[#31] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@peceha, post #28

Mój sposób to podłączenie Karty SD(pracuje u mnie jako hdd amigi) przez czytnik do laptopa i daje ścieżkę do karty w WinUAE. Jak pracowałem na HDD to podłączałem go przez takie cudo i jak wyżej. Wszystkie pliki kopiowałem sobie na foldero-partycję i miałem kopie partycji amigi z dostępem do plików pod windowsem. Wygodniej wtedy operować na plikach pod win.
[#32] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@peceha, post #28

A może coś z tego ci podejdzie. Nie jestem specjalistą.
[#33] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@snifferman, post #31

dzieki Panowie. Nie bede wiecej kobinowal. Ten dzialajacy stary obraz zdublowalem na PC, nazwalem inaczej i podczepilem do slotu drugiego.
WB sie uruchomil , wybralem ikonke tego drugiego "niby partycji" i sformatowalem.
Teraz jeszcze mi sie pliki przegrywaja z Amigi na SD a jak dobiegnie to konca to na PC sciezke do SD ustawie jako widzalna spod winUAE i nadgram wszystko na dzialajace partycje
[#34] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@peceha, post #33

Dlaczego nie założysz sobie foldero-partycji? Są jakieś wady takiego rozwiązania? U mnie sprawdza się świetnie
[#35] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@snifferman, post #34

Znaczy... chyba Cie nie zrozumialem co to dokladnie jest "foldero partycja".
Czy to jest jakis tam katalog na PC gdzie wrzucam kopie partycji amigowej (przegrana plik po pliku) i w konfiguracji winUAE na wskazuje na taki folder? - jesli tak to moge tak zrobic bo majac juz pliki z amigi na SD nie bede potzrebowal dalej kopiowac pod emulatorem
[#36] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@peceha, post #35

opcja "Add directory or archive" i wskazujesz folder który pod winUAE widziany będzie jako partycja.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2018 21:49:17 przez snifferman
[#37] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@snifferman, post #36

I tam moge tego uzywac jako maigowa partycje tak? czyli moge miec do tego przypisy w ss i tak dalej? Jesli tak to ok, to wlasciwie moglbym zrobic 2 takie - jedna dla DH0: a druga dla DH1: - i wogole olac zabawe w obrazy partycji

------
PC mi się zawiesił jak przegrywanie plik Aux 😊

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2018 21:59:02 przez peceha
[#38] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@peceha, post #37

Ja tak właśnie mam zrobione. Jeden folder to partycja WB a drugi to soft. Co jakiś czas kopiuje sobie wszystko z ami na te partycje na nowo (taki backup jak coś zmieniam na amidze). Jak coś mi się na ami popsuje, to pod winuae kopiuje wszystko na nowo 1 do 1 z pc na karte sd z ami(plikowo w opusie) i na ami wszystko śmiga. Odpala system itp. Pod winUAE też to działa normalnie. Także robie sobie klona ami na emulatorze i jak coś popsuje w systemie na ami czy na emu to mam zawsze kopie bezpieczeństwa. Pod winuae musisz tylko dla tych folderów dać takie same "Device name" i "Volume label" jak masz na ami, żeby odwołania w systemie się zgadzały

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2018 22:02:57 przez snifferman
[#39] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@snifferman, post #38

No i działa 😊
Dzięki!!!
Kurde tyle godzin straciłem... Hehe a to było takie proste 😀

--------------
jedno pytanie: jak przegrac plik AUX z WB:storage/dosDrivers?
ale on chyba jest i tak zbedny? bo nie pamietam juz czy jest potrzebny do czegos

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2018 22:09:43 przez peceha
[#40] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@peceha, post #39

U mnie pod OS3.9 nie ma takiego pliku. Może masz coś nie tak z strukturą danych i temu nie możesz go przegrać.
[#41] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@snifferman, post #40

jesli dobze pamietam to AUX to takie magiczne slowo na windowsie :)

---------
dobrze pamietalem:
This is a part of Windows' legacy. You can't create folders whose names match system devices: AUX,CON, PRN, CLOCK$, NUL, COM1, COM2, COM3, COM4, COM5, COM6, COM7, COM8, COM9, LPT1, LPT2, LPT3, LPT4, LPT5, LPT6, LPT7, LPT8, LPT9.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2018 22:18:32 przez peceha
[#42] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@peceha, post #41

Ta nazwa jest zarezerwowana w windowsie hihi. Możesz spakować zawartość foldero-partycji(tak żeby w archiwum była zawartość partycji a nie folder z zawartością) zipem czy rarem i podać w winuae scieżkę do archiwum zamiast do folderu.powinno dać radę

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2018 22:28:49 przez snifferman
[#43] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@peceha, post #39

Możesz też skorzystać z gotowca - AmigaSYS 4

link

z ładnym pulpitem, upiększaczami, WHDLoad i obsługą RTG
[#44] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@peceha, post #1

Pozwolę sobie podbić, bo zmagam się z bardzo podobnym problemem - WinUAE dla A1200 z Blizzardem 1230 IV (predefiniowana konfiguracja) nie bardzo chce działać. Konfiguracja jak na zdjęciach: [LINK]

Efekt zawsze ten sam:

I na tym ekranie się kończy. Workbench nigdy nie bootuje się do pulpitu, nawet gdy mam podpiętą tylko pierwszą dyskietkę.

Proszę o jakieś sugestie, bo siedzę nad tym od wczoraj i szlag mnie trafia...

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2018 18:25:47 przez Geekboy68k
[#45] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@Geekboy68k, post #44

Jeśli jest za niski priorytet dla dysku, to Amiga odpala się z dyskietki
Dyskietka nie ma s-s , albo jest zmodyfikowany
Jeśli startuje z dysku to to samo co dla dyskietki.
Co okazuje sie w cli jak wpiszesz CD .
Po LOADWB uruchamia się Workbench ?

Pokaż jeszcze early-menu Amigi.
[#46] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@Norbert, post #45

Dyskietka nie ma s-s , albo jest zmodyfikowany

Tym samym obrazem odpalałem "gołą" konfigurację i startowała normalnie.

Pokaż jeszcze early-menu Amigi.

M. in:

A teraz to już zupełnie zgłupiałem, bo chociaż nic nie manipulowałem przy konfiguracji, to po kolejnym restarcie wita mnie:

I tak za każdym razem...
[#47] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@Geekboy68k, post #46

Wygląda na to , ze hdf jest wadliwy/ uszkodzony.
[#48] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@Norbert, post #47

Stworzyłem nowy dysk. Obecnie "maszyna" rusza z kopyta, ale znowu staje na oknie DOS-a. Po wykonaniu komend o które pytałeś:

Czyli tak jakby brakowało boot sequence?
[#49] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@Geekboy68k, post #48

Wciśnij CANCEL i zmniejsz okno albo wpisz ENDCLI.
Pokaże się Workbench.

Tak. Wygląda ze s-s jest uszkodzone lub zmienione.
Podeślij adf to sprawdzę co i jak.
[#50] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@Norbert, post #49

Udało mi się zainstalować, wszystko śmiga :) Okazało się, że problemem były moje wcześniejsze zabawy z instalatorem - po prostu wskazałem jako ścieżkę instalacyjną Workbench3.1: umiejscowiony na jednym z ADF-ów, tym samym psując go.

Teraz czas na picowanie :)

Zastanawia mnie tylko jeszcze jedno... Zamontowałem sobie folder współdzielony i on jest z punktu widzenia Workbencha widoczny jako dyskietka, nie dysk. Dlaczego?

Druga zastanawiająca mnie rzecz to konfigurowanie Amigi z myślą o korzystaniu z niej tylko na emulatorze. Ja tego obrazu dysku nie będę na Amigę przenosił, ma mi służyć do zabawy na pececie. Czy w takim przypadku korzystanie z konfiguracji A1200 + Blizzard ma sens, czy lepiej lecieć z "full performance", wyklikując sobie max. wszystkich pamięci i 060 na pokładzie?
[#51] Re: winUAE - n-te podejscie do uruchomienia

@Geekboy68k, post #50

Widocznie współdzielony folder nie ma ikony, to system sam wstawił domyślną.
Dodaj sobie własną ikonę jeśli "dyskietka" nie podoba Ci się.

Wszystko zależy od Ciebie jak chcesz, aby emulacja działała.
W każdej chwili możesz ją dopasować do własnych potrzeb.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem