[#6]
Re: Montowanie karty CF/SD w WinUAE pod WINE
@_DiskDoctor_,
post #4
Jesteś blisko :)
Mam kartę SD sformatowaną pod Amigę na której są dwie partycje, używam jej w tej chwili jako dysku w fizycznym kompie. Ponieważ nie ogarnąłem jeszcze sposobu dostarczania nowych plików do Amigi w lepszy sposób to jedyne co mi pozostaje to wyciągać tą kartę z kompa, podłączać do PC i uruchamiać emulator żeby skopiować co akurat ściągnąłem z netu.
Jak pisałem, pod Windows nie ma problemu - montuję kartę SD jako amigowy dysk w WinUAE i śmiga. No ale że chcę odchodzić od Windowsa, to ma też działać na Linuxie - tu akurat mam Debiana 13.
Pod Debianem mogę zrobić to samo używając FS-UAE - montuję /dev/sda jako urządzenie dyskowe i śmiga. Do tego domontowywuje katalog z dysku hosta z plikami jako drugi dysk w emulatorze. No i tu zaczynają się schody, bo przy próbie otwarcia tego katalogu w FileMasterze leci guru meditation. Okienkowo mogę go używać, ale jest to upierdliwe ze względu na ilość plików. Do tego FS-UAE ma mało opcji konfiguracyjnych, a próba powiększania jego małego okienka powoduje że nie skaluje się tak jak ruszam myszką, a czasami się po prostu wywala.
Ten sam podmontowany katalog w WinUAE pod Windows w FileMaster działa bez problemu, więc to raczej kwestia emulatora.
WinUAE uruchomiony poprzez WINE pod Debianem działa lepiej niż FS-UAE, ale właśnie ze względu na to że WINE dodaje warstwę translacji, emulator nie widzi czytnika kart pod USB - ani jako użytkownik, ani jako root. Nie można go też podmontować ręcznie, bo poprzez udawany Windowsowy system plików /dev/sda po prostu nie widać w wybierajce kiedy chcę podmontować plik z obrazem dysku.
Nie mam skonfigurowanego Debiana żeby automatycznie montował partycje Amigowe w systemie - może to było by jakieś rozwiązanie które muszę wypróbować.