kategoria:
[#1] WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości
Mam problem z ustawieniem rozdzielczości w WinUAE
Tzn. kompletnie nie wiem jak się ustawiało rozdzielczość w Amidze
Generalnie w WinUAE chciałbym mieć ekran taki jak na starej swojej Amidze.
Mam zgrane dyski i wszystko się ładnie ładuje ale z rozdzielczością kicha.
Okno Workbench jest jakieś rozciągnięte a aplikacje wychodzą poza widoczny obszar okna ekranu i trzeba je kursorem przewijać.

Czy ktoś może mi pomóc, naprowadzić jak ustawić samo WinUEA i dalej wszystko w Amiga aby było ok?
Mam dosłownie 2-3 programy na Amidze, których chciałbym użyć.
[#2] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@TomBed, post #1

To znaczy jaki miałby być ten ekran? A ta stara Amiga to jaka?

Mam dosłownie 2-3 programy na Amidze, których chciałbym użyć.

To znaczy na jakich 2-3programach Ci zależy?
2
[#3] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@TomBed, post #1

Ja w winuae zawsze ustawiam rozdzielczość natywną monitora.
To o czym piszesz to kwestia ustawienia rozdzielczości w workbench.
[#4] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@Biegu86, post #3

Jak chce się mieć ładnie przeskalowaną rozdzielczość 1:1 to niestety, trzeba się bawić nie tylko rozdzielczością AmigaOS ale i filtrami WinUAE jak i jego rozdzielczościami. A wychodzenie poza ekran to kwestia ustawienia overscanu w AmigaOS.
1
[#5] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@TomBed, post #1

Nie wiemy jaki mialeś.
Zacznij od okna 800x600 czy 640x512.
Zobacz który z nich jest najbliżej obrazu twojej Amigi.
1
[#6] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@Kitech, post #2

To znaczy jaki miałby być ten ekran? A ta stara Amiga to jaka
To znaczy na jakich 2-3programach Ci zależy?

Mam monitor 1920x1080
Amiga standardowa 1200 - beż żadnych udziwnień graficznych, tak kiedyś tego używałem.
Zależy mi głównie na Bars & Pipes Pro, Z80 emulator
[#7] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@Norbert, post #5

Nie wiemy jaki mialeś.
Zacznij od okna 800x600 czy 640x512.
Zobacz który z nich jest najbliżej obrazu twojej Amigi.

Amiga 1200 standardowa. problem w tym, że moja wiedza na temat rozdzielczości i jej ustawiania w samej Amidze jest zerowa.
Przydałby się jakiś poradnik.
[#8] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@Madman, post #4

A wychodzenie poza ekran to kwestia ustawienia overscanu w AmigaOS.

A gdzie się to ustawia i co to wogóle jest?
Może jest gdzieś jakiś poradnik nie tyle do WINUAE co dla zielonego amigowca?
[#9] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@TomBed, post #7

Ale przeglądałes ustawienia WINUAE?

Jest tam odpowiednia zakładka odpowiedzialna za obraz.
Ustaw jak napisałem wcześniej od okna w 800x600 i/lub 640x512 i napisz o swoich spostrzeżeniach co do podobieństwa z obrazem do tego co pamiętasz na Amidze.

Potem ruszymy dalej.

Ps.
Poeksperymentuj sam z ustawieniami.
Wiedza przyda się na przyszłość.

Internety nic w kierunku ustawień Winuae nie piszą ?

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2025 08:09:38 przez Norbert
[#10] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@Norbert, post #9

W WB rozdzielczość ustawiasz programem ScreenMode w katalogu prefs.
[#11] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@TomBed, post #8

Może jest gdzieś jakiś poradnik nie tyle do WINUAE co dla zielonego amigowca?

Mam wrażenie, że oczekujesz, że ci ktoś wrzuci jakiś gotowiec bo nie chce ci się nawet wpisać w google czy youtube "winuae tutorial" i poczytać/pooglądać. Zacznij od tego
https://youtu.be/jJG8-KG9tLI?si=-GLuFS7gCBfMauSt
Oczywiście nikt ci nie każe od razu kupować kickstart 3.2.2 czy AmigaOS 3.2.2 bo to co jest w tym tutorialu o winuae, możsez zrobić na kickstarcie 3.1.

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2025 09:07:44 przez Madman
[#12] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@Madman, post #11

Mam wrażenie, że oczekujesz, że ci ktoś wrzuci jakiś gotowiec bo nie chce ci się nawet wpisać w google

Nie o to chodzi. Ja mam za mało informacji nawet o samej Amidze. Nie mam pojęcia jaki kickstart miała moja stara Amiga - podejrzewam 3.1
Mam też za mało wiedzy na temat ustawiania rozdzielczości w samej Amidze.
Po prostu nie mam tych podstaw.
Tu już nawet nie chodzi o obsługę samego WIN UAE ale informację, że standardowa Amiga 1200 miała to i tamto.
Jestem zwykłym użytkownikiem tylko.
[#13] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@TomBed, post #1

Pokaż zrzut ekranu Workbenacha i uruchomione na nim programy.
[#14] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@TomBed, post #12

Tu już nawet nie chodzi o obsługę samego WIN UAE ale informację, że standardowa Amiga 1200 miała to i tamto.
Jestem zwykłym użytkownikiem tylko

My też jesteśmy użytkownikami.
Info co posiada standardowa a1200 znajdziesz w sieci
WINUAE ma nawet taka przygotowana konfiguracji.
A co posiadała twoja Amiga, nie wywróżymy. Brak szklanej kuli.

Obsługa emulatora też ci się przyda
[#15] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@TomBed, post #12

Bez poczytania, pooglądania niczego się nie dowiesz. Musisz zrozumieć, że nie ma sensu pisania kolejnych tutoriali skoro jest ich pełno na youtube. Oglądnij sobie to co ci wkleiłem wyżej jak i kolejne odcinki i na tej podstawie skonfigurujesz sobie Winuae. Jeśli z czymś będziesz miał problem podczas konfiguracji to napisz czego dokładnie dotyczy, co próbowałeś zrobić i jaki to miało efekt, wtedy będziemy się zastanawiać co możesz ustawić inaczej. Podpowiem też, że na youtube, pod każdym filmem jest przycisk udostępniania filmu, jak coś oglądasz i chcesz komuś powiedzieć "chodzi mi o ten konkretny fragment filmu" to pauzujesz film w tym momencie, klikasz ten przycisk udostępnij i w okienku które się pojawi zaznaczasz ptaszkiem "od tego miejsca" i wtedy klikasz kopiuj link i wklejasz na forum. Amigę 1200 mogłeś mieć z kickstartem i workbenchem 3.0 lub 3.1. W winuae jest taka opcja quickstart w drzewku po lewej i tam jak klikniesz to po prawej możesz sobie wybierać konfiguracje dodane przez producenta winuae no ale to trzeba samemu przejrzeć i popróbować.

A jeśli nie chce ci się w ogóle bawić w ustawianie to zawsze możesz ściągnąć darmową wersję Amikit z poniższej strony
https://www.amikit.amiga.sk/x
i sobie zainstalować pod Windows tylko musisz mieć workbencha. Niech cię nie zmyli ta cena 9,99eur bo to jest pay what you want, klikasz add to cart i w koszyku będziesz miał za 0 euro. Tylko ważne aby sobie później zapisać swój klucz programu do rejestracji żeby móc w systemie go wpisać i ściągnąć aktualizacje. Dostaniesz też link do tutoriala co trzeba zrobić po kolei aby to zainstalować. W skrócie... amikit to taki program który instaluje w systemie winuae i ma bodajże 4 różne konfiguracje amig i zapodając mu plik kickstartu i obraz systemu, zakłada dysk w winuae i instaluje na nim nie tylko system amigowy ale i mnóstwo programów, jednocześnie instaluje sterowniki karty grafiki (RTG) aby móc korzystać nawet z ekranów full HD. Pamiętaj tylko, że instalując coś takiego, raczej niewiele się nauczysz samego systemu. A jak zależy ci wyłącznie na graniu to ja bym w ogóle olał winuae i ściągnął AGS (amiga game selector) https://www.amigagameselector.co.uk/amiga-game-selector-downloads/ i masz wszystko w jednym (korzysta z już skonfigurowanego profilu winuae dla AGS) odpalane ładnym selektorem gier.

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2025 13:03:25 przez Madman
1
[#16] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@TomBed, post #12

Standardowa rozdzielczość systemu 3.1 po zainstalowaniu na gołej Amidze 1200 to 640 × 256.
[#17] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@OSH, post #16

Napiszę inaczej
Na każdej A1200, standardowy WB 3.1 daje rozdzielczość domyślną 640x256 PAL (640x200 NTSC).
[#18] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@TomBed, post #6

bars and pipes pracuje ew 640x256
wiec system, ktory ustawiasz konką prefs w workbenchu amigi powinien byc rowniez taki. i taka, lub wilokrotnosc do kwadratu powinienes sobie ustawic monitor w winuae zeby miec pixel perfect.
1
[#19] Re: WinUAE A1200 ustawienie rozdzielczości

@habit, post #18

Autor albo się przestraszył pisać albo zapomniał o temacie. Może byłem zbyt stanowczy z tym referatem?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem