[#1] Greaseweazle ogólnie
Napisałem "ogólnie", bo wiele można znaleźć o tym urządzeniu, ale nie znalazłem krótkiego i zwięzłego, ogólnego opisu jego działania.
Otóż, chciałbym wiedzieć, czy umożliwia ono używanie stacji FDD i dyskietek, dokładnie tak samo jakby mój sprzęt posiadał kontroler i gniazdo FDD?
Tzn, że np. pod linuksem będę miał /mnt/fd0 i w dowolnym filemanagerze będę mógł odczytywać / zapisywać pliki bezpośrednio na FDD, a pod windows będę miał A:/ w Eksloratorze do dyspozycji?
[#2] Re: Greaseweazle ogólnie

@R-Tea, post #1

Nie. To urządzenie działa na innej zasadzie i nie da się go używać tak jak opisujesz.
1
[#3] Re: Greaseweazle ogólnie

@R-Tea, post #1

Zainteresuj się https://robsmithdev.co.uk/diskflashback
Jedna z funkcji to "Mount your DrawBridge, Greaseweazle or SupercardPro as a real floppy drive in Windows"

Może również użyć WinUAE lub Amiberry i stacja będzie działać tak jak na prawdziwej Amidze tylko kilka razy wolniej. No i przydałoby się wiadro stacji dyskietek PC żeby dobrać najlpiej działającą.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2026 08:12:50 przez TomcioPaluszek
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem