kategoria: A500 Mini
[#1] A500 mini nie bootuje
Witajcie,
mam problem z A500 mini. Po włączeniu zasilania przyciskiem, po ok. 9-10 sekundach czerwona LED gaśnie. Brak obrazu przez ten czas. Testowane na zasilaczu 5V/2A (bez podłączonego pada i myszy).

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
[#2] Re: A500 mini nie bootuje

@kar78787878, post #1

Pewnie serwisanci się spotkali. To nowy sprzęt na gwarancji, reklamuj.
1
[#3] Re: A500 mini nie bootuje

@misiek2, post #2

Gdybym miał gwarancję/dowód zakupu, już bym to zrobił.
[#4] Re: A500 mini nie bootuje

@kar78787878, post #3

To co z tym zrobiłeś??

Kolega ma rację. Jak kupujesz Amigę w sklepie >> bierz paragon >> gwarancja.
[#5] Re: A500 mini nie bootuje

@_DiskDoctor_, post #4

Nie kupiłem w sklepie, ale na aukcji. Ze świadomością uszkodzenia. Za bardzo okazyjną cenę wraz z myszą i padem.

Gdyby ktoś jednak miał jakieś konkretne info w temacie, to proszę o odpowiedź.
[#6] Re: A500 mini nie bootuje

@kar78787878, post #5

Spróbuj z inną ładowarką. Ewentualnie innym kablem. Jeżeli mnie pamięć nie myli miałem to samo na ładowarce Sony 2A ale już na tej co miałem od telefonu Xiaomi wszystko działa dobrze.
[#7] Re: A500 mini nie bootuje

@czorny, post #6

Brak obrazu przez ten czas

Ja tutaj węszę jakieś niekompatybilności. Miałem tak na początku z Vampire V4 Standalone.

Ja bym spróbował na innym kablu HDMI (chyba że w zestawie był kabel "oryginalny"), ew. pogrzebał coś w urządzeniu do wyświetlania obrazu. Jeśli to TV, może zmiana ustawień HDMI zadziała.
[#8] Re: A500 mini nie bootuje

@kar78787878, post #1

1
[#9] Re: A500 mini nie bootuje

@PWS, post #8

...a jeśli tak, to znaczy, że to egzemplarz uszkodzony.

Ja bym reklamował u sprzedającego (towar uszkodzony = zwrot pieniędzy).
[#10] Re: A500 mini nie bootuje

@_DiskDoctor_, post #9

Przecież odpisał Ci w #5 jak nabył sprzęt i domyślić się można ze względu na cenę, że w stanie uszkodzonym.
[#11] Re: A500 mini nie bootuje

@kar78787878, post #1

Miałem to samo, z dnia na dzień złapał bricka... Bez aktualizacji, bez żadnego kombinowania, jedynie gwarancja. U mnie było tylko słychać że 2 sekundy intra i czerwona dioda.
Z tego co gdzieś wyczytałem, lubi padać właśnie pamięć flash i jedynie zaprogramowanie jej w czytniku może to postawic, jednak nie wiem dokładnie. Ja odesłałem, czekalem co prawda prawie miesiąc, ale przysłali nowa.

Taki tip, jak odsyłacie na gwarancję, odsyłajcie odrazu wszystko, bo u mnie się to przeciąglo, bo wymieniali sprzęt na nowy, i musiałem dosłać myszke i pada...
[#12] Re: A500 mini nie bootuje

@Jacques, post #10

Osobiście w takiej sytuacji nie widzę sensu partycypacji w tego rodzaju aukcjach.

W końcu A500 Mini to nie jest cena WARP.
[#13] Re: A500 mini nie bootuje

@kar78787878, post #5

Czyli kupiłeś uszkodzoną. Ja bym i tak próbował reklamować, nawet pomimo braku paragonu. Sprzęt jest na rynku niecały rok, więc gwarancja powinna działać, bo nie dało się kupić mini Amigi starszej :) Po prostu spróbował bym napisać do producenta, że jest taki i taki problem i może pomogą. Jeśli mają dobry marketing i obsługę klienta to powinni pomóc.
2
[#14] Re: A500 mini nie bootuje

@luk, post #13

Może poprzedni właściciel coś nawywijał i dlatego sprzedawał tanio uszkodzoną. W przeciwnym wypadku sam oddałby do naprawy gwarancyjnej. Bez gwarancji nie wierzę w przysługę producenta, która byłaby ekonomicznie opłacalna dla właściciela

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2022 22:11:35 przez Jacques
[#15] Re: A500 mini nie bootuje

@Jacques, post #14

A może zgubił dowód zakupu i stwierdził, że szybciej będzie odzyskać jakikolwiek hajs za sprzedaż uszkodzonej? No nie wiemy jak było :) A uznanie reklamacji w takim przypadku przez producenta to nie byłaby przysługa, a dbanie o wizerunek - w przypadku tej firmy jest to ważne, bo jakąś tam markę sobie wyrobili poprzednimi, udanymi produktami.
[#16] Re: A500 mini nie bootuje

@luk, post #15

A może poszli do lasu... OK, może się dowiemy, ja spasuję przy pozagwarancyjnym dbaniu o wizerunek, to nie Bentley

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2022 04:14:07 przez Jacques
[#17] Re: A500 mini nie bootuje

@Jacques, post #16

Napisanie maila do firmy zajmie kilka minut i nic nie kosztuje, co mu szkodzi? :) I jeszcze raz się powtórzę: wszystkie The A500 mini mają mniej niż rok, więc z zasady muszą mieć jeszcze gwarancję ;)
[#18] Re: A500 mini nie bootuje

@luk, post #17

Nie muszą, jeśli uszkodzenie nastąpiło z winy właściciela, a poprzedni się pozbył za bezcen jak rozumiem. EoT z mojej strony, niech właściciel próbuje, w sumie wiele do stracenia nie ma, a potem się podzieli wrażeniami
[#19] Re: A500 mini nie bootuje

@luk, post #15

Najlepiej płacić kartą, nawet w sklepie stacjonarnym. W przypadku zgubienia paragonu, transakcje znajdziesz na wyciągu.
Zgodnie z przepisami, dowodami zakupu są nie tylko paragony, ale także faktury, wyciągi z konta, potwierdzenia płatności kartą
1
[#20] Re: A500 mini nie bootuje

@nekroskop, post #19

Witajcie,
- mail do retrogames.biz wysłałem wczoraj, równocześnie z wiadomością na forum,
- zakupiłem ze świadomością uszkodzenia, ale wiedza ta nie wynikała z licytowanej ceny, ale z informacji od sprzedającego w treści aukcji,
- możemy gdybać czy sprzedający coś kombinował, równie dobrze nie chciało mu się/nie miał wiedzy co dalej zrobić,
- ja widzę sens partycypowania w takich aukcjach, bo całość nabyłem w cenie praktycznie takiej samej jak najniższa cena rynkowa nowego pada (pad i mysz są sprawne),
- reset fabryczny niestety nie pomógł - efekt jest taki sam, czerwona led gaśnie po ok. 8-10 sekundach od włączenia zasilania,
- problem nie leży w HDMI, bo w ogóle nie dochodzi do momentu pojawienia się logo - odnoszę wrażenie, że właśnie w tym momencie kiedy powinno pojawić się logo i dżingiel, konsola wyłącza się.
1
[#21] Re: A500 mini nie bootuje

@kar78787878, post #20

Jak masz A500 mini mogę naprawić. Pozdrawiam
[#22] Re: A500 mini nie bootuje

@kar78787878, post #1

Jak masz A500 mini mogę naprawić. Pozdrawiam standardowa usterka tych konsolek zrobiłem już ich sporo wszytkie śmigają.
[#23] Re: A500 mini nie bootuje

@KoLi, post #11

Jak masz A500 mini mogę naprawić. Pozdrawiam standardowa usterka tych konsolek zrobiłem już ich sporo wszytkie śmigają.
[#24] Re: A500 mini nie bootuje

@Amertlook, post #23

standardowa usterka tych konsolek zrobiłem już ich sporo wszytkie śmigają.

hmm, nie jestem w temacie,
ale co jest w tej standardowej usterce?
że tak często się psują ?

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 19:07:05 przez Cezarykl
[#25] Re: A500 mini nie bootuje

@Cezarykl, post #24

znany problem TRLOD
1
[#26] Re: A500 mini nie bootuje

@Cezarykl, post #24

Czerwona dioda śmierci kawałek muzyczki i brak boot do systemu.
Koniec zabawy.
[#27] Re: A500 mini nie bootuje

@Amertlook, post #26

Fabrycznie wszystkie tak mają i to tylko kwestia czasu, czy wadliwe są pojedyncze egzemplarze?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem