kategoria: WinUAE
[#1] PPaint w trybie UAE/RTG
Nie wiem czy to wina programu PPaint, czy ustawień WinUAE. lub wersji - chodzi o to że PPaint widzi tylko tryby 8Bit, PC i BGRA już nie - może w ogóle PPaint nie obsługuje takich trybów. DPaint iV - widzi ale jak wybiorę jakiś np UAE:800x600 PC i kolory to się wiesza - miał ktoś podobne ? Jak to rozwiązać ? Proszę o pomoc.
[#2] Re: PPaint w trybie UAE/RTG

@SQra, post #1

Spróbuj w Personal Paint.
[#3] Re: PPaint w trybie UAE/RTG

@SQra, post #1

te programy działają max w 8 bit jak coś
do 24 bit są programy inne, np. PhotogenicNG , FX Paint etc
2
[#4] Re: PPaint w trybie UAE/RTG

@SQra, post #1

Personal Paint działa na RTG. ale otwiera 8 bitowe ekrany. Podobnie Deluxe 5. Tylko 256 kolorów.
[#5] Re: PPaint w trybie UAE/RTG

@don_rafito, post #4

Dokładnie. Najlepiej jeszcze wyłączyć obsługę Blittera.
[#6] Re: PPaint w trybie UAE/RTG

@don_rafito, post #4

Żeby rysować w 24 bitach na Amidze to do wyboru jest TVPaint, który działa na kartach graficznych RTG, albo True Brillance. Tyle, że ten zapisuje pliki 24bit, ale pokazuje je i pracuje się w trybie HAM. Ekran otwiera się w PALu i jak dla mnie przy próbach "promowania" do trybów RTG działa to tak sobie - czyli nie działa.
[edit]
tzn są jeszcze inne jak np Photon Paint, itp, ale te co wymieniłem uważam za najbardziej sensowne

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2026 18:38:28 przez c64portal
[#7] Re: PPaint w trybie UAE/RTG

@c64portal, post #6

A więc się nie da, jeśli nie ma dobrego programu dla RTG, to poddaję się.
[#8] Re: PPaint w trybie UAE/RTG

@SQra, post #7

Troche też zależy co chcesz zrobić.
Jeśli po prostu malować/rysować to w zasadzie to chyba tylko TV Paint, który jakieś tam minimalne podobieństwa do DPainta ma. Jeśli pobawić się w image processing to tu jest kilka opcji, ImageFX, Photogenics, Art Effect.
[#9] Re: PPaint w trybie UAE/RTG

@SQra, post #7

Jest jeszcze Perfect Paint I XiPaint.
[#10] Re: PPaint w trybie UAE/RTG

@SQra, post #7

ArtEffect 4 dawał radę zamiast Photoshop, także polecam.
[#11] Re: PPaint w trybie UAE/RTG

@SQra, post #1

Do rysowania w 24bpp na Amidze używam TVPaint'a od Newteka - moim zdaniem nie ma nic lepszego na RTG, ale może o czymś nie wiem

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2026 11:57:51 przez misha
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem