[#1] ReplayOS i AmigaVision na Raspberry Pi
Chyba jeszcze na naszym forum takie info nie pojawiło, a myślę że dla kogoś zainteresowanego emulacją na RPI to może być ciekawa opcja:)

Jakiś czas temu pojawił się nowy system na RPI - ReplayOS. Coś pokroju Retropie czy Batocery, ale z nieco innym podejściem - mianowicie kluczowy nacisk został położony na jak największą wierność emulacji i osiągniecie bardzo niskich opóźnień porównywalnych z Misterem. O samym ReplayOS możecie poczytać tutaj - ReplayOS.

System jest do ściągnięcia po dołączeniu do patreona w tym miejscu: link. Można dołączyć w trybie nieodpłatnym, a poza system należy jeszcze pobrać aktualną paczkę BIOS-ów stąd: link.

System jest wyposażony w emulatory wielu systemów, nie tylko Amig, i w zależności od posiadanego RPI pozwala na komfortową i płynną emulację. Tu lista wspieranych systemów: Systemy.

Generalnie zalecam RPI 5B, według autorów wystarcza nawet to z 1GB RAM (ja mam wersję z 2GB i 8GB i na obu działa poprawnie).

Natomiast kluczową rzeczą jest to, że kilka dni temu - 16.04.2026 r. pojawiła się dystrybucja AmigaVision przeznaczona na RPI5, z pakietem oprogramowania (coś w stylu AGS) już oparta na ReplayOS. Jeśli ktoś chciałby korzystać tylko z Amigi i nie bawić się w szerszą konfigurację różnych emulatorów (choć akurat w ReplayOS wystarczy wgrać romy), to gotową dystrybucję AmigaVision można ściągnąć stąd: AmigaVision dla RPI5, a następnie wypalić ją na karcie microSD o pojemności nie mniejszej niż 16GB (autorzy zalecają użyć do wypalania programu Raspberry Pi Imager).

Jeśli kogoś interesuje dystrybucja z szybką przeglądarką plików (znacznie szybszą niż AGS) i minimalnymi opóźnieniami, to polecam spróbować:) Po naciśnięciu ESC, można wrócić do trybu Workbencha.

Aha - autorzy AmigaVision przyznają, że nie działają jeszcze dema pod 060, ma to być poprawione w nowej wersji AmigaVision
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem