przez tOMashBe
[#11] Re: tablet i amiga (emulowana)

@tOMashBe, post #10

up
Na tę chwilę działa poprawnie pod najnowszym amikitem (e-uae) w trybie window.
Przy przełączeniu na tryb fullscreen znów wariuje. Niestety jedynie w trybie pełnoekranowym jest sens rysować.
Pewnie to jakiś banał który można łatwo rozwiązać....

Tak najlepiej - ale trzeba mieć działającą.
[#12] Re: tablet i amiga (emulowana)

@jokov, post #11

hej hej
Ma ktoś może tablet.library? Bo prawdopodobnie to jest rozwiązane...

i 2 pytanie jak z działaniem wacomów na prawdziwej amidze? Chodzi mi o rysowanie w Brilliance i ew. innych podobnych programach programach.
Czy działa siła nacisku w Dpaint V i Tvpaint? Co ze sterami?

na koniec ciekawostka - grafx2 (najlepszy darmowy program do pixelartu na wszystkie platformy) działa znaaacznie szybciej na emulowanej amidze niż natywnie na macpro 2xquadcore 2,8ghz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem