[#1] Winuae, laptop i temperatury
Cześć,
Czy u was też na laptopie winuae po chwili chodzenia aktywuje wszystkie wiatraki i podnosi temperature przy byle ruchu myszką?

Jestem zmuszony używać emulatora ostatnio i dałbym radę się do niego przyzwyczaić gdyby nie te hałasy.

Zauważyłem że nabawiłem się nowego odruchu - wciskania F12 wręcz co chwila by przywołać GUI emulatora bo to studzi temperatury i wyłącza wiatraki.

Jak ktoś ma na to sposób to poslucham
Dzięki
[#2] Re: Winuae, laptop i temperatury

@peceha, post #1

Proszę obniżyć priorytet procesowi winuae w Windows 10.

ctr-alt -del i dalej więcej szczegułów i dalej szczegóły...

Open Task Manager.
Switch it to the More details view if required using the "More details" link in the bottom right corner.
Switch to the Details tab.
Right-click the desired process and select Set priority from the context menu.

Może pomoże.
[#3] Re: Winuae, laptop i temperatury

@peceha, post #1

Dostosuj wymagania Winuae do swoich potrzeb . Jeśli laptop musi emulować ekstremalną Amigę to nic nie poradzisz. Zmniejsz wymagania emulowanej Amigi , użyj procesora 68020 zamiast 040 powinno pomóc szeroki uśmiech
[#4] Re: Winuae, laptop i temperatury

@peceha, post #1

W zakładce CPU and FPU jeżeli masz zaznaczoną opcję CPU emulation speed na "fastest possible" to przesuń CPU speed na -50% zależnie ile mocy potrzebujesz. Powinno to zmniejszyć użycie CPU w laptopie.
[#5] Re: Winuae, laptop i temperatury

@mmarcin2741, post #2

Było 'below normal' dałem na 'low' - poczekamy zobaczymy

Mam ustawioną 030 (bo tyle mam w amidze), więc to chyba umiarkowane ustawienie

Mam 'approximate a500...' czyli tu też nic nie ugram

Dzięki za podpowiedzi.

PS.
Po zmniejszeniu priorytetu chyba słyszę różnice!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem