[#1] WinUAE i MicroSD card
Jak pod WinUAE wykryć MicroSD kartę aby była widoczna w Toolboxie? W Toolbox wszystkie opcje są wyłączone a dodanie karty jako "Add Hard Drive" wykrywa na liście ale nie dodaje pod WB (obrazek). Chciałbym na kartę wrzucić pliki i ją włożyć do Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2019 15:23:48 przez Leon
[#2] Re: WinUAE i MicroSD card

@Leon, post #1

Karta powinna być wpierw wyczyszczona diskpartem. Później UAE uruchomione w trybie administratora. Później dysk zamontowany pod kontrolerem Commodore A600/A1200/A4000 IDE. Dobrze wrzucić też kick typu 3.1/3.x/3.1.4 do obsługi dużych dysków.
[#3] Re: WinUAE i MicroSD card

@Leon, post #1

Tutaj szczegółowy opis: link.
1
[#4] Re: WinUAE i MicroSD card

@pong777, post #2

Wyczyściłem kartę diskpartem, uruchomiłem WinUAE w trybie administratora, zamontowałem w Expansion Board jak na tej fotce i dalej HDToolbox nie widzi karty.
[#5] Re: WinUAE i MicroSD card

@Leon, post #4

Jaki device masz ustawione w hdtoolbox ?
[#6] Re: WinUAE i MicroSD card

@Norbert, post #5

Wszystko domyślnie SCSI. Koniecznie musi być włączony chipset A600 a jak w "Hardware info" w WinUAE nie wyświetli A600/A1200/A4000 IDE to karty nie wykryje. Teraz walczę aby mieć dwie partycje na 1GB karcie (obrazek). Na WB pojawia się tylko jedna partycja a narzędzie format widzi dwie ale tylko jedną może sformatować, przy drugiej pisze "no disk in drive" pomimo, że ma te same ustawienia co pierwsza.

Nie mogę też wystartować z partycji HDF i w ToolBoxie konfigurować kolejną kartę. Muszę koniecznie startować z dyskietki Install ADF. Wrzuciłem na dyskietkę do C plik lha oraz do ENV moje ustawienia do Filemastera aby rozpakowywać w locie archiwa.
[#7] Re: WinUAE i MicroSD card

@Leon, post #6

Ręce mi opadają,druga zarwana noc i taki komunikat podczas instalacji WHDload na PC.

link

Mam zainstalowany installer 43.3 i następnie instaluje WHDLoad i wywala taki błąd.
Co robię źle?

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 04:38:24 przez ak47
[#8] Re: WinUAE i MicroSD card

@ak47, post #7

A nie prościej przegrać plik whdload (katalog c), do katalogu C na dysku startowym.
Nic więcej nie potrzebujesz z tego archiwum, bo nie przypuszczam że zamierzasz instalować gry oryginalne z instalek whdload, tylko będziesz korzystał z gotowców.
Kickstarty i dodatkowe pliki musisz już sobie sam znaleźć (nie ma ich w instalce whdload). Wszystko jest w instrukcji do programu. Jest po polsku.
Te dodatkowe pliki posiada Skick.
[#9] Re: WinUAE i MicroSD card

@Leon, post #6

W boot menu ile widać partycji ?
Ustaw sobie jedną partycje, a miejsca na drugą nie przydzielaj. Skasuj ją.
Sformatuj UDH0:
Teraz jeszcze raz wejdź do hdtoolbox i załóż druga partycje.
Napisz czy pomogło.

Czy na pewno zmieniasz UNIT dla kolejnej karty SD
Aby wystartować z hdf musi być bootowalny oraz mieć większy priorytet niż inne bootowalne partycje/stacje dysków
[#10] Re: WinUAE i MicroSD card

@Leon, post #4

Widzi dysk właśnie :) o ile jest to dysk nr 2 w systemie. Tylko nie jest jeszcze przygotowany pod UAE. Kontroler wybierz A600/A1200/A4000 a nie auto. W HDToolBoxie w tooltype można określić device'y, które będą skanowane w poszukiwaniu dysków.
Jak duża jest karta? Jeśli chcesz przyślę Ci obraz samej karty pustej. Pod PC sobie nagrasz HDDRawCopy zawartość obrazu. Taka karta od strzału będzie śmigać w Ami i emulatorze.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 10:04:48 przez pong777
[#11] ARe: WinUAE i MicroSD card

@pong777, post #10

Panowie ,tą karta już śmiga pod Winuae.
Mam 3 partycje,100Mb i dwie po około 400 Mb.
Workbench 3.1 zainstalowany,kilka gier z adf z fabrycznymu instalatorami.
Wszystko śmiga.
W celu instalacji WHDload pobrałem lha.run i uruchomiłem, później był problem z instalacją WHDload.
Po rozpakowaniu WinRarem(może tu błąd) i kliknięciu na install był komunikat Unable to open your Installer.Przeniosłem ten plik do katalogu C w DH0 i pliki z katalogu C.Komunikat był ten sam
Pobrałem installer 4.33 rozpakowałem pod WinRarem i zainstalowałem na karcie sd.
Później próbowałem zainstalować WHDLoad i już d...mam komunikat link
[/list]

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 11:24:33 przez ak47

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 11:30:54 przez ak47

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 11:32:47 przez ak47
[#12] Re: AWinUAE i MicroSD card

@ak47, post #11

A z jakiego źródła instalujesz WHDLoad? Ja mam często takie błędy jak używam "folderopartycji" jak źródła danych. Windows- zwłaszcza 10 przy rozpakowywaniu archiwów z plikami amigowymi widział nazwy plików, które kolidowały z systemem i poprostu zmieniał ich nazwy, albo ich nie rozpakowywał, albo nie miały wcale nazwy.
Jak masz instalkę WHDLoad w LHA, to dodaj ją jako partycję "archiwe".

Dysk/karta jest widziana na amidze? system botuje normalnie?
[#13] Re: AWinUAE i MicroSD card

@snifferman, post #12

WHdload zainstalowany.
Kolejne schody.
Ściągnąłem grę 1943 klikam w ikonę gry i wpisuje komendę lha x 1943 enter i mam komunikat
Lha:unknown command a przecież wcześniej rozpakowywał email archiwa.
Rozpakowałem więc 1943 pod WinRarem i mam już instalator 1943HD.
Klikam i mam unable to open tool installer .
Gdzie jest błąd?
Wszystko robię pod Win7
Nie mam zielonego pojęcia gdzie umieścić na dysku pobrane archiwa gier,jak to wszystko instalować? Klikając w instalatory?Wpisywać komendy?Głową pęka,brak sił.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 12:53:23 przez ak47
[#14] Re: AWinUAE i MicroSD card

@ak47, post #13

Napisz gdzie leżał problem z instalacją WHDLoad. Może problemy mają wspólne źródło i pomożesz też innym, co natkną się na takie problemy.

Ja rozpakowuję archiwa LHA przez FileMaster3.2 link. Do działania wymaga bgui.library link

Jest jeszcze DOPUS, który chyba jest praktyczniejszy. Ja używam FileMastera z przezwyczajeń z dzieciństwa szeroki uśmiech

W problemach z uruchamianiem aplikacji pomocny jest SnoopDos link. Pomaga sprawdzić, czego brakuje i gdzie uruchomiona aplikacja szuka bibliotek i innych plików.
[#15] Re: AWinUAE i MicroSD card

@snifferman, post #14

Do katalogu C na dysku Df0 przeniosłem cały katalog C z WHD install.
Ruszyło ale mam teraz katalog C w katalogu C.
Trochę niefajnie.
Walczę dalej.
Udało mi się rozpakować katalogi lha.
W środku jest instalator gry.Klikam i mam zawsze ten sam problem Unable to open your tool installer.
Przeniosłem plik installer do katalogu gdzie jest instalator gry i ruszyło.
Pokazuje się readme I komunikat że muszę zainstalować WHDLoad.
Nie zainstalował się poprawnie???

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 13:21:13 przez ak47

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 13:29:29 przez ak47
[#16] Re: AWinUAE i MicroSD card

@ak47, post #15

Hierarchia plików musi być zachowana. "C" w "C" nie bardzo.

SnoopDosem sprawdzisz co gdzie szuka jakich plików. używałeś już go?
[#17] Re: AWinUAE i MicroSD card

@ak47, post #15

Zapomnij o instalowaniu gier za pomocą instalek whdload.
Najczęściej wymagają oryginalnych gier (masz takie), a nawet jeśli nie , to szybciej znajdziesz gotową zainstalowaną grę za pomocą whdload, niż odpowiednią wersje skrakowaną jaką wymaga instalka gry whdload.
[#18] Re: AWinUAE i MicroSD card

@snifferman, post #16

Chyba zainstaluje WB na nowo.
I zacznę od nowa.
[#19] Re: WinUAE i MicroSD card

@Norbert, post #9

Teraz jeszcze raz wejdź do hdtoolbox i załóż druga partycje
Próbowałem wszystkich kombinacji (obrazek), przesuwałem partycje, dzieliłem, łączyłem, kasowałem ale i tak tylko pierwszą mogę sformatować. Pomimo, że w "Boot Options" widać wszystkie botujące czy nie botujące partycje SCSI. Nie ma problemu zrobić 1GB partycje na całej karcie ale jak chce utworzyć więcej niż jedna to zaczynają się cyrki.

Po wrzuceniu nowszego FastFileSystem z AOS3.9 na dyskietkę z 3.1 mogę już bez problemu utworzyć 2 partycje ale przy 3 wyskakuje ten sam komunikat "no disk in drive". No nic zadowolę się dwoma.

Aby wystartować z hdf musi być bootowalny oraz mieć większy priorytet
Tak z ciekawości zapytam jak zmusić HDToolbox aby wyświetlał partycje z pliku hdf.
Edytujesz go ręcznie czy może nowszy WinUAE sobie z tym radzi? Czy może zmieniasz HD controller w WinUAE dla partycji HDF?

Kontroler wybierz A600/A1200/A4000 a nie auto.
W moim przypadku było bez różnicy jaki kontroler ustawiłem. Najważniejsze było ustawienie "chipset extra:A600" bez tego jak w "Hardware info" nie wyświetli A600/A1200/A4000 IDE to karty nie wykryje.
[#20] Re: AWinUAE i MicroSD card

@ak47, post #18

I myślisz ze to pomoże?
Nasal będziesz popełniał te same błędy.

Napisz co chcesz osiągnąć?
A my ci napiszemy co i jak.
[#21] Re: WinUAE i MicroSD card

@Leon, post #19

HDF musi mieć RDB wtedy w HDTOOLBOX będzie go widać.

FastFilesystem nie powinien nieść znaczenia , jeśli operujemy na dysku wielkość 1GB.
[#22] Re: AWinUAE i MicroSD card

@Norbert, post #20

Nie było formatu,walczę dalej.
Kilka gier zainstalowałem,niestety nie uruchomioną się.
Brakuje np kikstartu(mam je,ale nie wiem w którym katalogu umieścić)
Odpuściłem i pobrałem gry ze strony whdload.com .
Rozpakowałem kliknąłem i gra po kliknięciu ilony instal od razu działa(nie ma procesu instalacji)
Wszystko fajnie,tylko czy tak samo będzie po podłączeniu karty sd do Amigi.
Co chcę osiagnać?
Na PC zrobić kartę SD z systemem Workbench I zainstalować gry które były NDOS aby działały po podłączeniu do A1200.
Karta pod pc działa prawidłowo.WB ładuje się,partycje są widoczne.Po prostu jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o WHDload
Jestem w delegacji i nie mam ze sobą A1200,chciałem pod Win7 zrobić gotową kartę do podpięcia w A1200
Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 15:58:05 przez ak47

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 16:01:21 przez ak47
[#23] Re: WinUAE i MicroSD card

@Leon, post #19

Obejrzyk mój stary filmik, może to Ci pomoże w sprawie HDF:
link

Ja się zastanawiam po co te wszystkie komplikacje pod WinUAE. Nie trzeba pod emulatorem ustawiać żadnego kontrolera, czy to jest CD, SD czy normalny dysk twardy.
Montujesz tylko urządzenie i instalujesz OS'a. Przekładasz do Amigi i śmiga.
[#24] Re: AWinUAE i MicroSD card

@ak47, post #22

Zapewne problemem jest to że nie wiem jak ugryźć temat.Nie wiem gdzie umieszczać archiwa,pliki itp.
Kombinuję.Doszedłem do tego,że najlepiej jest jak do rozpskowanego katalogu gry wrzucam albo plik WHDLoad load lub plik installer.W zależności od archiwum,gra odpala od razu,lub zaczyna się instalować,niestety mam komunikat,że system nie może znaleźć obrazu kikstartu.
Czy ten plik WHDLoad I installer Nie powinny być gdzieś w jednym katalogu?Trochę to bez sensu,kiedy każdorazowo przy instalacji kolejnej gry muszę przerzucać te dwa pliki do katalogu gdzie jest plik instalacyjny gry.
Jak wy instalujecie gry Hhdload? Klikając w instalator gry,uruchamiając WHDLoad,czy może przez ręczne wpisywanie komend?
Co robię źle?
[#25] Re: WinUAE i MicroSD card

@AmiClassic, post #23

Wszystko jest dla mnie jasne w kwestii partycji,formatu i instalacji WB.
Robiłem to setki razy.
Nie rozumiem jak poprawnie zainstalować grę poprzez WHDLoad.
Jak ugryźć temat.Na partycji DH1 mam katalog WHDLoad tam wrzucam rozpakowane gry,klikam na instalator gry i albo gra prosi o plik installer lub WHDLoad.
I czasem gra instaluje się.czasem nie instaluje bo prosi o pliki z Kickstarter,a czasem uruchamia się bez instalacji.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 16:51:03 przez ak47
[#26] Re: WinUAE i MicroSD card

@ak47, post #25

WHDLoad - ściągnij sobie to i zobacz strukturę gdzie co wgrać:
link

A gry i dema ściągaj od Retroplay'a:
link

Prościej się nie da.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 16:54:31 przez AmiClassic
[#27] Re: WinUAE i MicroSD card

@AmiClassic, post #26

Zaraz zerknę.Kawa najpierw,niech nerwy odpuszcza ☺️
[#28] Re: WinUAE i MicroSD card

@AmiClassic, post #23

To zależy jakiej wielkości jest dysk.
Jeśli to ma działać bez żadnych kombinacji i problemow to dysk max 4GB, partycje max 2GB
[#29] Re: WinUAE i MicroSD card

@Norbert, post #28

Karta sd ma 1GB ,3 partycje
[#30] Re: WinUAE i MicroSD card

@Norbert, post #28

Nie da się pod OS'em 3.1 obsługiwać dysków >4GB bez kombinacji, ale wspomniane wyżej ustawienia WinUAE nie mają tu według mnie nic do rzeczy. Mam do Amigi karty CF, SD, dyski twarde >4GB i nigdy nie zmieniałem konfiguracji kontrolera w WinUAE. Partycjonowanie pod OS 3.9, instalka OS (plus kombinacja czyli nowe SCSI.device) i przerzutka do Amigi - żadno z wymienionych urządzeń nie odmówiło współpracy.

Przykład z dyskiem 80GB:
link

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2019 17:57:30 przez AmiClassic
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem