kategoria: E-UAE
[#1] E-uae morphos i fizyczny dysk twardy
Witam. jak w temacie: Jak dopisać do pliku konfiguracyjnego .uaerc linię zdyskiem twardym?
Mam teraz hard_drive_0=DHA,0 i po różnych kombinacjach emulator go nie widzi. Dysk ssd na kablu usb.
Morphos go widzi.
[#2] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Pero, post #1

Wszystko zależy jak chcesz ten dysk udostępnić.
W twoim przypadku udostępnij jako katalog/dysk.

filesystem2=rw,DH0:System:DHA:,0

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2026 21:23:21 przez Norbert
[#3] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Norbert, post #2

Dysk się pojawił i zniknęły flopy...
Dzięki.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2026 22:09:56 przez Pero
[#4] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Norbert, post #2

Dostałem od kolegi A600. Goła i wesoła. Stąd moje boje z zainstalowaniem systemu na zewnętrzny dysk. Nie mogę sobie poradzić! Zainstalowałem w mosie dyskietki z wb 2.1 i zgrałem to na ten zewnętrzy dysk. Amiga się z niego odpala ale burzy się o stepatcha. Nie wiem co dalej mam począć. Wyłączenie tej komendy powoduje inne błędy z copy. Może ktoś ma takiego gotowca z wb2.1? Do skopiowania na mój dysk. Gołego gotowca, ewentualnie z whdload. (lepiej)
[#5] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Pero, post #4

Doszedłem do tego że uae widzi i dyskietki i zewnętrzny dysk. Z tego poziomu uruchamiam z dyskietki i daję instalację na dysku. Zaczyna się instalacja i po zmianie dyskietki, po pewnym czasie uae się zawiesza.
Dodam, że kiedy przegrałem dyskietki prosto na dysk emulator z niego startuje, ale amiga zatrzymuje się na setpatchu. Ma ktoś jakiś pomysł? Dyskietki które dostałem to trupy albo siadła stacja dysków. Tylko co 20 melduje błędy. Reszta nie startuje.
Ktoś z okolicy Katowic mógłby pomóc?
[#6] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Pero, post #5

Poczytaj to https://www.ppa.pl/programy/amiga-pod-morphos-em-czyli-e-uae.html
Polecam rhLaunch, czyli GUI w MUI

PS.
Podejrzewam niewłaściwy kickstart. Nie dla a600.
Możliwe wirusy na dyskietce.
Sprawdź
[#7] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Norbert, post #6

Czytałem nie tylko to. Emulator em bawię się dość długo. Ale tego cyrku nie rozumiem. Chciałem zainstalować system na dysku zewnętrznym przeznaczonym dla a600. A tu kicha. Wieczorem nie działa jedno, rano co innego. System z dysku na uae zapinkala, na amidze nie....
[#8] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Pero, post #7

Jak ja bym zrobił.
Dysk do 4gb (system 2.1)
Dysk przygotowany na A600, podzielony na partycje i sformatowany.
Partycja dysku amigowego systemowa podpięta do jako katalog/dysk.
Instalacja systemu 2.1 dla a600 już na e-uae.
Kickstart ten sam co na a600.

To musi działać.
[#9] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Norbert, post #8

Nie mogę wziąć dysku przygotowanego BO GO NIE MAM! Mam kilka dysków 2,5" ata, ale to są GOLCE! Tak samo jak ssd na adapterze! Ja go chcę mieć bo dostałem gołą amigę. Ja potrzebuję zainstalować system na dysk DLA amigi 600! Najlepiej właśnie ssd. Stąd moje boje z instalacją pod emulatorem! Gdzie to działa, ale ten sam dysk podpięty do fizycznej amigi 600 już wywala błąd setpatcha - bad file chunk (coś takiego) i się ze mnie rechocze!
Chyba się nie zrozumieliśmy, ale serdecznie dziękuję za podpowiedzi.
Dlaczego pod emulatorem? bo nie mam innej możliwości!

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2026 18:17:23 przez Pero
[wyróżniony] [#10] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Pero, post #9

Sprawdź czy nie ma wirusa na dysku.

Na emulatorze i a600 masz ten sam kick ?
Bez setpatch też system wystartuje.
[#11] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Norbert, post #10

Bez patcha nie chce wystartować...
A wirusy też sprawdzę.
Kick taki sam. Zresztą niejeden. Testowałem kilka.
[#12] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Pero, post #11

Jaki procesor masz ustawiony do emulacji w FS-UAE? Do przygotowania systemu dla A600 ustawiłbym 68000. Do tego też warto sprawdzić jaki kickstart jest w A600 zamontowany, 37.299 może mieć problem z dyskami twardymi, najlepszy jest 37.350, o ile nie idziemy w nowszy system.
[#13] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Krashan, post #12

Kicek - 37300 w amidze
rom uae - 6800
chip - 1 MB
fast - 4 MB
Walczę już teraz bo muszę coś z tym zrobić do jutra: wszystko co się uruchamia na amidze 600 ma "bad load hunk". nawet sama komenta load wb wpisana do cli ma to samo. Stacja dyskietek Panasonic po włożeniu czegokolwiek stuka 3 x i wyskakuje obraz startowy ( oczywiście bez HD). Mam kilka gier na dyskach oryginałów oraz kilkadziesiąt od kolegi.
[#14] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Pero, post #13

MOJE BOJE:
Zainstalowałem winuae. Te same pliki wszystkie co na morphosie. pecet nie widział dysku MBR pod emulatorem więc instalacja poszła do katalogu. Bez najmniejszych problemów! winuae działa z tej szuflady.
Skopiowałem to wszystko do powrbooka i sprawdziłem - e-uae działa! Zarówno z tej szuflady jak i z podłączonego dysku. zarówno dysk twardy jak i dysk SSD.
Na amidze 600 jeden i drugi meldują:

SetPatch: bad loadfile hunk
SetPatch: failedreturn code 10

I tak linia po linii efekt ten sam.
Koledzy z okolic Katowic - pomoże ktoś z instalacją na prawdziwej amidze na mój dysk?

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2026 12:35:44 przez Pero
[#15] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Pero, post #1

Też ostatnio walcze z konfiguracją E-UAE na MorpOS-ie, używam (chyba najnowszej) wersji 1.0.
Na YouTube'ie na filmach z MorphOS 3.20 widziałem screen z oknem z typułem MorphUAE.

Kojarzycie co to za aplikacja? Jakaś inna wersja UAE pod MorphOS?
[#16] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@jargo, post #15

Nie kojarzę. Moje instalację przeprowadziłem już dawno i teraz tylko korzystam. Gdyby nie ta amiga to chyba bym się dalej tym nie interesował.
Powoli! Morphos 3.20! czyli nowość. Może pełna integracja "fabryczna"...

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2026 13:29:36 przez Pero
[#17] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Pero, post #14

Wygląda na problem w filesystemem. na HDD na A600.

Dysk spreparuj na Amidze. To będzie najpewniejsze.

Ps.
A jeśli chodzi o emulatory Amigi to w drodze jest MorphUAE oraz Amiberry.
1
[#18] Re: E-uae morphos i fizyczny dysk twardy

@Norbert, post #17

Właśnie nie mogę tego zrobić, bo nie mam dostępu do innej amigi!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem