kategoria: Inne oprogramowanie
[#1] Amiga Forever 8 w wersji z PH2019
Po Pixel Heaven 2019 byłem pewny, że na wejściówce są klucze do Amiga Forever i C64 Forever w wersji 7, tak jak na 2018. Ostatnio odkryłem, że to jednak nowsza wersja 8, oczywiście po 7 latach, link do pobrania instalatorów już nie jest aktywny. Tak się składa, że chciałbym wyciągnąć kickstart do A600, skoro mam licencję to dlaczego nie zrobić tego w taki sposób Cloanto nie odpowiada na maila odnośnie instalatórów tej wersji.
Czy ktoś jest w posiadaniu tych instalatorów i byłby w stanie mnie poratować?
Ja za to mogę udostępnić instalki wersji 7 gdyby ktoś potrzebował tej wersji szeroki uśmiech
[#2] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@JargoV, post #1

Ale jak brzmi pytanie?

Z tego co pamiętam kicki dają się wyciągać z amiga forever tylko tam jest jakiś klucz jeszcze, który się używa np. w WinUAE by odszyfrować te Kicki, potem się jakoś to już zapisuje jako zwykły kick.

Robiłem to ostatnio wiele lat temu więc najwyższej ktoś by musiał to doprecyzować jeśli niejasne.
[#3] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@_DiskDoctor_, post #2

Chciałem spytać czy znajdzie się ktoś kto podzieliłby się instalatorami AF 8 i C64F 8, których nigdzie nie mogę znaleźć z zaufanego źródła, ani od wydawcy.

Dokładnie, można je wyciągnąć z wcześniejszych wersji, ale trzeba je dodatkowo odszyfrować, a właśnie w wersji 8 jest już gotowe narzędzie do eksportu ROMów.
[#4] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@JargoV, post #3

W wersji 7 z tego co pamiętam to się dało.

Po czym poznajesz że się nie daje? Czy wczytaleś kicki i klucz do WinUAE? I co, nie daje się eksportować?
[#5] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@JargoV, post #1

Jak do A600 to klucze masz do wersji Plus?

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2026 19:51:27 przez nekroskop
[#6] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@_DiskDoctor_, post #4

Jak najbardziej da się, tyle, że w 8 jest dodatkow możliwość eksportu prosto z AF poprzez "ROM toolbox" no i przy okazji miałbym nowszą wersję. Jak się nie uda znaleźć instalatora 8 to wyeksportuje je sobie z 7, ale fajnie gdyby udało się jednak zdobyć mając już klucz. ;)

@nekroskop, post #5
Tak, do wejściówek były klucze do wersji plus.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2026 19:55:07 przez JargoV
[#7] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@JargoV, post #1

Mozesz uzyc ROMSaver:

link

Zapisze kazdy oryginalny kickstart (bedacy aktualnie w uzyciu) jako 512KB bajty na dyskietke lub HD.
2
[#8] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@JargoV, post #1

Mam chyba.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2026 21:25:40 przez -tbn-
[#9] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@JargoV, post #1

czy jeśli masz licencję, to możesz zdobyć kickstarta z jakiegokolwiek źródła czy musi być Amiga Forever? bo wiesz, binarnie to się pewnie okaże, że jest identyczny z wieloma innymi źródłami. żeby nie złamać regulaminu, to mam na myśli zakup Amigi 600, na przykład ;)
swoją drogą to widziałem gdzieś v8.0.8.0 Plus Edition, ale nie mogę napisać gdzie, bo to niezgodne z regulaminem szeroki uśmiech
1
[#10] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@sillyc0n, post #9

Domyślam się że w internecie.
[#11] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@JargoV, post #6

Priv.
1
[#12] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@sillyc0n, post #9

Ja pierdykam, ale się czaicie. Udostępnienie instalatora nie jest nielegalne, bo wymagany jest klucz by softu użyć.
2
[#13] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@JargoV, post #6

Jak co to priv. mam Value i Plusa
1
[#14] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@-tbn-, post #12

no nie. a co jak wersja na internecie jest z kluczem? przecież to już będzie przestępstwo szeroki uśmiech gorzej jak jeszcze bym podał linka do strony z torrentami. zostanę pewnie zlinczowany przez moralistów na forum.
kolega na pewno sam już znalazł, albo znajdzie.
1
[#15] Re: Amiga Forever 8 w wersji z PH2019

@Don_Adan, post #7

@sillyc0n, post #9
Wcześniej właśnie wyciągałem je w taki sposób albo po prostu pobierałem, ale skoro jest opcja wyeksportować je "oficjalnie" to trzeba skorzystać :D

Swoją drogą dziwna polityka, jeśli wersja express bez podania klucza była i chyba nadal jest darmowa w przypadku najnowszych wersji to dlaczego nie jest dostępny instalator do pobrania bez kombinowania. Tak miałbym pewność, że jest to czysty instalator bez "dodatków" które akurat da się znaleźć.

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 10:20:19 przez JargoV
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem