kategoria: WinUAE
[#1] OS 4.1-FE WinUAE PPC???
Witam, miał bym kilka pytań co do OS 4.1 FE na WinUAE PPC.
tzn.

Czemu nie mogę uruchomić Picasso IV tzn. Jak klikam na sterownik, to otrzymuje taką odpowiedz. Kartę trzeba jakoś zainstalować?

W Devs/Monitors mam tylko Picasso, trzeba coś jeszcze tam przekopiować?

Tutaj mam screnna z Boot Menu który pokazuje prędkość PPC, to wydaje mi się że nie jest źle, biorąc pod uwagę że do emulacji używam procesora o taktowaniu 1,4 GHz. Tylko widzę że nie ma cache L2, ? U was też tak jest?

Co do spolszczenia to stwierdzałem że będę korzystał z Anglojęzycznej wersji Systemu.

Ta partycja nie ma być tak zrobiona wiem o tym.
[#2] Re: OS 4.1-FE WinUAE PPC???

@amizet, post #1

Ja śmigam bezstresowo w SFS. Jest dużo szybszy.
[#3] Re: OS 4.1-FE WinUAE PPC???

@pong777, post #2

Ja też pisałem żeby się nie sugerować scrennem od partycji.
[#4] Re: OS 4.1-FE WinUAE PPC???

@amizet, post #1

Z plikiem rom PicassoIV jest wszystko w porząsiu?
[#5] Re: OS 4.1-FE WinUAE PPC???

@waldiamiga, post #4

Robiłem tak jak tu jest link / link

Do tego zauważyłem teraz że Ranger mi nie pokazuje GFX. Coś musiałem zrobić źle. Jak mi się nie uda tu uruchomić to spróbuje na OS 3.1 jak tam zadziała to u też będzie. Ale jeszcze popróbuje na 4.1.

Teraz zmieniłem pliko partycje na dwa giga i Ranger mi się załączył jak miałem 10 giga to coś nie chciał. Spróbuje zrobić jak najmniejszą. W ogóle to wydaje mi się że może być dużo powodów że to nie działa.

Pierwsze co muszę zrobić to to, aby Ranger pokazał coś w zakładce GFX.

Ranger pokazuje prędkość 199 MHz, nawet to chodzi nie złe. Tylko właśnie grafika trochę muli. Emuluje to na Dellu 530 MT z dwoma procesorami Xeon.
[#6] Re: OS 4.1-FE WinUAE PPC???

@amizet, post #5

Nie no zapomniałem że Picasso to karta RTG to chyba w zakładce GFX się nic nie pokaże?

Co do samego 4.1 to tak w Boot Menu gdy jeszcze się nie załaduje kick z płyty CD. Widzimy Picasso CyberStorm i kontroler SCSI C=. Ale gdy już załaduje się kick z Płyty CD to znika z "Exspasion" CyberStorm. Czemu tak jest?

Do tego to ten kick z 4.1 ma kilka przydatnych opcji można wybrać MultiScan i DBiPal w zakładce Display. I Logo. Nie dało by się tego grab-nąć do Amigi np:500. Bo właśnie na PPC nie ma coś softu do zapisywania kickstartu.

Do tego karty PCI działają z WinUAE. Emuluje ktoś mostek GRex?
[#7] Re: OS 4.1-FE WinUAE PPC???

@amizet, post #1

Odpal Picasso96Mode z katalogu Prefs i tam dodaj kartę graficzną i rozdzielczości.
[#8] Re: OS 4.1-FE WinUAE PPC???

@amizet, post #1

A mnie denerwuje jedna rzecz. Chodzi o wielkość wyświetlanego obrazu. Wszystkie rozdzielczości RTG mam skalowane do formatu 4:3 (mam panel 16:9), rozdzielczości natywne (PAL itp) można wyskalować na cały ekran i tu nie ma problemu, ale w RTG nie da się tego zrobić? Zna ktoś jakieś rozwiązanie?
[#9] Re: OS 4.1-FE WinUAE PPC???

@SuperBuster11, post #8

Zdefiniować dla RTG rozdzialki dopasowane do 16:9.
[#10] Re: OS 4.1-FE WinUAE PPC???

@SuperBuster11, post #7

Jak tą kartę dodać, jakoś twoja odpowiedz jest mało precyzyjna? Co masz w pliku P96Setting?

To mam jak odpale P96Mode

Tak wygląda mój plik Setting.

Mogę zmienić Batch change ID $5000 ,tylko jak kliknę ok to wywala Guru.

a Atach setting to /mam/ NO Board

Bo w ogóle to jest jakiś Snoop Dos tylko do Xp, bo to też może być problem w kwestii systemu czy nie?

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2015 10:19:18 przez amizet
[#11] Re: OS 4.1-FE WinUAE PPC???

@amizet, post #10

Przeciągnij ikonę pudełka ze strzałką w pole Settings, potem przytrzymaj prawy klawisz myszy i z menu wybierz opcję Attach settings to -> Board:Picasso IV.

Następnie przeciągnij ikonę pudełka ze strzałką w pole Resolutions, zostanie dodana rozdzielczość 640x480, możesz ją zostawić a możesz ją zmienić np. na 1024 x 768 zmieniając wartości w polach Width i Height poniżej.
Do tej rozdzielczości musisz dodać tryb kolorów, wystarczy 256 i HiColor (16 bit). Robisz to przeciągając ikonę pudełka w pole Modes, po prawej stronie. Jak dodasz tryb 256 kolorów, kliknij przycisk Use znajdujący się poniżej, następnie dodaj tryb HiColor i zatwierdź przyciskiem Use.

Gdy już zakończysz ustawianie rozdzielczości wybierz przycisk Save w lewym dolnym rogu programu. Program poprosi o zrestartowanie systemu, co czynisz po pojawieniu się okna z przyciskiem Reboot. Po restarcie wybierasz rozdzielczość w Prefs-> ScreenMode.
[#12] Re: OS 4.1-FE WinUAE PPC???

@SuperBuster11, post #11

Działą teraz, dzięki za szczególowy opis.Zainstalowałem sterowniki do karty graficznej w Xp. Teraz nawet szybciej kopiuje dane, właśnie instaluje OS i wydaje mi się że szybciej kopiuje.

RTG włacza się już podczas instalacji. Właśnie dziwiło mnie to bo wszędzie w turtialach obraz był RTG. Ja miałem normalnie AGA. Czyli jeąli mieli byśmy uszkodzone Picasso IV to system zainstalował by się w AGA. Jeśli ktoś miał by uszkodzone Picasso IV to mógł by to sprawdzić.
[#13] Re: OS 4.1-FE WinUAE PPC???

@amizet, post #12

Jak pierwszy raz instalowałem OS4.1FE na WinUAE to obraz RTG miałem z automatu w takiej rozdzielczości, jaką wybrałem w czasie instalacji. A podczas drugiej instalacji już nie było rozdzielczości RTG. Widać na tym przykładzie, jak i z instalacją z SFS, że coś jest mocno niedopracowane w systemie. Za każdym razem wszystko działa inaczej.
[#14] Re: OS 4.1-FE WinUAE PPC???

@SuperBuster11, post #13

Nie wiem jak wcześniejsze dystrybucje, ale FE dla mnie spoko pierwszy raz widzę OS 4.x. Tak że... Przyspieszyło wszystko z kartą graficzną, tak że i sama emulacja daje dużo możliwości, sam możesz coś spróbować poprawić. Właśnie co zrobiłeś dla OS 4.1FE on już się uruchomił dla ciebie, teraz twoja kolej. /Tak mogło by wyglądać hasło reklamowe/lub tytuł./ Co do samego użytkowania, to przed chwilą mi się zainstalował z RTG. W AGA wolno chodził pewnie też z powodu braku sterownika po stronie PC. Mam na razie 2x1,4 Ghz i 512 mb ram. W tej cenie OS 3.1 pewnie wyszedł by podobnie, tutaj wydaje mi się że dostajesz trochę więcej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem