[#1] Legion jak zagrać na Linuxie
Witam.
W ramach sentymentu do starych czasów, chciałem zagrać w grę Legion (Grałem na A500)
Potrzebuję pomocy jak na Linuxe OpenSuse, uruchomić tą grę, zakładam ze w Emulacji.

Aktualnie pobrany i zainstalowany mam FS-UAE, oraz poosiadam ROM z -> https://www.google.pl/roms/commodore-amiga-games-adf?page=L

Gra mi się odpala i mogę do pierwszej lokalizacji wejść, natomiast po wyjściu z wioski zawiesza się.
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tej sytuacji.
Dodam że nigdy wiecej nie emulowałem nic.
Pozdrawiam:

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2025 08:57:46 przez stefanru

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2025 20:14:27 przez stefanru
[wyróżniony] [#2] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@stefanru, post #1

Wybierz procek 020, 030, 2mb chip, trochę Fastu ( NIE SLOW FAST).
Emuluj a1200
[#3] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@Norbert, post #2

Był krótki test i wygląda że jest OK.

Mam jeszcze jedno pytanie, przy uruchomieniu wymienionen gry pojawia się informacja
"Name of Save Disk "ARCHIWUM" "
Jak mogę dodać taki dysk by udało się zrobić zapis.
[#4] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@stefanru, post #3

nie wiem jak tam ale normalnie w WInUAE jest zakladka Floppy Drives i gdzies na dole opcja Create Standard Disk jako .adf
Trzeba kliknac w to i wpisac jako nazwe Archiwum i pozniej wlozyc do stacji tak stworzona dyskietke w czasie, kiedy grajac w Legion na ekranie wyskoczy ten pasek z napisem Archiwum i przy ladowaniu zapisu gry.
[#5] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@stefanru, post #3

Przecież masz taki dysk już dodany.
[#6] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@Norbert, post #5

Zgaduję że tak ma zostać nazwana dyskietka podczas formatowania, a nie obraz adf.
[#7] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@karolb, post #6

Dobrze zgadujesz.
Choc taki nazwany adf tez moze byc np. archiwum.adf
[#8] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@Norbert, post #5

Jest ale tylko z nazwy, wziąłem plik (rom) z gry i zmieniłem mu nazwę, ale to nie działa.

Znalazłem rozwiażanie i dodałem plik

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2025 15:48:56 przez stefanru
[#9] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@stefanru, post #8

Niestety to też nie zadziałało:
Wybrałem taką opcję:

[#10] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@stefanru, post #8

Jeśli dyskietka ARCHIWUM (adf , nie jest to ROM) była w pakiecie razem z dyskietkami (adf) LEGION to można przyjąć, że to właściwa dyskietka.
Jak tworzy się dyskietkę pod winuae to nazwa adfa, to nazwa dyskietki.

Jak nie masz takiej dyskietki, to na pewno ktoś ci ją stworzy.
Ja ?? szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech
[#11] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@stefanru, post #9

[#12] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@Norbert, post #10

To był rom gry której uruchamiam, ja wziąłem tylko i wyłącznie skopiowałem ten plik i zmieniłem mu nazwę na Archiwum.
Natomiast to nie zadziałało.
Druga próba polegała na tym żę w FS-UAE znalazłem możliwość utworzenia takiego plikuf .adf.
Jak zdjęcie powyżej.
Utworzyłem ale to nic nie zmieniło ciągle jak wybiorę zapis, to mam cały czas poziomy pasek z informację [Archiwum]/
Dalej nie mogę z tym nic zrobić.
Ten link które umieściłeś ostatnio już dawno go widzałem.
Czy on ma mi jakoś pomóc ?
[#13] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@stefanru, post #12

cos krecisz koles....
na obrazku w #9 masz opcje "Zapisz do folderu" a tam juz jest informacja "Plik juz istnieje" wiec masz juz takiego adf'a. Musisz go wirtualnie "wlozyc" w czasie zapisu gry do stacji czyli wejsc do emulatora jak wyskoczy napis i podmienic dyskietke Legion1 na Archiwum.
1
[#14] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@selur, post #13

Nic nie kręcę.
w #9 pokazałém tylko jak utworzyłem tem plik.
Czynności jakie wykonuję
1) Utworzyłem ten plik tak jak w #9
2) Dodaje go do FS-UAE

3) Uruchamiam grę, i wybieram [Zapisz grę], pojawia się informacja o dysku 'Archiwum'

4) Wybieram F12, I jako nośnik wymienny wybieram "Archiwum.adf", ten co utworzyłem wcześnije.

5) No i czekam czekałem nawet z 1h i nic się nie zmieniło.

Może robię coś nie poprawnie, proszę o info
[#15] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@stefanru, post #14

Odpal WB 2.0 lub wyzszy.
Wrzuc ta dyskietke Archiwum.adf po zaladowaniu WB.
Na pulpicie powinna sie pojawic nazwa Archiwum
Jak nie ma, to sformatuj ta dyskietke i nadaj jej nazwe Archiwum
Byc moze trzeba wcisnac LMB przy zmianie dyskietki na Archiwum
[#16] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@stefanru, post #14

Nie jestem specjalistą od FS-UAE, ale właściwie to po co te zabawy z zapisywaniem stanu gry na jakiegoś ADF-a, skoro można zapisać stan emulacji w każdym momencie (i w każdym momencie go wczytać)?

Po prawej stronie u góry ekranu masz:

ŁADUJ STAN
ZAPISZ STAN

To nie działa?
[#17] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@stefanru, post #14

ja uzywam wersji na hdd ale niech ktos ci podesle swojego adf'a z sejvami, to sie sprawa od razu wyjasni.
[#18] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@recedent, post #16

Nie jestem specjalistą od FS-UAE, ale właściwie to po co te zabawy z zapisywaniem stanu gry na jakiegoś ADF-a, skoro można zapisać stan emulacji w każdym momencie (i w każdym momencie go wczytać)?

Legion ma coś popsute z zarządzaniem zmiennymi i pamięcią. Po dłuższej grze następowało przepełnienie ramu i gra się wywalała. Rozwiązaniem był częsty zapis stanu gry. Przy resecie i wczytaniu stanu gry omijasz ten problem. Przy zrzucie pamięci przez emulator problem pozostanie. Nie wiem czy dodanie fastu w emulacji coś zmieni, bo problem chyba dotyczy chip ramu. Tu by musiał się odnieść ktoś znajacy kod gry.
[#19] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@snifferman, post #18

...ano dokladnie, zrzut pamieci to najgorsze co mozna zrobic w Legionie.
Widocznie kolega Recenzent akurat gral w Jumpa, kiedy my o tym pisalismy na forum
[#20] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@selur, post #19

Taki ze mnie recenzent jak z Ciebie seler.

A jeśli chodzi o Legion - na Amidze zawsze grałem w wersję zainstalowaną na HD, a natywna wersja na MorphOS akurat nie ma takich problemów. Na Win/FS-UAE nigdy w Legion nie grałem.
[#21] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@stefanru, post #14

Napisz gdzie to podeślę Ci dysk, który działa na 100%.
[#22] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@nostrum666, post #21

Chciał bym bardzo podziękowac za pomąć.
Na tę chwilę uruchamiam grę i moge zapisać na dyskietce.
Adf sformatowałem za pomocą xdfyool z amitools

Dziękuję
[#23] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@recedent, post #20

No cóż okazuje się, że nie tylko ja tak odczytałem kiedyś Twoją ksywę.szeroki uśmiech
[#24] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@selur, post #19

Widocznie kolega Recenzent akurat gral w Jumpa, kiedy my o tym pisalismy na forum

Ty o tym pisałeś. Ja wiedziałem, że Legion się wiesza i trzeba robić częste save'y. Ty wyjaśniłeś dlaczego. Dodatkowo występują tam zdarzenia randomowe, niekorzystne dla gracza. Zapis i odczyt gry pozwale je pominąć.

No i nie wymagaj, że każdy tutaj czyta wszystkie wątki i posty. Pozatym recedent jest tutaj zwykłym śmiertelnikiem co najwyżej z koneksjami.

Ps. Ja w Legiona jeszcze nie grałem.
[#25] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@snifferman, post #24

występują tam zdarzenia randomowe, niekorzystne dla gracza. Zapis i odczyt gry pozwale je pominąć.

O jakich wydarzeniach losowych mówimy?
Ja kojarzę bodaj trzy:
  • Nasz wojak wpada do dziury, która ma marnie ustawione granice obiektu
  • Podczas przemieszczania się drużyny atakuje nas stado wilków/Gargulec
  • Na mapie pojawia się oddział Wojowników Chaosu
[#26] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@recedent, post #25

Losowa Akcja w terenie.
[#27] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@recedent, post #25

O jakich wydarzeniach losowych mówimy?

Nie było jeszcze pożaru?
[#28] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@Kitech, post #23

No cóż okazuje się, że nie tylko ja tak odczytałem kiedyś Twoją ksywę.szeroki uśmiech

Recedent flirtuje z morph os'em.
[#29] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@Marcin27411, post #28

No i?
[#30] Re: Legion jak zagrać na Linuxie

@stefanru, post #1

Kiedyś bawiłem się uae na Linuxie i zdecydowanie FS nie był moim ulubionym. Zainstalowałem pakiet wine i na nim odpaliłem WinaUAE. Chodziło zwyczajnie jak na windzie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem