kategoria: WinUAE
[#1] Montowanie karty CF/SD w WinUAE pod WINE
Chcę sobie czasem zgrać trochę plików na moją fizyczną Amigę i w tym celu chcę poemulować Amigę używająć WinUAE i WINE pod linuxem i podmontować kartę SD lub CF podpiętą do komputera używając czytnika na USB.
Pod Windows nie ma z tym problemu, podobnie używając FS-UAE na Debianie 13. Niestety, FS-UAE ma bugi powodujące nadmierne crashowanie, WinUAE działa o wiele lepiej. Działając poprzez WINE nie ma jednak dostępu do czytnika kart, ze względu na warstwę translacji. Udało się komuś rozwiązać ten problem?
1
[#2] Re: Montowanie karty CF/SD w WinUAE pod WINE

@czlowiekimadlo, post #1

U mnie pod macOS FS-UAE zobaczył Pendrive FAT32 jako katalog Amigi (tak mu go wskazałem). Jak bym miał podmontowaną microSD, byłoby zapewne to samo, bo to system montuje takie zewnętrzne nośniki, nie FS-UAE.

Napisz jakiego rodzaju problem masz z tym FS-UAE, bo moim zdaniem powinno Ci działać tak samo jak mi.

BTW. Masz jeszcze E-UAE do testowania.
[#3] Re: Montowanie karty CF/SD w WinUAE pod WINE

@czlowiekimadlo, post #1

Amiberry na linuxie działa bardzo dobrze.
2
[#4] Re: Montowanie karty CF/SD w WinUAE pod WINE

@czlowiekimadlo, post #1

AAa.

Rozumiem chyba. Problemem może być montowanie udziałów w formatach amigowych, pod Linuxem.

Ja miałem raz obraz Caffeine (iso), odpakowałem go do dwóch dysków obok siebie i podałem jeden w konfiguracji FS-UAE jako dysk. Zadziałało.

Sądzę że pzarem odobnie należy postąpić z microSD tj. odnaleźć udział (np. /dev/disk2 ) i wskazać to (to jest zwykły plik w linuksie) jako dysk w konfiguracji FS-UAE. Bez montowania na macOS, jeśli chodzi o amigowe formaty; dodać dysk/USB/SD do systemu (fizycznie), potem programem do sprawdzania odczytuję co nowego się pojawiło (df, df -h) i to jest właśnie to, co należy wskazać w FS-UAE.
[#5] Re: Montowanie karty CF/SD w WinUAE pod WINE

@_DiskDoctor_, post #4

Sądzę że pzarem odobnie należy postąpić z microSD tj. odnaleźć udział (np. /dev/disk2 ) i wskazać to (to jest zwykły plik w linuksie) jako dysk w konfiguracji FS-UAE. Bez montowania na macOS, jeśli chodzi o amigowe formaty; dodać dysk/USB/SD do systemu (fizycznie), potem programem do sprawdzania odczytuję co nowego się pojawiło (df, df -h) i to jest właśnie to, co należy wskazać w FS-UAE.

Dokładnie tak.
W pliku konfiguracyjnym .fs-uae to wygląda np. tak:
hard_drive_0 = /home/valdi/Dokumenty/Amiga/amiga.raw
hard_drive_1 = /dev/mmcblk0

Warto też pamiętać o nadaniu uprawnień +rw do pliku z dyskiem przed uruchomieniem UAE, np. tak:
sudo chmod a+rw /dev/mmcblk0
1
[#6] Re: Montowanie karty CF/SD w WinUAE pod WINE

@_DiskDoctor_, post #4

Jesteś blisko :)
Mam kartę SD sformatowaną pod Amigę na której są dwie partycje, używam jej w tej chwili jako dysku w fizycznym kompie. Ponieważ nie ogarnąłem jeszcze sposobu dostarczania nowych plików do Amigi w lepszy sposób to jedyne co mi pozostaje to wyciągać tą kartę z kompa, podłączać do PC i uruchamiać emulator żeby skopiować co akurat ściągnąłem z netu.
Jak pisałem, pod Windows nie ma problemu - montuję kartę SD jako amigowy dysk w WinUAE i śmiga. No ale że chcę odchodzić od Windowsa, to ma też działać na Linuxie - tu akurat mam Debiana 13.
Pod Debianem mogę zrobić to samo używając FS-UAE - montuję /dev/sda jako urządzenie dyskowe i śmiga. Do tego domontowywuje katalog z dysku hosta z plikami jako drugi dysk w emulatorze. No i tu zaczynają się schody, bo przy próbie otwarcia tego katalogu w FileMasterze leci guru meditation. Okienkowo mogę go używać, ale jest to upierdliwe ze względu na ilość plików. Do tego FS-UAE ma mało opcji konfiguracyjnych, a próba powiększania jego małego okienka powoduje że nie skaluje się tak jak ruszam myszką, a czasami się po prostu wywala.
Ten sam podmontowany katalog w WinUAE pod Windows w FileMaster działa bez problemu, więc to raczej kwestia emulatora.
WinUAE uruchomiony poprzez WINE pod Debianem działa lepiej niż FS-UAE, ale właśnie ze względu na to że WINE dodaje warstwę translacji, emulator nie widzi czytnika kart pod USB - ani jako użytkownik, ani jako root. Nie można go też podmontować ręcznie, bo poprzez udawany Windowsowy system plików /dev/sda po prostu nie widać w wybierajce kiedy chcę podmontować plik z obrazem dysku.
Nie mam skonfigurowanego Debiana żeby automatycznie montował partycje Amigowe w systemie - może to było by jakieś rozwiązanie które muszę wypróbować.
[#7] Re: Montowanie karty CF/SD w WinUAE pod WINE

@czlowiekimadlo, post #6

Wygląda na to że montowanie amigowych partycji (pod Linuxem).

Poszukaj gotowych tutoriali, takich jak ten tutaj, bo są.
[#8] Re: Montowanie karty CF/SD w WinUAE pod WINE

@czlowiekimadlo, post #6

No i tu zaczynają się schody, bo przy próbie otwarcia tego katalogu w FileMasterze leci guru meditation

Jeśli to Filemaster 2, to on tak ma.
Ten program nie lubi dłuuuuugich nazw i robi guru.
Zmień filemanager na inny.
1
[#9] Re: Montowanie karty CF/SD w WinUAE pod WINE

@Norbert, post #8

Akurat to Filemaster 3, no i na nim to działa, ale tylko w WinUAE, sypie się w FS-UAE.
1
[#10] Re: Montowanie karty CF/SD w WinUAE pod WINE

@_DiskDoctor_, post #7

Wygląda na to że montowanie amigowych partycji (pod Linuxem).

To chyba będzie najlepsze rozwiązanie - nie będę musiał nawet odpalać emulatora żeby coś skopiować.
1
[#11] Re: Montowanie karty CF/SD w WinUAE pod WINE

@czlowiekimadlo, post #9

Ale dzieje się to na pewno wtedy jak masz dysk ustawiony jako katalog.
Jeśli byłby to HDF, Filemaster nie wykrzaczy się.
Także polecam zmienić na jakiś inny filemanager
[#12] Re: Montowanie karty CF/SD w WinUAE pod WINE

@czlowiekimadlo, post #10

To chyba będzie najlepsze rozwiązanie

Bankowo są, były (i będą) narzędzia dedykowane, może i na AmiNecie, a może dostępne z apt-get (tylko musisz odznaczyć archiwa dodatkowe w /etc/apt/sources.list czy coś, żeby widział extra paczki).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem