[#31] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #30

Tu masz chyba wszystkie sterowniki (dla różnych systemów) do tego laptopa.
[#32] Re: WinUae przed startem windows 10

@AmiClassic, post #31

Bardzo Ci dziekuje ponownie :) z tego linka wreszcie ppprawne sterowniki wszystkie wgrane, te poprzednie powodowaly konflikt z grafika.
Ok teraz biore sie za windows shell zeby od razu uruchamiala sie Amiga
[#33] Re: WinUae przed startem windows 10

@Elvis, post #7

Działa!!!!
Dziękuje bardzo.

Po włączeniu komputera po kilku sekundach odpala się TinyLauncher :)

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2022 19:22:03 przez Biegu86
[#34] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #33

Jedno jednak mi przeszkadza. Gdy podlacze wyjsciem hdmi do telewizora w momencie gdy klape laptopa zamkne, ekran mignie i na telewizorze juz sie nie pojawi.
Gdy jestem na pulpicie windowsa mignie na sekundke i na telewizorze wraca ponownie, niestety gdy uruchomie winuae w momencie zamkniecia klapy na telewizorze gasnie i sie obraz z amigi nie pojawia.
W ustawieniach zasilania ustawilem na pelna wydajnosc, dodatkowo "w momencie zamkniecia klapy - nic nie rob".
Macie na to jakis pomysł? Bezsensu aby obraz wyswietlał sie na dwóch ekranach.
[wyróżniony] [#35] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #34

Pozwolę sobie tylko napisać co po kolei zrobiłem, że zaczęło działać, a dlaczego nie działało wczoraj.

Po kolei, otóż jak już moi przedmówcy słusznie zastanawiali się nad działaniem 10 latka z windosem 10, mieli rację. Zapomniałem, że laptop na 10tce włączał się około 5 minut - dłużej niż moja amiga 600 , było to niedopuszczalne, więc postanowiłem wrócić do windows 7 który oryginalnie był nagrany na laptopie.
Niestety z racji braku wsparcia i odcięcia się wszystkich od windows 7 nie było łatwo znaleźć sterowniki, z pomocą przyszedł niezawodny AmiClassic - dziękuję, z tego linka udało się wyłowić prawidłowe sterowniki.
Wcześniej jeszcze na 10tce, popełniłem duży błąd, otóż nawet nie sprawdziłem działania winuae na windowsie, a od razu zacząłem bawić się shellem. Laptop ma procesor i system 32bitowy, a wersję winuae skopiowałem z pc 64bitową i pewnie dlatego po ustawieniu shell, widziałem tylko czarny ekran. Po tym postanowiłem sformatować i zrobić wszystko od nowa.

Ok, mając już windows 7 z poprawnymi sterownikami i dobrą sprawdzoną i działającą wersją winuae (3.4.0 z 2016 roku - starszej nie znalazłem). Najpierw ustawiłem w workbenchu w System-Startup w pierwszej linii ścieżke do TinyLaunchera, aby od razu po uruchomieniu amigi uruchomił się launcher z grami - projekt zakładał maszyne do gier, a nie system - stąd taka decyzja. Mam drugi konfig z MegaAgs i chyba finalnie z niego będę korzystał, jest chyba bardziej przejrzysty i łatwiej wybiera się gry mając obok obrazek z grą.

Teraz przyszła kolej na ustawienia rejestru.
Odpaliłem regedit (jako administrator)
wyszukałem ścieżkę: Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
teraz zmieniłem nazwę klucza "shell" na "shell-explorer" zostawiając mu wartość "explorer.exe"
dodałem nową "wartość ciągu" nazywając ją shell i w danych wartości podałem lokalizację winuae, w moim przypadku C:\WinUae|winuae.exe

Zapisałem i po uruchomieniu ponownie komputera, zamiast windowsa uruchamia się amiga.
Dziękuje kolego Elvis :)

Teraz już wiem po co zmiana nazwy i dodanie nowej wartości ciągu w rejestrze, bo gdy chcemy wrócić do standardowego windowsa, należy wartość "shell" usunąć lub zmienić nazwę np shell-amiga, a wartość shell-explorer ustawić jak na początku po prostu "shell" i wracamy wtedy do standardowego uruchamiania windowsa, po resecie uruchomi się pulpit windowsa.

Teraz, jeszcze walczę z gasnącym ekranie na telewizorze korzystając z WinUae i zamykając klapę w laptopie. I zobaczę czy faktycznie występuję jakiś problem ze scrollowaniem, owszem zauważyłem, np w superfrog gdy podskoczę przez środek ekranu przewija się przezroczysty pasek - domyślam się, że o to chodzi. Sprawdzę następnie rady XoRa, ze zmienianem odświeżania - ciekawe czy wówczas cokolwiek pojawi się na telewizorze ;) w zasadzie nie jest to aż tak upierdliwe, więc gdy temat okaże się skomplikowany, normalnie w świecie go oleje.

Pomysł na ten laptop przyszedł stąd, że chciałem mieć możliwość grania w gry AGA, moja A600 jak wiadomo nie ma AGA, więc rozważałem zakup thea500 mini aby mieć wygodną maszynę do gier, którą można podłączyć do nowoczesnego telewizora oraz do której bez problemu podepnę każdy tani kontroller na usb. Nagle przypomniałem sobie, że w szafie mam laptopa, który i tak nie jest używany, więc postanowiłem zrobić sobie za darmo thea500mini. Z efektu jestem zadowolony.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2022 07:22:31 przez Biegu86
[#36] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #35

Zapomniałem dodać, że oczywiście aby od razu uruchamiał się system amigi a nie ekran z opcjami winuae musiałem tak jak Elvis pisał, wyłączyć opcję "Show Gui on startup" w zakładce Miscalaneus.
[#37] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #36

Ciesze sie ze moglem pomoc Z tym obrazem jednak nie wiem co zrobic.
1
[#38] Re: WinUae przed startem windows 10

@Elvis, post #37

Czasem gdy zamkne obraz nie znika a czasem znika. Nie wiem od czego zalezy.
Teraz wziąłem laptopa do rodziców. U nich na 46" lcd jest input lag zauważalny. Na mojej 42" plazmie tego efektu chyba nie dostrzegałem. Sprawdze w domu na pinball.
Jesli chodzi o odswiezanie 50hz i efekt scrolowania to nie jest obecnie widoczny ani u mnie ani u rodzicow.
[#39] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #38

Mi z tym CRU chodziło głownie o ustawienia panelu/matrycy w laptopie. One prawie zawsze mają 60Hz a Amiga to jak wiadomo głównie na 50Hz się używa a 50fps na 60Hz to może i każda klatka się wyświetli ale nie będzie płynnej animacji. Jak to ma być głównie do TV a opcja z używaniem matrycy laptopa to jest bo jest to może sobie i na 60Hz latać. Po prostu nie spodziewaj się że będzie płynny obraz.

Na TV będziesz miał prawie zawsze dostępne 50Hz, chyba że na jakimś hamburgeriańskim chociaż i chyba tam teraz zawsze 50Hz też dają.

W UAE warto pokombinować i poczytać nawet co tam dana opcja robi. Ustawia się to w sumie raz a potem uzywa cały czas.

BTW. Mówisz plazmie... sprawdź sobie w ustawieniach TV czy nie ma czegoś takiego jak 100Hz w ustawieniach telewizora. Kiedyś na starym Panasonicu 37pv80 miałem domyślnie włączone i warto to było do Amigi wyłączyć aby ekran migał w 50Hz. Przynajmniej do gier bo do pulpitu to lepiej włączone aby nie migał. Te miganie sprawia że obraz jest ostrzejszy w ruchu i się tak nie rozmywa. Może jednak nie być takiej opcji. W nowszej ale dalej starej plaźmie Panasonica 42vt30 już takiej opcji nie mam niestety i nie da się 50Hz wyświetlić inaczej niż na 100Hz. Dalej plazma lepsza od LCD ale najlepiej jak obraz miga w takt odświeżania ekranu tak jak na CRT to wtedy jest bardzo ostry obraz i można bez problemu czytać scrolery w demkach.

A co do wyłączającego się ekranu jak zamykasz klapę to możesz spróbować wyłączyć wyłączanie się ekranu jak się zamyka laptopa. Powinno pomóc, i jedyna wada to że ekran świeci cały czas ale tego nie widać jak klapa jest zamknięta więc spoko. Acha i raczej nie ustawiaj klonowania ekranu a jak już to na pewno nie aby klonowało obraz z laptopa na TV tylko jeśli już odwrotnie. W sumie to możesz też wyłączyć ekran laptopa całkowicie, najprościej. Powinien się włączyć jak odłączysz telewizor i potem znowu znikać jak podłączasz TV, przynajmniej ten na którym takie ustawienie zrobisz.
1
[#40] Re: WinUae przed startem windows 10

@XoR, post #39

Na mojej plazmie 42st50 obraz powiem ze jest w tym zastosowaniu zyleta. Właśnie z synkiem w superfrog doszlismy do piramid i gra sie super. U rodzicow na 46scio calowym lcd byl spory input lag ze czesto w kolce wpadalismy u mnie jest świetnie. Tak ja wszystkie opcje w tv jesli chodzi o niby ulepszanie obrazu i framecreation powyłączałem bo skutek tych ulepszeń jest straszna sztuczność.

Jeśli chodzi o laptopa i ekran, tak myślałem właśnie aby wyłączyć na stałe. Tak zrobiłem i było fajnie na chwile, ale po uruchomieniu ponownie znów wróciło do klonowania. Będę musiał to dopracować.
Jutro sie pobawie tym.
[#41] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #1

Ostatnio miałem trochę czasu i wróciłem do tematu.
Tym razem zamiast laptopa postanowiłem zrobić coś takiego na zwykłym PC, aby po wyborze użytkownika w tym wypadku stworzonego typowo pod Amigę o nazwie Amiga od razu odpalał się winuae z AGS 2.7
Nie znam się kompletnie na programowaniu więc z pomocą przyszły mi Grok i Perplexity.
Poprosiłem o napisanie skryptu aby to działało z możliwością wyboru co później. Po kilku próbach problemach napotykanych, często podchodził grok do sprawy naokoło musialem upraszczać sprawę i udało się.
Teraz działa to tak, że wybierając użytkownika Amiga od razu odpala się AGS , w ogóle nie widać pulpitu windowsa.
Po wyłączeniu emulatora, pojawią się komunikat
"AMIGA ZOSTALA ZAMKNIETA CO CHCESZ ZROBIC?
A - URUCHOM PONOWNIE AMIGE
L - POWROT DO EKRANU WYBORU UZYTKOWNIKA
R - RESET KOMPUTERA
S - WYLACZENIE KOMPUTERA
P - URUCHOMIENIE PULPITU WINDOWS"

Generalnie dziala tenn skrypt zmienia shell standardowo ustawiona jest ścieżka do skryptu, a w momencie gdy chce wyjść na pulpit, tymczasowo ustawia go na explorer.exe ale zaraz po wejściu na pulpit znow zmienia mu ścieżkę na skrypt tak ze po uruchomieniu komputera i zalogowaniu się na Amiga znow odpala Amigę.

Przy wcześniejszym ustawieniu na stałe shella na ścieżkę winuae chcąc wejsc do pulpitu wymagało to gimnastyki i ręcznej zmiany. Teraz działa to tak ze sam program pyta co dalej.

Jak wrócę do domu a ktoś będzie ciekawy wrzucę kod. Może coś doradzicie chciałbym jedno zmienić, aby okno CMD dzialalo na fulscreenie bo obecnie jest ono widoczne podczas uruchamiania pojawią się z napisem Uruchamiam Amigę, a po wyjściu ten komunikat z pytaniem co dalej robić tez jest w okienku, pod nim jest czarne tło ale jednak chciałbym w pełnym oknie.

Obecnie skrypt ma rozszerzenie .dat i aby się uruchamiał jest ustawione aby uruchamiał go przez CMD moze zmianą skryptu na inne rozszerzenie jest w stanie coś pomóc, tak żeby nie uruchamiał go CMD.

Uprzedzając pytanie po co mi to, odpowiem ze rozważam zakup mini pc, ale aby mieć swobodę wyboru czy chce normalnie na TV korzystać z windowsa i wszelkich jego dobrodziejstw czy typowo z Amigi jak na zasadzie AGSa zainstalowanego na RPI. Mini pc jednak dla mnie bardziej korzystne od maliny.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2025 11:18:49 przez Biegu86
[#42] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #41

Jak napisałem jestem w domu i dla zainteresowanych dodam kod, jeśli ktoś zna się na tym i widzi jakieś błędy lub zagrożenia które pominąłem bardzo chętnie usłyszę porady. Jak mówiłem nie znam się na tym kod pisał grok i perplexity - nawzajem się sprawdzali i poprawiali. Zatem na pewno będą tam jakieś nie potrzebne bzdury:

@echo off
setlocal

:: === ŚCIEŻKI ===
set "WINUAE_EXE=D:\AGS\WinUAE\winuae64.exe"
set "SCRIPT_PATH=D:\AGS\skrypt\Amiga.bat"
set "REG_KEY=HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon"
set "SHELL_VAL=Shell"

:: === ZAWSZE USTAWIAM SIEBIE JAKO SHELL (jednorazowo przy starcie) ===
reg query "%REG_KEY%" /v "%SHELL_VAL%" | find /i "Amiga.bat" >nul || (
    reg add "%REG_KEY%" /v "%SHELL_VAL%" /t REG_SZ /d "\"%SCRIPT_PATH%\"" /f >nul
)

:: === ZABIJ WISZĄCE WINUAE Z POPRZEDNIEJ SESJI ===
taskkill /f /im winuae64.exe >nul 2>&1
taskkill /f /im winuae.exe >nul 2>&1
timeout /t 1 >nul

:: === SPRAWDZENIE WINUAE ===
if not exist "%WINUAE_EXE%" (
    cls
    echo.
    echo  BLAD: Nie znaleziono WinUAE!
    echo  %WINUAE_EXE%
    echo.
    pause
    goto restore_desktop
)

:: === GŁÓWNA PĘTLA KIOSKU ===
:kiosk_loop
cls
echo.
echo  Uruchamiam Amige...
echo  (zamknij: F12 -^> QUIT)
echo.
start "" "%WINUAE_EXE%"

:: Czekaj na zamknięcie WinUAE
:wait_amiga
timeout /t 2 >nul
tasklist | find /i "winuae64.exe" >nul || goto menu
goto wait_amiga

:: === MENU GŁÓWNE ===
:menu
cls
echo.
echo   Amiga zamknieta. Co dalej?
echo.
echo   [A] Uruchom Amige jeszcze raz
echo   [P] Pulpit Windows (tymczasowo)
echo   [W] Wylacz komputer
echo   [R] Restart
echo   [L] Wyloguj (Ekran wyboru uzytkownikow)
echo.
choice /c APWRL /n >nul

if errorlevel 5 goto logout
if errorlevel 4 goto restart
if errorlevel 3 goto shutdown
if errorlevel 2 goto desktop
if errorlevel 1 goto kiosk_loop

:: === OPCJE SYSTEMOWE ===
:shutdown
shutdown /s /t 0
exit

:restart
shutdown /r /t 0
exit

:logout
cls
echo.
echo  Wylogowywanie...
echo  Amiga uruchomi sie po ponownym zalogowaniu.
echo.
timeout /t 2 >nul
logoff
exit

:: === PULPIT TYMCZASOWY – Z KOMUNIKATEM I POPRAWNĄ PĘTLĄ ===
:desktop
cls
echo.
echo  Uruchamiam pulpit Windows...
echo  (Po ponownym uruchomieniu znow uruchomi sie Amiga)
echo.
timeout /t 3 >nul
cls
echo.
echo   Mozesz zamknac to okno
echo   (lub po prostu wyloguj sie / zamknij sesje)
echo.
start "" explorer.exe

:wait_desktop_loop
timeout /t 2 >nul
tasklist | find /i "explorer.exe" >nul
if %errorlevel% == 0 goto wait_desktop_loop
goto kiosk_loop

:: === AWARYJNE PRZYWRÓCENIE PULPITU ===
:restore_desktop
cls
echo.
echo  PRZYWRACAM PULPIT WINDOWS...
echo.
reg delete "%REG_KEY%" /v "%SHELL_VAL%" /f >nul 2>&1
start explorer.exe
exit

Oto opis działania kodu w punktach:

1 Wyłącza wyświetlanie poleceń w konsoli i włącza lokalne zmienne środowiskowe.
Ustala stałe ścieżki do:
Emulatora WinUAE (64-bit).
Samego siebie (skryptu Amiga.bat).
Klucza rejestru odpowiedzialnego za domyślny program uruchamiany po zalogowaniu (shell).
Nazwy wartości w rejestrze (Shell).

2 Sprawdza, czy skrypt jest już ustawiony jako domyślny shell po zalogowaniu – jeśli nie, dodaje siebie do rejestru, by uruchamiał się automatycznie zamiast pulpitu Windows.
Zamyka siłą wszystkie działające instancje WinUAE (z poprzedniej sesji), zarówno 64-bit, jak i 32-bit.
Czeka chwilę, by procesy się zakończyły.
Sprawdza, czy plik WinUAE istnieje – jeśli nie:
Wyświetla komunikat o błędzie z podaną ścieżką.
Czeka na naciśnięcie klawisza.
Przechodzi do awaryjnego przywrócenia pulpitu.

3 Wchodzi w główną pętlę kiosku:
Czyści ekran.
Wyświetla komunikat o uruchamianiu Amigi i sposobie jej zamknięcia (F12 → QUIT).
Uruchamia emulator WinUAE.

4 Czeka na zamknięcie WinUAE:
Co 2 sekundy sprawdza, czy proces emulatora nadal działa.
Gdy się zamknie – przechodzi do menu głównego.

5 Wyświetla menu po zamknięciu Amigi z opcjami:
[A] – Uruchom Amigę ponownie.
[P] – Tymczasowo otwórz pulpit Windows.
[W] – Wyłącz komputer.
[R] – Zrestartuj komputer.
[L] – Wyloguj się (powrót do ekranu logowania).

Obsługuje wybrane opcje:
Wyłączenie – natychmiastowe.
Restart – natychmiastowy.
Wylogowanie – pokazuje komunikat, czeka chwilę, wylogowuje użytkownika (po zalogowaniu skrypt uruchomi się ponownie).

Opcja tymczasowego pulpitu:
Wyświetla ostrzeżenie, że po restarcie wróci Amiga.
Uruchamia pulpit Windows.
Czeka, aż pulpit zostanie zamknięty (np. przez wylogowanie).
Po zamknięciu – wraca do pętli uruchamiania Amigi.

6 Awaryjne przywrócenie pulpitu (w razie błędu):
Usuwa wpis skryptu z rejestru (przywraca domyślny shell – explorer.exe).
Uruchamia pulpit Windows.
Kończy działanie.
[#43] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #42

Gdybyś był ciekawy, to w 18 i 19 numerze Komoda&Amiga Plus opisałem jak przerobiłem Windows7, tak aby nie uruchamiał się pulpit tylko AmigaOS po WinUAE. Może coś z tego Ci się przyda.
1
[#44] Re: WinUae przed startem windows 10

@Ponki1986, post #43

A działa to podobnie na zasadzie podmiany danych w shell?
Czy jeszcze inaczej?
Mam generalnie windows 10 a na mini pc bedzie 11stka.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 12:45:50 przez Biegu86
[#45] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #44

PiMiga 4 w wersji dla Intel... Rozpakowujesz obraz na dysk lub pendrive i odpalasz z niego kompa.
Komputer musi umieć w UEFI... Tyle :)
[#46] Re: WinUae przed startem windows 10

@miki1406, post #45

Dziekuje za sugestie ale to już wolę moje rozwiązanie bo PiMiga jak dla mnie to straszny crapp. Tak mogę jak kolwiek sobie skonfigurować winuae nawet na swoim systemiem.
Przy rozwiązaniu które zastosowałem nie wymaga pendriveow czy zewn dysków, ale właśnie początkowo planowałem rozwiązanie na tej zasadzie ze w momencie gdy wykryje dysk zenw aby z niego odpalało, jednak wymyśliłem takie bardziej uniwersalne pod siebie.
Moje pytanie nie dotyczy co kto polecą bo rozwiazanie dla mnie jest idealne i działa idealnie obecnie ale czy są tu jakies bzdury w kodzie które można usunąć bo są śmieciami od AI albo czy jestem w stanie te komunikaty w CMD wyświetlać w pełnym oknie.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 17:02:18 przez Biegu86

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 17:02:51 przez Biegu86

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 17:12:29 przez Biegu86
[#47] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #44

Ja mam podmienione wszystko co się da, włącznie z powłoką. Od razu uruchamia mi się WinUAE zamiast plików .BAT jak u Ciebie. Dodatkowo za pomocą AHK zablokowałem różne kombinacje klawiszy tj. Alt+TAB, Alt+F4, a nawet F12 bo konfiguracji już nie zmieniam. Jedynie Ctrl+Alt+Del nie udało mi się zablokować, ale to też nie problem bo podmienione grafikę widoczną na ekranie logowania oraz po wciśnięciu trojcy oraz wyłączyłem wszystkie gadżety na tych ekranach tj. przyciski wyłącz, wyloguje itp
[#48] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #1

Witam Biegu86,

Jest też PiMiga na Intela - musiał być zobaczyć co to dokładnie znaczy ale może nie będziesz potrzebował Windows wcale. Jeśli to tak samo działa jak wersja dla ARM to to będzie mała, lekka dystrybucja linuxa z której uruchomisz Amiberry ale myślę że dało by się to przerobić żeby Amiberry startowało zamiast desktopu jak to było we wcześniejszych wersjach.
Możesz to przetestować w jakiejś wirtualnej maszynie zanim wgrasz na laptop żeby zobaczyć co i jak.

Pozdrawiam
Thom
[#49] Re: WinUae przed startem windows 10

@Thom75, post #48

Windows jest mi o tyle potrzebny aby gdy chce korzystać typowo z PC przełączam użytkownika i mam pc na telewizorze. Dlatego nie chce zmiany na stałe.
1
[#50] Re: WinUae przed startem windows 10

@Ponki1986, post #47

Ja mam podmienione wszystko co się da, włącznie z powłoką. Od razu uruchamia mi się WinUAE zamiast plików .BAT jak u Ciebie. Dodatkowo za pomocą AHK zablokowałem różne kombinacje klawiszy tj. Alt+TAB, Alt+F4, a nawet F12 bo...

Ok rozumiem, czy wówczas gdy chcesz jednak włączyć windowsa jest też opcją?
Powiedz mi co bym uzyskał dodatkowo podmieniając jeszcze coś więcej. Jesli jakies boosty w szybkoscinuruchamiania vmczy cos chetnie wprowadze zmiany. Wcześniej w wątku jak widziales mialem na laptopie na sztywno ustawione w shell winuae ale problem był gdy jednak chcialem z windowsa skorzystać.
Teraz syn moze łatwo puscic amige i z niej wyjsc bez kombinacji.
[#51] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #50

W owym czasie mialem zaimplementowane Rabbit Hole oraz skrypt do wylaczania i rebootu "Amigi". Takze kontrolowalem kazdy program Windowsa z poziomu Workbencha. Tak tylko wspominam.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 18:30:58 przez Elvis
1
[#52] Re: WinUae przed startem windows 10

@Elvis, post #51

Widzę im więcej osób tym więcej rozwiązań. Dobrze, każdy musi znaleźć coś dla siebie i pod siebie.
[#53] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #52

Pogadałem z ChatemGPT i zmontował dla mnie lepszą wersję skryptu AHK. W odróżnieniu od mojego uruchamia dodatkowo WinUAE razem z wybraną konfiguracją. Sam skrypt kompiluje jako EXEka i wrzucam do System32, a następnie w rejestrach zmieniam powłokę z Explorer.exe na mojego EXEka

#Persistent
SetTimer, ForceWindow, 500
OnStartup()  ; wywołujemy od razu po starcie
return

; ===== WYMUSZENIE WINUAE NA WIERZCHU =====
ForceWindow:
    IfWinExist, ahk_exe WinUAE.exe
    {
        WinActivate
        WinSet, AlwaysOnTop, On, ahk_exe WinUAE.exe
    }
return

; ===== BLOKADA KLAWISZY SYSTEMOWYCH =====
; Alt+Tab, Shift+Alt+Tab
!Tab::return
+!Tab::return

; Alt+F4 i Ctrl+F4
!F4::return
^F4::return

; Alt+Space (menu okna)
!Space::return

; Menu Start
^Esc::return
LWin::return
RWin::return
F10::return

; Menedżer zadań
^+Esc::return
^!Esc::return

; Alt+Enter (często zmienia tryb pełnoekranowy)
!Enter::return

; ===== KONTROLA GŁOŚNOŚCI =====
Volume_Up::
    RunWait, NirCmd.exe changesysvolume 2000
return

Volume_Down::
    RunWait, NirCmd.exe changesysvolume -2000
return

Volume_Mute::
    RunWait, NirCmd.exe mutesysvolume 2
return

; ===== KLAWISZE SPECJALNE =====
Launch_App1::
    Run, shutdown.exe /l /f
return

Browser_Home::
    Run, explorer.exe
return

; ===== AUTOMATYCZNE URUCHAMIANIE POWŁOKI =====
OnStartup() {
    exePath := "Z:\WinUAE\WinUAE.exe"
    configPath := "Z:\WinUAE\Configurations\MojaAmiga.uae"

if FileExist(exePath)
    {
        ; Uruchomienie WinUAE z konfiguracją i prawami administratora
        Run, "%exePath%" "%configPath%",, RunAs
    }
    else
    {
        Run, explorer.exe
    }
}

Oczywiście wszystkie możliwe kombinacje klawiszy, które mogą zrobić coś "złego" z oknem WinUAE zostały zablokowane.
[#54] Re: WinUae przed startem windows 10

@Ponki1986, post #53

Ok a czy po wyjściu z winuae można powrócić na pulpit windows?
Czym się różni bat od Ahk? Co sie stanie jeśli zmienie rozszerzenie mojego skryptu na ahk?
Ja celowo zostawilem włączone komnibace alt+f4 aby można było łatwo wyjsc. A jeśli cokolwiek złego się wydarzy cos sie zawiesi itp wówczas po wyłączeniu pojawią się ekran z pytaniem co dalej chcesz robić. Podczas nagłego resetu nic złego się też nie dzieje.
Jeśli chodzi o konfigurację ja ustawiłem główna na default i zostawiłem ja w folderze winuae, wówczas od razu z niej startuje.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2025 14:30:39 przez Biegu86
[#55] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #54

Skrypt AHK to nie jest .BAT, a ten drugi to taki odpowiednik AmigaDOS dla Windows. Ja mam po stronie Amigi zrobiony skrypt w oparciu o RequestChoice, który dodatkowo za pomocą WinLaunch wyłącza lub resetuje PCta, lub wyłącza WinUAE ale za razem uruchamia Explorer.exe aby nie zostać z czarnym ekranem. Natomiast gdyby wydarzyło się coś nieoczekiwanego i WinUAE by się wywaliło to w tle siedzi niewidoczny, skompilowany skrypt AHK - AutoHotKey i czeka na wciśnięcie któregoś z dodatkowych, tzw. multimedialnych klawiszy klawiatury aby wylogować użytkownika, lub uruchomić Explorer.exe.
[#56] Re: WinUae przed startem windows 10

@Ponki1986, post #55

Ok rozumiem czyli generalnie podobne rozwiązanie ale jakby od innej strony.
[#57] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #49

Cześć Biegu86,

To ja bym się jeszcze zastanowił nad opcją dwóch urzytkowników albo osobnych dysków jeśli to jest desktop albo laptop z miejscem na dodatkowy dysk. Kwestja co wygodniejsze dla Ciebie.
Oczywiście opcja uruchamiania WinUAE zamiast Explorera też ma swój urok ale Windows będzie mniej wydajny od takiego dedytkowanego Linuxa chyba że komputer nie jest aż tak stary i podoła wtedy nie ma to znaczenia.
Nie mniej życzę powodzenia.

Swoją drogą ja się zastanawiałem czy pod Linuxem nie dało by się zrobić czegoś jak Steam ma, takiego pełno-ekranowego interface ale na Linuxie to nie jest potrzebne bo procesy w tle są bardzo mało wymagające jeśli chodzi o zasoby.

I przed samym wysłaniem przyszedł mi do głowy RetroArch ale jeszcze się nim nie bawiłem więc nie wiem czego się spodziewać.

Pozdrawiam
Tomasz
[#58] Re: WinUae przed startem windows 10

@Thom75, post #57

Cześć Biegu86,

To ja bym się jeszcze zastanowił nad opcją dwóch urzytkowników albo osobnych dysków jeśli to jest desktop albo laptop z miejscem na dodatkowy dysk. Kwestja co wygodniejsze dla Ciebie.
Oczywiście opcja uruchamiania WinUAE zamiast Explorera też ma swój urok ale Windows będzie mniej wydajny od takiego dedytkowanego Linuxa chyba że komputer nie jest aż tak stary i podoła wtedy nie ma to znaczenia.
Nie mniej życzę powodzenia.

Swoją drogą ja się zastanawiałem czy pod Linuxem nie dało by się zrobić czegoś jak Steam ma, takiego pełno-ekranowego interface ale na Linuxie to nie jest potrzebne bo procesy w tle są bardzo mało wymagające jeśli chodzi o zasoby.

I przed samym wysłaniem przyszedł mi do głowy RetroArch ale jeszcze się nim nie bawiłem więc nie wiem czego się spodziewać.

Pozdrawiam
Tomasz

Dzięki na razie testuje na dekstopie i działa super. Logując się na innych daje windowsa, wchodząc w użytkownika Amiga mam winuae od razu uruchamia się AGS. Syn sobie teraz bez problemu odpala gry z mojego dzieciństwa. Bije rekordy w pinball Dreams i fantassies. Zamysł jest taki zeby wrzucić to na mini pc. Zrobię tak zwyklego uzytkownika o nazwie dajmy na to PC. Tam chcąc placic rachunki czy cos poszukać na necie odpali mi się normalnie windows. Drugim użytkownikiem bedzie Amiga. Dodatkowo w biosie priorytet beda miały dyski zewnętrzne na którym jest batocera z arcadeowkami i gdy podepnę dysk odpali batocere.
Juz tez mialem komendę aby winuae odpalał z dysku ale jednak z tym użytkownikiem specjalnym Amiga jest dla mnie wygodniejsze.
Gdybym tak jeszcze umial zrobić z odpaleniem batocery to by było spoko ale to linux więc chyba lepiej z dysku z priorytetem biosa.

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2025 09:55:59 przez Biegu86
[#59] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #58

Podłączę się pod temat, ale trochę z czym innym. Ostatnio zmieniłem klawiaturę i w nowej mam dodatkowe przyciski w tym Media_Next i Media_Prev. Ich wciśnięcie jest przechwytywane przez WinUAE i wysyłane do AmigaOS z kodami $0074 i$0075. W sumie to tylko jeden program RawKeys 2.0 z Aminetu je widzi, bo jeżeli próbuje użyć ich choćby w skrypcie AmigaDOS z takimi programami jak CheckKey lub KeyPressed, które zwracają ReturnCode 5, czyli działa IF WARN, to nic się nie dzieje. Jest niby MMKeyboard ale nie umiem tego skonfigurować. Ktoś, coś zaradzić? Bo RNO zmontował fajny skrypt Multimedio.rexx, który kontroluje odtwarzacze do muzyki za pomocą takich przycisków.
[#60] Re: WinUae przed startem windows 10

@Ponki1986, post #59

Mialem taki problem w laptopie. Nie moglem regulowac glosnosci. Ten programik dzialal swietnie.
https://www.nirsoft.net/utils/volumouse.html
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem