kategoria: WinUAE
[#1] Czy i jak to jest emulowane?
Poseidon, Miami, AmiTCP.

Wybaczcie, jeśli przegapiłem gdzieć na PPA o tym temat, ale widziałem jedynie jakieś bardzo stare wątki zaledwie zahaczające o tę kwestię.
Wkrótce będę się bawił w WinUAE (Amiberry z AmiKit) ale muszę jeszcze poczekać, a w tzw. międzyczasie zgłębiam temat, bo nigdy dotąd nie emulowałem Amigi. Sporo już się naoglądałem i naczytałem, a jako że posiadałem kiedyś mocno rozbudowaną A1200 z VooDoo3, SpiderUSB, kartą sieciową, drukarką i skanerem, to zastanawia mnie jak to jest technicznie rozwiązane w emulacji.
Czy WinUAE (Amiberry) emuluje Mediatora (i inne mostki PCI) i wtedy można skorzystać z wirtualnego VooDoo3 i wirtualnej karty sieciowej w Miami lub AmiTCP?
Czy emuluje SpideraUSB i w Poseidonie można obsługiwać pamięci USB i inne urządzenia?

A może WinUAE emuluje jedynie tzw. classic hardware, a te wszystkie nowości ze świata PC są zastąpione przez zasoby udostępniane przez Windows lub Linux?

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2025 21:14:15 przez R-Tea
[#2] Re: Czy i jak to jest emulowane?

@R-Tea, post #1

Czy WinUAE (Amiberry) emuluje Mediatora (i inne mostki PCI) i wtedy można skorzystać z wirtualnego VooDoo3

Tak, WinUAE emuluje Miediatora (G-Rexa zresztą też) oraz kartę Voodoo 3. Taki konfig mam ustawiony pod klasycznym AmigaOS 4.x.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2025 21:20:41 przez waldiamiga
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem