Udało mi się opdalić E-UAE na Amidze, ale tylko sam kickstart. Jest animacja dyskietki. Teraz pytanie czy jest jakiś sensowny frontend dla Amigi do E-UAE
Próbowałem. Słabe to. Generalnie na tym testowałem E-UAE, ale nie za bardzo działa obsługa dyskietek. Chyba będę musiał ręcznie pisać pliki konfiguracyjne.
To nie wina frontendu że nie wczytuje mi dyskietek, tylko emulatora. Stworzyłem ręcznie konfig i to samo.
Daje floppy0=<ścieżka do pliku adf> i emulator to ignoruje.
Spróbuj tych wersji. Kiedyś wygrzebałem je z czeluści internetu i zrobiłem Upload na Aminet. Te wersje chyba działają najlepiej. Posiadają GUI w MUI i można w każdej chwili zamontować obraz dyskietki.
Wersja, którą podajesz testowałem wcześniej i niestety nie byłem z niej zadowolony. Szukając dalej znalazłem wersje, które wgrałem na Aminet i tylko na nich bez problemu mogę odpalić choćby Super Froga. Ale trochę to bezsensowne emulować pod emulatorem...
Najnowszy E-UAE to chyba "0.8.30 2025.3" (taki przynajmniej mam)
Dyskietki się wczytuje za pomocą skrótu CTRL + LALT + F1 (koniecznie w tej kolejności) dla DF0.
No właśnie tą co Ponki1986 zachwala. Na niej nawet okno UAE się mi nie pojawia. Na https://aminet.net/package/misc/emu/UAE-827-AOS68k pokazuje mi się okno, ale nie mogę zamontować dyskietki w emulatorze.
Najnowszy E-UAE to chyba "0.8.30 2025.3"
O, skąd taką świeżą wersję wziąłeś Najnowsza na aminecie jest z 2007 roku.
Ostatnia aktualizacja: 22.11.2025 20:45:49 przez QkiZ
Naprawdę nie działa CTRL + LALT + F1 ?
Zwracam uwagę, że ważna jest kolejność wciskania klawiszy. Najpierw CTLR, pożniej LALT i na końcu F1.
I jeszcze jedno. Wymagana jest asl.library do odtwarcia requestera wyboru pliku. Bez tej biblioteki E-UAE się uruchamia, ale właśnie nie można wczytać dyskietki.
Ostatnia aktualizacja: 23.11.2025 10:46:45 przez TomcioPaluszek
Już doszedłem co jest grane... W pliku Readme jest napisane:
Insert Disk Into DF0 - Left Alt + F1
Zabrakło informacji, że jeszcze należy przytrzymać CTRL. BTW uruchomiłem kilka ADFów, ale nie udało mi się usłyszeć żadnego dźwięku mimo grzebania w pliku konfiguracji.
Rzeczywiście z Ctrl działa.
Uruchomiłem Alien Breed 3D na wersji UAE 0.8.30 (tej najnowszej) i gra się wlecze na. Słychać to już po samym cracktro gdzie muzyka się tnie, a ilość FPSów wg emulatora to 15. Ale to nie tylko 0.8.30, ale też . 29, .28 tak samo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.