[#1]
Emulacja Amigi na Raspberry Pi 3B czy FS-UAE na Linux PC?
Witam,
Chciałem zapytać jakie są wasze doświadczenia z tematem, która emulacja działa płynniej?
Interesują mnie generalnie normalne tytuły na AGA i ECS, nic 3D jak Gloom, Doom czy Quake.
Na ten moment próbuję PiMiga 1.5 system z kopią mojej instalacji AmigaOS pod emulację.
Wydaje się że Raspberry Pi 3B działa całkiem przyzwoicie całkiem szybko nawet jak ustawię 25MHz zamiast Fastest Possible. Nie próbowałem jeszcze Cycle Extract i brakuje z jakiegoś powodu dźwięku.
Nowsze PiMigi nawet nie startują na PRi3 - próbowałem 4.0 a opisie do 2.0 piszą że nie jest optymalizowana do RPi3, w skrócie nie próbować.
Myślalałem więc o trzech opcjach:
1. Widziałem że są jakieś gotowe dystrybucje/systemy z Amiberry czy też FS-UAE ale nie miałem za wiele sukcesów z uruchomieniem ich na RP3. Może ktoś doradzić ?
2. Aktualizacja tego systemu gdyż jest to chyba debian 10 i stare Amiberry na nim a na RPi 3 ponoć jest dostępny Debian 13.
3. Zbudować to od nowa. Minimalna wersja Debiana bez DE/WM. I teraz tak 32 bit powinno być lepsze, wydaje się że przy takiej ilości pamięci i zapotrzebowaniu programu 64 bit nie ma raczej sensu, czy też ma?
I czy użyć Amiberry czy FS-UAE który będzie lepszy i jak to uruchamiać?
Oczywiście zostaje opcja zignorowania RPi i używanie PC a jest to: i5-9500/Radeon R580/16GB DDR4/SSD/4K(wolny) & HD (szybki) monitor, działający pod kontrolą NixOS 25.05 z KDE 6.3. I wszystko było by dobrze ale mam wrażenie że mysz np w MegaBall laguje trochę za bardzo i animacja piłki nie jest zbyt płynna, ale może to złudzenie?
Jakie są wasze odczucia w tej kwestji? Co powinno działać lepiej żeby odwzorować wydajność Amigi w klasycznych grach? Wszystko odpalane jest z WHDLoad z worknecha, jeśli to ma znaczenie.
Pozdrawiam
Thom