[#31] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #30

Tu masz chyba wszystkie sterowniki (dla różnych systemów) do tego laptopa.
[#32] Re: WinUae przed startem windows 10

@AmiClassic, post #31

Bardzo Ci dziekuje ponownie :) z tego linka wreszcie ppprawne sterowniki wszystkie wgrane, te poprzednie powodowaly konflikt z grafika.
Ok teraz biore sie za windows shell zeby od razu uruchamiala sie Amiga
[#33] Re: WinUae przed startem windows 10

@Elvis, post #7

Działa!!!!
Dziękuje bardzo.

Po włączeniu komputera po kilku sekundach odpala się TinyLauncher :)

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2022 19:22:03 przez Biegu86
[#34] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #33

Jedno jednak mi przeszkadza. Gdy podlacze wyjsciem hdmi do telewizora w momencie gdy klape laptopa zamkne, ekran mignie i na telewizorze juz sie nie pojawi.
Gdy jestem na pulpicie windowsa mignie na sekundke i na telewizorze wraca ponownie, niestety gdy uruchomie winuae w momencie zamkniecia klapy na telewizorze gasnie i sie obraz z amigi nie pojawia.
W ustawieniach zasilania ustawilem na pelna wydajnosc, dodatkowo "w momencie zamkniecia klapy - nic nie rob".
Macie na to jakis pomysł? Bezsensu aby obraz wyswietlał sie na dwóch ekranach.
[wyróżniony] [#35] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #34

Pozwolę sobie tylko napisać co po kolei zrobiłem, że zaczęło działać, a dlaczego nie działało wczoraj.

Po kolei, otóż jak już moi przedmówcy słusznie zastanawiali się nad działaniem 10 latka z windosem 10, mieli rację. Zapomniałem, że laptop na 10tce włączał się około 5 minut - dłużej niż moja amiga 600 , było to niedopuszczalne, więc postanowiłem wrócić do windows 7 który oryginalnie był nagrany na laptopie.
Niestety z racji braku wsparcia i odcięcia się wszystkich od windows 7 nie było łatwo znaleźć sterowniki, z pomocą przyszedł niezawodny AmiClassic - dziękuję, z tego linka udało się wyłowić prawidłowe sterowniki.
Wcześniej jeszcze na 10tce, popełniłem duży błąd, otóż nawet nie sprawdziłem działania winuae na windowsie, a od razu zacząłem bawić się shellem. Laptop ma procesor i system 32bitowy, a wersję winuae skopiowałem z pc 64bitową i pewnie dlatego po ustawieniu shell, widziałem tylko czarny ekran. Po tym postanowiłem sformatować i zrobić wszystko od nowa.

Ok, mając już windows 7 z poprawnymi sterownikami i dobrą sprawdzoną i działającą wersją winuae (3.4.0 z 2016 roku - starszej nie znalazłem). Najpierw ustawiłem w workbenchu w System-Startup w pierwszej linii ścieżke do TinyLaunchera, aby od razu po uruchomieniu amigi uruchomił się launcher z grami - projekt zakładał maszyne do gier, a nie system - stąd taka decyzja. Mam drugi konfig z MegaAgs i chyba finalnie z niego będę korzystał, jest chyba bardziej przejrzysty i łatwiej wybiera się gry mając obok obrazek z grą.

Teraz przyszła kolej na ustawienia rejestru.
Odpaliłem regedit (jako administrator)
wyszukałem ścieżkę: Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
teraz zmieniłem nazwę klucza "shell" na "shell-explorer" zostawiając mu wartość "explorer.exe"
dodałem nową "wartość ciągu" nazywając ją shell i w danych wartości podałem lokalizację winuae, w moim przypadku C:\WinUae|winuae.exe

Zapisałem i po uruchomieniu ponownie komputera, zamiast windowsa uruchamia się amiga.
Dziękuje kolego Elvis :)

Teraz już wiem po co zmiana nazwy i dodanie nowej wartości ciągu w rejestrze, bo gdy chcemy wrócić do standardowego windowsa, należy wartość "shell" usunąć lub zmienić nazwę np shell-amiga, a wartość shell-explorer ustawić jak na początku po prostu "shell" i wracamy wtedy do standardowego uruchamiania windowsa, po resecie uruchomi się pulpit windowsa.

Teraz, jeszcze walczę z gasnącym ekranie na telewizorze korzystając z WinUae i zamykając klapę w laptopie. I zobaczę czy faktycznie występuję jakiś problem ze scrollowaniem, owszem zauważyłem, np w superfrog gdy podskoczę przez środek ekranu przewija się przezroczysty pasek - domyślam się, że o to chodzi. Sprawdzę następnie rady XoRa, ze zmienianem odświeżania - ciekawe czy wówczas cokolwiek pojawi się na telewizorze ;) w zasadzie nie jest to aż tak upierdliwe, więc gdy temat okaże się skomplikowany, normalnie w świecie go oleje.

Pomysł na ten laptop przyszedł stąd, że chciałem mieć możliwość grania w gry AGA, moja A600 jak wiadomo nie ma AGA, więc rozważałem zakup thea500 mini aby mieć wygodną maszynę do gier, którą można podłączyć do nowoczesnego telewizora oraz do której bez problemu podepnę każdy tani kontroller na usb. Nagle przypomniałem sobie, że w szafie mam laptopa, który i tak nie jest używany, więc postanowiłem zrobić sobie za darmo thea500mini. Z efektu jestem zadowolony.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2022 07:22:31 przez Biegu86
[#36] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #35

Zapomniałem dodać, że oczywiście aby od razu uruchamiał się system amigi a nie ekran z opcjami winuae musiałem tak jak Elvis pisał, wyłączyć opcję "Show Gui on startup" w zakładce Miscalaneus.
[#37] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #36

Ciesze sie ze moglem pomoc Z tym obrazem jednak nie wiem co zrobic.
1
[#38] Re: WinUae przed startem windows 10

@Elvis, post #37

Czasem gdy zamkne obraz nie znika a czasem znika. Nie wiem od czego zalezy.
Teraz wziąłem laptopa do rodziców. U nich na 46" lcd jest input lag zauważalny. Na mojej 42" plazmie tego efektu chyba nie dostrzegałem. Sprawdze w domu na pinball.
Jesli chodzi o odswiezanie 50hz i efekt scrolowania to nie jest obecnie widoczny ani u mnie ani u rodzicow.
[#39] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #38

Mi z tym CRU chodziło głownie o ustawienia panelu/matrycy w laptopie. One prawie zawsze mają 60Hz a Amiga to jak wiadomo głównie na 50Hz się używa a 50fps na 60Hz to może i każda klatka się wyświetli ale nie będzie płynnej animacji. Jak to ma być głównie do TV a opcja z używaniem matrycy laptopa to jest bo jest to może sobie i na 60Hz latać. Po prostu nie spodziewaj się że będzie płynny obraz.

Na TV będziesz miał prawie zawsze dostępne 50Hz, chyba że na jakimś hamburgeriańskim chociaż i chyba tam teraz zawsze 50Hz też dają.

W UAE warto pokombinować i poczytać nawet co tam dana opcja robi. Ustawia się to w sumie raz a potem uzywa cały czas.

BTW. Mówisz plazmie... sprawdź sobie w ustawieniach TV czy nie ma czegoś takiego jak 100Hz w ustawieniach telewizora. Kiedyś na starym Panasonicu 37pv80 miałem domyślnie włączone i warto to było do Amigi wyłączyć aby ekran migał w 50Hz. Przynajmniej do gier bo do pulpitu to lepiej włączone aby nie migał. Te miganie sprawia że obraz jest ostrzejszy w ruchu i się tak nie rozmywa. Może jednak nie być takiej opcji. W nowszej ale dalej starej plaźmie Panasonica 42vt30 już takiej opcji nie mam niestety i nie da się 50Hz wyświetlić inaczej niż na 100Hz. Dalej plazma lepsza od LCD ale najlepiej jak obraz miga w takt odświeżania ekranu tak jak na CRT to wtedy jest bardzo ostry obraz i można bez problemu czytać scrolery w demkach.

A co do wyłączającego się ekranu jak zamykasz klapę to możesz spróbować wyłączyć wyłączanie się ekranu jak się zamyka laptopa. Powinno pomóc, i jedyna wada to że ekran świeci cały czas ale tego nie widać jak klapa jest zamknięta więc spoko. Acha i raczej nie ustawiaj klonowania ekranu a jak już to na pewno nie aby klonowało obraz z laptopa na TV tylko jeśli już odwrotnie. W sumie to możesz też wyłączyć ekran laptopa całkowicie, najprościej. Powinien się włączyć jak odłączysz telewizor i potem znowu znikać jak podłączasz TV, przynajmniej ten na którym takie ustawienie zrobisz.
1
[#40] Re: WinUae przed startem windows 10

@XoR, post #39

Na mojej plazmie 42st50 obraz powiem ze jest w tym zastosowaniu zyleta. Właśnie z synkiem w superfrog doszlismy do piramid i gra sie super. U rodzicow na 46scio calowym lcd byl spory input lag ze czesto w kolce wpadalismy u mnie jest świetnie. Tak ja wszystkie opcje w tv jesli chodzi o niby ulepszanie obrazu i framecreation powyłączałem bo skutek tych ulepszeń jest straszna sztuczność.

Jeśli chodzi o laptopa i ekran, tak myślałem właśnie aby wyłączyć na stałe. Tak zrobiłem i było fajnie na chwile, ale po uruchomieniu ponownie znów wróciło do klonowania. Będę musiał to dopracować.
Jutro sie pobawie tym.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem