kategoria: WinUAE
[#1] Winuae quicksave / quickload
Cześć

Jak w winuae używać opcji quicksave / quickload state.

Chodzi o to że zamiast klikać F12 > misc > savestate chciałbym robić to kombinacja klawiszy np ctrl+1 - save na slot 1 a np alt+1 load ze slotu 1.
Gdzieś na google znalazlem ze quick save robi się kombinacja alt+end+(numpad)0-9. Gdy wybiorę ta kombinacje faktycznie ekran się zamrozi cos sie dzieje i później rusza znow. Niestety nie mam pojęcia jak pozniej zrobić quickload z tego punktu. Również zastanawiam się gdzie te pliki się zapisują.

Z góry dzięki za pomoc. Fajnie jakby dało się zamemu kombinacje ustalić mógłbym wówczas na joypadzie ustawic.

I czy to będzie tak ze każda gra wgdload będzie mieć swój bank saveow czy korzystając w ten sposób 0-9 będzie dla wszystkich więc miejsce ograniczone.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2025 13:46:07 przez Biegu86
[#2] Re: Winuae quicksave / quickload

@Biegu86, post #1

Również zastanawiam się gdzie te pliki się zapisują.

W menu Paths na GUI są wszystkie ścieżki wykorzystywane przez WinUAE.
[#3] Re: Winuae quicksave / quickload

@mailman, post #2

Savestate tam gdzie przypisane nie pojawia się żaden plik w kombinacji tych przycisków. Dlatego moze to dzialac inaczej.
[#4] Re: Winuae quicksave / quickload

@Biegu86, post #3

U mnie tam właśnie się zapisują. Samemu tę ścieżkę można skonfigurować. Co prawda nie korzystam ze skrótów klawiaturowych.
[#5] Re: Winuae quicksave / quickload

@mailman, post #4

Ok przepraszam. Faktycznie tam się zapisało o nazwie default, default1 itp.
Druga sprawa jak zrobić terax quick load?
Wyglada zatem na to że do dyspozycji jest 10 miejsc. Ogólnie. Wiec każda gra będzie się zapisywać pod default0-9. Nie ma tak ze każda gra ma swoje, jak na a500mini szkoda.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2025 21:25:30 przez Biegu86

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2025 21:27:49 przez Biegu86
[#6] Re: Winuae quicksave / quickload

@Biegu86, post #5

Nie ma tak ze każda gra ma swoje, jak na a500mini szkoda

W przypadku a500mini każda uruchomiona gra, to uruchomienie emulatora Amigi w dedykowanym katalog dla danej gry.
Dlatego każda gra ma swoje sejwy.
[#7] Re: Winuae quicksave / quickload

@Norbert, post #6

Rozumiem.
Udalo mi się znaleźć w input quick save i quick load.
Ustawiłem na mute quicksave a quick restore na volume down.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem