Chyba jeszcze na naszym forum takie info nie pojawiło, a myślę że dla kogoś zainteresowanego emulacją na RPI to może być ciekawa opcja:)
Jakiś czas temu pojawił się nowy system na RPI - ReplayOS. Coś pokroju Retropie czy Batocery, ale z nieco innym podejściem - mianowicie kluczowy nacisk został położony na jak największą wierność emulacji i osiągniecie bardzo niskich opóźnień porównywalnych z Misterem. O samym ReplayOS możecie poczytać tutaj -
ReplayOS.
System jest do ściągnięcia po dołączeniu do patreona w tym miejscu:
link. Można dołączyć w trybie nieodpłatnym, a poza system należy jeszcze pobrać aktualną paczkę BIOS-ów stąd:
link.
System jest wyposażony w emulatory wielu systemów, nie tylko Amig, i w zależności od posiadanego RPI pozwala na komfortową i płynną emulację. Tu lista wspieranych systemów:
Systemy.
Generalnie zalecam RPI 5B, według autorów wystarcza nawet to z 1GB RAM (ja mam wersję z 2GB i 8GB i na obu działa poprawnie).
Natomiast kluczową rzeczą jest to, że kilka dni temu - 16.04.2026 r. pojawiła się dystrybucja AmigaVision przeznaczona na RPI5, z pakietem oprogramowania (coś w stylu AGS) już oparta na ReplayOS. Jeśli ktoś chciałby korzystać tylko z Amigi i nie bawić się w szerszą konfigurację różnych emulatorów (choć akurat w ReplayOS wystarczy wgrać romy), to gotową dystrybucję AmigaVision można ściągnąć stąd:
AmigaVision dla RPI5, a następnie wypalić ją na karcie microSD o pojemności nie mniejszej niż 16GB (autorzy zalecają użyć do wypalania programu Raspberry Pi Imager).
Jeśli kogoś interesuje dystrybucja z szybką przeglądarką plików (znacznie szybszą niż AGS) i minimalnymi opóźnieniami, to polecam spróbować:) Po naciśnięciu ESC, można wrócić do trybu Workbencha.
Aha - autorzy AmigaVision przyznają, że nie działają jeszcze dema pod 060, ma to być poprawione w nowej wersji AmigaVision