[wyróżniony]
[#35]
Re: WinUae przed startem windows 10
@Biegu86,
post #34
Pozwolę sobie tylko napisać co po kolei zrobiłem, że zaczęło działać, a dlaczego nie działało wczoraj.
Po kolei, otóż jak już moi przedmówcy słusznie zastanawiali się nad działaniem 10 latka z windosem 10, mieli rację. Zapomniałem, że laptop na 10tce włączał się około 5 minut - dłużej niż moja amiga 600 , było to niedopuszczalne, więc postanowiłem wrócić do windows 7 który oryginalnie był nagrany na laptopie.
Niestety z racji braku wsparcia i odcięcia się wszystkich od windows 7 nie było łatwo znaleźć sterowniki, z pomocą przyszedł niezawodny AmiClassic - dziękuję, z tego linka udało się wyłowić prawidłowe sterowniki.
Wcześniej jeszcze na 10tce, popełniłem duży błąd, otóż nawet nie sprawdziłem działania winuae na windowsie, a od razu zacząłem bawić się shellem. Laptop ma procesor i system 32bitowy, a wersję winuae skopiowałem z pc 64bitową i pewnie dlatego po ustawieniu shell, widziałem tylko czarny ekran. Po tym postanowiłem sformatować i zrobić wszystko od nowa.
Ok, mając już windows 7 z poprawnymi sterownikami i dobrą sprawdzoną i działającą wersją winuae (3.4.0 z 2016 roku - starszej nie znalazłem). Najpierw ustawiłem w workbenchu w System-Startup w pierwszej linii ścieżke do TinyLaunchera, aby od razu po uruchomieniu amigi uruchomił się launcher z grami - projekt zakładał maszyne do gier, a nie system - stąd taka decyzja. Mam drugi konfig z MegaAgs i chyba finalnie z niego będę korzystał, jest chyba bardziej przejrzysty i łatwiej wybiera się gry mając obok obrazek z grą.
Teraz przyszła kolej na ustawienia rejestru.
Odpaliłem regedit (jako administrator)
wyszukałem ścieżkę: Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
teraz zmieniłem nazwę klucza "shell" na "shell-explorer" zostawiając mu wartość "explorer.exe"
dodałem nową "wartość ciągu" nazywając ją shell i w danych wartości podałem lokalizację winuae, w moim przypadku C:\WinUae|winuae.exe
Zapisałem i po uruchomieniu ponownie komputera, zamiast windowsa uruchamia się amiga.
Dziękuje kolego Elvis :)
Teraz już wiem po co zmiana nazwy i dodanie nowej wartości ciągu w rejestrze, bo gdy chcemy wrócić do standardowego windowsa, należy wartość "shell" usunąć lub zmienić nazwę np shell-amiga, a wartość shell-explorer ustawić jak na początku po prostu "shell" i wracamy wtedy do standardowego uruchamiania windowsa, po resecie uruchomi się pulpit windowsa.
Teraz, jeszcze walczę z gasnącym ekranie na telewizorze korzystając z WinUae i zamykając klapę w laptopie. I zobaczę czy faktycznie występuję jakiś problem ze scrollowaniem, owszem zauważyłem, np w superfrog gdy podskoczę przez środek ekranu przewija się przezroczysty pasek - domyślam się, że o to chodzi. Sprawdzę następnie rady XoRa, ze zmienianem odświeżania - ciekawe czy wówczas cokolwiek pojawi się na telewizorze ;) w zasadzie nie jest to aż tak upierdliwe, więc gdy temat okaże się skomplikowany, normalnie w świecie go oleje.
Pomysł na ten laptop przyszedł stąd, że chciałem mieć możliwość grania w gry AGA, moja A600 jak wiadomo nie ma AGA, więc rozważałem zakup thea500 mini aby mieć wygodną maszynę do gier, którą można podłączyć do nowoczesnego telewizora oraz do której bez problemu podepnę każdy tani kontroller na usb. Nagle przypomniałem sobie, że w szafie mam laptopa, który i tak nie jest używany, więc postanowiłem zrobić sobie za darmo thea500mini. Z efektu jestem zadowolony.
Ostatnia aktualizacja: 02.10.2022 07:22:31 przez Biegu86