[#1] AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze
Jak to jest z legalnością AOS 3.2 na emulatorze? Czy trzeba mieć do kompletu zestaw od Cloanto?

Pytam bo naszło mnie na zakup i w formularzu zamówieniowym widzę coś takiego:

Dodatkowe informacje
AmigaOS 3.2 for all Classic Amiga computers
AmigaOS 3.2 may only be purchased and used on systems that already have a lawfully licensed version of AmigaOS for 68K installed.

...a pod tym jeszcze pole do wpisanie tekstu od siebie - ale co tam wpisać, po co to pole?
[#2] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@radekcz, post #1

masz legalny system to mozesz go zainstalowac nawet na pralce.
3
[#3] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@Stoopi, post #2

Nawet możesz go zainstalować na na amigach paru kolegów ... :)
2
[#4] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@dynx, post #3

Nawet możesz go zainstalować na na amigach paru kolegów ... :)

No w sumie to chyba tak bo piszą "for all".
[#5] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@radekcz, post #1

Nie wiem czy do końca zrozumiałem.

Cloanto ma w pakiecie 1.3, 2.04, 3.0 i 3.X (i pewnie coś jeszcze). Jest wersja Cloanto na Android, znacznie tańsza.

A co do 3.1.4 czy 3.2.3 to tu sprzedażą zajmuje się Hyperion.

Jak brzmi pytanie?

Oczywiście tak jak koledzy pisali -- 1 licencja upoważnia do uzywania naraz na 1 x komputerze. Więc moim zdaniem można zainstalować na 10. Amigach (itp.) pod warunkiem że nie są włączone naraz.
[#6] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@_DiskDoctor_, post #5

Oczywiście tak jak koledzy pisali -- 1 licencja upoważnia do uzywania naraz na 1 x komputerze. Więc moim zdaniem można zainstalować na 10. Amigach (itp.) pod warunkiem że nie są włączone naraz

szeroki uśmiechszeroki uśmiech
3
[#7] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@_DiskDoctor_, post #5

Jak brzmi pytanie?

Pytanie brzmi - czy do zainstalowania w emulatorze AmigaOS 3.2 trzeba mieć jeszcze AmigaOS 3.1 (rom i dyskietki) lub starszy?

Pytam bo przy zamawianiu na stronie Hyperona jest coś takiego:

AmigaOS 3.2 may only be purchased and used on systems that already have a lawfully licensed version of AmigaOS for 68K installed.
[#8] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@radekcz, post #7

Nie. Dostarczana dystrybucja OS3.2 jest samodzielna (ang. standalone), tj. pozwalająca na instalację na gołym dysku (podobnie jak dystrybucja OS3.9 czy OS3.1).

EDIT: przynajmniej jak ja kupowałem na dystrybucji fizycznej (od pong777) to tak było u mnie - i nie widzę powodu aby było inaczej z wersją cyfrową.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2026 12:46:04 przez _DiskDoctor_
[#9] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@_DiskDoctor_, post #8

Wiem, że technicznie to można płyta instalacyjna 3.2 jest kompletna i ma dodatkowo pliki z rom dla emulatora, mapowania lub do programatora.

Bardziej mnie interesuje czy to jest wynik tych kłótni prawniczych.

[#10] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@radekcz, post #9

Ja bym to najzwyczajniej olał, to jakiś błąd czy coś.

Systemy nowe duże wersje amigowume i inne, zawsze są sprzedawane jako standalone.

I tego się trzeba trzymać.

Kupujesz system 3.2? Oczekujesz działającego systemu 3.2. Nie musisz dysponować niczym poza Amigą czy UAE. To nie patch, to pełny system.

Edit:

Aaa doczytałem. Masz rację. Hyperion to pewnie dopisał po którymś z wyroków, zeby Cloanto się odp...czepiło.

Olać .

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2026 13:33:04 przez _DiskDoctor_
[#11] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@_DiskDoctor_, post #10

Pytanie czy taka klauzula nie ogranicza praw konsumenta i czy w EU może być wiążąca prawnie. Z tego co pamiętam, był wyrok TSUE, że postanowienia w End User License Agreement niezgodne z prawem europejskim nie mają w EU mocy prawnej.
1
[#12] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@_DiskDoctor_, post #8

Jak nie?
Przeciez pisze wyraznie.
Jak do uzywania do Amigi to niczego nie potrzebujesz wiecej.
Ale jak do uzywania na czyms innym to potrzebujesz miec jakas wersje legalna jeszcze.
Nie mozesz tej wersji legalnie uzywac na np V4, Mister itp sprzetach jak nie masz jakiejs wersji od Cloanto.
Pewnie jakas umowa z Cloanto, zeby oni tez cos z tego mieli.
2
[#13] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@Don_Adan, post #12

A tak czysto hipotetycznie. Jeśli zakupimy OS 3.2.3 wraz z dopłatą do legalnego używania na emulatorze (WinUAE), to co jeśli zechcę użyć go na FS-UAE? Przyjedzie policja o 6 rano?
1
[#14] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@Don_Adan, post #12

Masakra jakaś.

Mało tego cyrku prawnego.
[#15] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@Don_Adan, post #12

A na mojej A500 bez HDD też mogę używać jeśli nie mam tam zainstalowanego systemu i przez brak hdd nie mogę go zainstalować?

A jak nie chce używać tylko chcę kupić i mieć na półce?

Myślałem też żeby kupić 10 szt i nagrać filmik jak je wrzucam do niszczarki odpadów. To też jest nielegalne? Czuje, że moje prawa są nadszarpnięte. Tzn byłyby jakbym kupił albo planował kupić
[#16] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@snifferman, post #15

Patrz punkt 1.
Amiga owners.
Nic nie pisze, ze Amiga ma byc sprawna.

Edycja.
Tylko jest napisane Classic, wiec musisz uwazac jak masz tylko neo Amiga.
Wtedy pewnie powinienes miec tez wersje od Cloanto, bo neo to emulator w tym przypadku.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2026 16:26:26 przez Don_Adan
[#17] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@tukinem, post #13

To pewnie musisz zobaczyc jaka masz licencje na system od Cloanto.
Jak jest dopuszczony jeden na wiele emulatorow, to pewnie tak.
1
[#18] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@Don_Adan, post #16

No ale moja amiga nie spełnia warunku z czerwonej ramki
Nie ma zainstalowanego systemu. Ma tylko części systemu w kicku, który i tak musiałbym zmienic

A jak ktoś planuje kupić system a później Amigę, to też nie może w tej kolejności?

Ciekawe czy sprzedadzą jak Amiga jest żony, a mąż chce tylko sobie system na nią wgrać za pozwoleniem własciciela. Pisemna zgoda wystarczy?
[#19] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@snifferman, post #18

A to zależy czy macie rozdzielność majątkową szeroki uśmiech
1
[#20] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@snifferman, post #18

To bedziesz mial wtedy tak jak z zona.
Posiadasz a nie uzywasz.
Powinienes obie czesci drugiego punktu realizowac.
[#21] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@Don_Adan, post #17

To pewnie musisz zobaczyc jaka masz licencje na system od Cloanto.

Można powiedzieć, że są dwie licencje. Jedna na ROM (kickstart) i druga na AmigaOS (Workbench). Ten pierwszy oczywiście fizycznie jest w Amidze, w emulatorze mam nielegalny, bo nie chciało mi się fizycznego grabować. Gorzej z AmigaOS, bo mam jeden i ten sam zainstalowany wszędzie (Amigi i 2x WinUAE). Oczywiście pirat, bo płyty CD nie wypakowałem nawet, a kupiłem jedynie dla klucza, aby mieć dostęp do update'ów.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2026 18:12:09 przez tukinem
[#22] Re: AmigaOS 3.2 - czy legalny na emulatorze

@_DiskDoctor_, post #14

Po co się tym cyrkiem przejmować
Kup zapłać używaj gdzie chcesz. Zresztą posiadanie na własny użytek karalne nie jest :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem