[#1] SCSI na Ami
Witam!
Było już wprawdzie coś na tym forum, ale wolę się upewnić. Jako, że padła mi FastAta postanowiłem przerzucić się na SCSI. Przypadkowo posiadam SCSI w BPPC, przelotkę na 50 pin i taśmę na 50 pin. A moje pytanie jest takie. Czy jak skombinuję twardy dysk SCSI 50 pin i go podepnę, to standardowy scsi.device z romu będzie go obsługiwał? Czy standardowy HDTool wystarczy do ustawiania partycji, itp., czy też potrzebuję jakieś specjalne oprogramowanie? Jakby co, to mam OS 3,9.
Pozdrawiam.

[#2] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #1

obsłuży to device z romu twojego Blizzarda (nie pamiętam juz nazwy), a partycje bez obaw możesz porobić w standardowym HDTB (jest do tego najlepszy). jak odpalisz HDTB z OS3.9 to ten device z romu karty powinien być na jego liście wraz z rozpoznanym dyskiem.
[#3] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #1

Standardowe scsi.device tego dysku nie obsłuży, ale standardowe blizzppc.device zawarte w ROMie karty jak najbardziej. HDToolbox się nada, ale w ikonce musisz mu w tooltype zmienić nazwę device na blizzppc.device.
[#4] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #1

Device do scsi jest w romie karty (o ile mnie pamięć nie myli [rzadko hdtb odpalam] to blizzppc.device). Oprócz taśmy i dysku potrzebny będzie jeszcze terminator aktywny, chociaż bez niego też może działać ok (u mnie było ok dopóki skanera nie podłączyłem;)) Co do softu to albo hdtb albo scsiconfig, z tym ze jak uzywasz jednego to drugiego nie ruszaj;)
[#5] Re: SCSI na Ami

@Jacek Rzeuski, post #3

on ma OS3.9, więc w HDTB z tego OS'a nie musi grzebać w tooltype'ach.
[#6] Re: SCSI na Ami

@R-Tea, post #5

Możliwe, nigdy OS3.9 nie miałem. Używam OS3.1. OS3.5 miałem przez chwilę (pirat w celach testowych), ale jak zobaczyłem jak bardzo ten "OS" jest zabugowany to go wywaliłem bez najmniejszego żalu.
[#7] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #1

Ustaw HDToolBox Tooltype Device=blizzppc.device. To wszystko, dalej już standardowo (żadnych różnic). Wszędzie tam gdzie mogłeś wpisać scsi.device, wpisz blizzppc.device i stosowny unit - tak np. uruchomisz CD SCSI.
Terminator ustawiasz zazwyczaj zworką w ostatnim urządzeniu na taśmie (większość urządzeń ma taką zworkę) - zewnętrzny terminator staje się zbędny.
Jedyna różnica to nieświecenie się HDD led przy korzystaniu z dysków SCSI. Na szczęście większość ma wyprowadzenie na zewnętrzną ledkę.
Powinieneś się przyjemnie zdziwić - transfery wyższe niż dla FastATA, obciążenie procesora minimalne. Rewelacyjnie działa w tandemie z CD SCSI - można bootować z CD (ustawiasz to w PPC menu), można sobie zamontować też CD w systemie bez potrzeby używania żadnych pakietów programowych - wtedy jesteś ograniczony do filesystemu wbudowanego w rom karty (przy pomocy mountlisty można oczywiście użyć dowolnego filesystemu z ATAPI - nie działa tylko FastAtowski Allegro).
Przegrywanie CD->HDD to bajka - busmastering magistrali powoduje, że żadnych zamrożeń Workbencha czy zwolnień.
SCSI rulez!
[#8] Re: SCSI na Ami

@wali7, post #7

Mogę jeszcze dodać:
wstydź się Kitech, mieć SCSI i używać FastATA. :D
[#9] Re: SCSI na Ami

@wali7, post #8

BARDZO OGROMNIE SIĘ WSTYDZĘ I IDĘ ZARAZ DO DOMU, PRZECHODZĄC TYLKO RYNSZTOKAMI I POD MOSTAMI, GDYŻ NIE SPOJRZĘ NIKOMU NA MIEŚCIE W OCZY!!!

A poza tym wielkie dzięki wszystkim!
[#10] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #9

Tak trzymać! Nie pisz tylko IDĘ, bo się źle kojarzy. Pisz np. SzCęSlIwie podążam do domu.
[#11] Re: SCSI na Ami

@wali7, post #10

Witam a moze by tak zebrac to wszystko do kupy i gdzies na portalu do opisow ....
[#12] Re: SCSI na Ami

@DziadzioMiecio, post #11

A co tu opisywać. SCSI jest dostępne dla Amigi dłużej niż IDE. I jak wiadomo SCSI ma same zalety w porównaniu z Amigowym IDE.
[#13] Re: SCSI na Ami

@wali7, post #7

Witam!
Odpaliłem wczoraj CDROMa SCSI, ciut pomęczyłem się z ustawieniami w menu BPPC, ale jakoś poszło. Tzn. nie tak całkiem, bo nie udało mi się zamontować CD bez używania pakietów programowych (musiałem zainstalowac CacheCDFS), tzn. wykorzystując filesystem wbudowany w rom karty. Trochę mi na tym zależy. Przetestowałem chyba już wszystkie kombinacje w menu pałerki i na razie nic. Pomóżcie z łaski swojej!
Pozdrawiam.
[#14] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #1

Hmmm, problem w tym, że obecnie nie mam żadnego PowerPC. Ale spróbuję sobie przypomnieć.
Poszukaj w menu SCSI. Były do wyboru trzy możliwości - jedną z nich było mount CD (możliwe że było tu też boot from CD, czy jakoś tak), na pewno nie było to sync/async - przy okazji ustaw sobie sync (to daje najszybsze transfery). Tak na 60% wydaje mi się że było to właśnie w menu SCSI - wtedy ustawiasz to dla tego unitu gdzie masz CD.
Te pozostałe 40% to jakieś inne menu - nie masz zbyt wiele do szukania. Coś mi teraz błyska że było tam też okienko gdzie można było wpisać nazwę pod jaką będziesz miał ten CD. Możliwe że osobno ustawiało się mount CD, a osobno (w innym menu) bootowanie.
Jak ci się uda, w BootMenu Amigi powinieneś obok DF0, DH0, DH1 i innych napędów zobaczyć też CD0. Jak ustawiłeś bootowanie z CD, to obok DF0, CC0, powinno pojawić się CD0 (pozycja zależna od priorytetu bootowania) w boot menu (po lewej). A jak dasz boot without startup... to powinieneś mieć normalnie dostępne CD0 (bez potrzeby wywołania mount).
Ale jak ci się nie uda, nie ma się co zamartwiać - ten filesystem nie był idealny. Ja używałem AsimCDFS (Allegro miał problemy z niektórymi płytkami) normalnie przez mount listę.
Z innych możliwości - może masz za niską wersję FlashROM? Wiem że to pytanie będzie idotyczne, ale czy używasz na pewno dysku SCSI?
Z zupełnie innej beczki - jaki masz dysk SCSI i transfery na nim?
Pozdrowienia
[#15] Re: SCSI na Ami

@wali7, post #14

Witam ponownie.
Zacznę od końca. Dysku SCSI jeszcze chwilowo nie mam (spodziewam się jutro lub w poniedziałek). Na razie mam tylko CDROMa. Flaszkę updatowałem na najnowszą kilka tygodni temu. Ustawiłem na wszystkich unitach automount i boot cd, bo nie wiedziałem jaki unit będzie przy tak, jak mam ustawionych zworkach. Nota bene teraz jest (na razie) tylko jedno urządzenie na taśmie SCSI i zworka jest ustawiona na "no terminate" (i działa pod CacheCDFS). Wykrył się (programikiem "Find" z Cache CDFS) CDRom na Unit5, więc mu taką nazwę wpisałem w menu pałerki. Nie sprawdzałem, czy widać CDziaka SCSI w boot menu, tylko po prostu mam płytkę CD w środku i nie widać na blacie Workbencha jej zawartości. Zostawiłem sync/async, ale zmienię jak radzisz. Jescze jest dość interesująca opcja w menu pałerki. Pod guzikiem o nazwie CDFS (lub podobnej) do wyboru jest coś typu "Scan (lub "no scan") RDB (czy jakoś tak) from HD. Pomyślałem, że może ciągnie filesystem z HD, więc mam ustawione na "No". A zależy mi żeby mieć niezależny CDRom, bo jak skopę cały system (co przy mojej niewiedzy jest dość częste), to odpalę z dyskietki "Emergency" z OS3.9, a ta małpa musi mieć płytkę OS3.9 w CDRomie. Więc bez HD nie ma CD i d..a! W każdym razie jakby Ci się coś przypomniało, to daj znać.
Pozdrawiam.

[#16] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #15

Jeśli już wiesz na jakim unicie masz CDROMa, to pozostałe unity w bootmenu powyłączaj. Amiga ci szybciej wystartuje.
[#17] Re: SCSI na Ami

@kmilota, post #16

A jak już wszystko będziesz miał na SCSI, to zainstaluj sobie moduł do Blizzkicka inaktywujący SCSI.device - stracisz możliwość korzystania z IDE, ale restart amigi będzie szybszy o kilkanaście sekund.
[#18] Re: SCSI na Ami

@wali7, post #17

Nie trzeba nic instalować. To sie włącza w bootmenu karty PPC.
[#19] Re: SCSI na Ami

@kmilota, post #18

Być może, nie pamiętam (obecnie nie mam ani PPC ani SCSI). Ja jednak instalowałem modulik do Blizzkicka i działało.
Jeśli da się to zrobić z poziomu menu BPPC to lepiej - moduł działa dopiero po pierwszym restarcie.
[#20] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #1

Witam.
Dostałem wczoraj twardy dysk SCSI. Podpiąłem go i niestety HDTB go nie widzi. Sytuacja wygląda następująco. Taśma 50 pin i trzy wtyczki. Pierwsza wpięta w kontroler na BPPC (przez przejściówkę), na drugiej HD i na ostatniej CDRom. Na HD brak jakichkolwiek zworek (taką ma dziwną urodę), na CD zworki ustawione na terminate. W menu BPPC wszędzie wszystko ustawione na auto. Co może być źle? HDTB cały czas widzi CDRoma pod bppcscsi.device, a HDeka nie.
Pozdro.

[#21] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #20

Może ten HDD jest zepsuty? Rozkręca się po włączeniu zasilania? UnitControl też go nie widzi?

[#22] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #20

Poszukaj dokładnie zworek. Czasami są na płycie dysku - na płycie drukowanej elektroniki. Minimum powinny być trzy: ID0, ID1, ID2 (lub 1, 2, 3), może im towarzyszyć TE, SY i jeszcze kilka innych. Jeżeli CD masz na ID5, to znaczy że masz zwarte zworki ID0 i ID2, zewrzyj jeszcze TE. Dysk może mieć rozwarte wszystko - wtedy będzie unit 0, bez terminacji.
Odszukaj w sieci stronę producenta dysku, ściągnij opis dysku (ja ściągałem dla Seagate, Maxtora, WD) - tam powinno być wszystko.
Ogólnie problem twój może wynikać z:
- złego ustawienia zworek (znajdź i poprawnie ustaw zworki)
- uszkodzenia złącza na taśmie (sprawdź na złączu gdzie masz CD)
- niezaterminowania magistrali - to że działa CD nie oznacza że będzie działać HDD (zaterminuj magistralę na ostatnim urządzeniu - u ciebie CD)
- kłócenia się CD z HDD - nie wszystkie urządzenia SCSI się lubią (sprawdź na samym HDD - nie zapomnij wtedy o jego terminacji)
- uszkodzenia HDD (znajdź inny)
- złego ustawienia programów (czy na pewno ustawiłeś na blizzppc.device?)
[#23] Re: SCSI na Ami

@wali7, post #22

Wiesz w zasadzie, to wszystkie Twoje opcje mam spełnione (poza tym, że mogą się nie lubić). Za to jest pewien ciekawy szczegół. Na HD nie ma żadnych zworek (no ale niby to podchodzi pod unit 0) i nawet nie bardzo wiadomo gdzie by je wpiąć. Jest trochę igieł (myślałem, że to pod jakąś wtyczkę) na boku naprzeciwko wpinania taśmy i zasilania. No nic spróbuję poszukać coś na stronie Fujitsu. W każdym razie dzięki.
[#24] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #23

Zworki na pewno gdzieś są. Wśród zworek może być też ustawianie trybów pracy (sync/async), automontowanie czy całkowite odpięcie od magistrali. Czasami na dysku masz cztery zworki, a czasami dziesięć. Czasem ID jest osobno od reszty. Producenci dysków SCSI mieli naprawdę twórczą wyobraźnię.
Najlepiej znajdź dokumentację od tego modelu. Tam będziesz miał wszystko, czarno na białym.
Jeśli chodzi o SCSI, to ja nie miałem z nim nigdy problemów, miałem kiedyś taki dysk Quantum - 105 MB, jakiś facet na giełdzie wcisnął mi go za 2 zł - nie był pewien czy działa. W dysku coś latało, po podpięciu zasilania co 2-3 minuty się resetował - a po podpięciu do scsi w Ami niespodzianka - Amiga go zobaczyła, nawet się sformatował i działał, choć traktowałem go bardziej jako eksponat niż miejsce trzymania jakichś danych. Tak więc, jak elektronika jest sprawna i poprawnie ustawisz zworki - nie ma siły, na SCSI powinno hulać. (to nie jest IDE)
[#25] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #23

Te trochę igieł to właśnie zworki do ustawienia parametrów dysku SCSI. Musisz dorwac instrukcje od tego dysku i wszystko poprawnie tam ustawić. SCSI to nie IDE i tu urządzenia się nie gryzą. Ważne aby miały inne numery ID.
[#26] Re: SCSI na Ami

@kmilota, post #25

Instrukcję dorwałem z godzinę temu. Będę w domeczku za parę godzin, to się za to wezmę. Sprzęty mają teraz na bank różne ID. CDziak ma 5, a dysk pewnie 0 (skoro żadnej zworki). Dysku nie widać w boot menu - niestety, a CDdziaka bez problemu. Spróbuję jeszcze np. zamienić je miejscami na taśmie, bo wiem już z instrukcji gdzie na dysku robi się terminację. Spróbuję też podpiąć sam dysk (może się jakoś gryzie z CDziakiem).
Pozdro.
[#27] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #26

Dysku nie zobaczysz w boot menu dopóki go nie spartycjonujesz (tak samo jak na IDE) - a podejrzewam że go nie spartycjonowałeś (skoro go nie uruchomiłeś). Po uruchomieniu Workbencha włącz HDToolBox, wcześniej ustawiwszy ToolType device=blizzppc.device, dysk powinien być widoczny w oknie tegoż, obok CD-Romu. Nie potrzebujesz żadnych programików w rodzaju SCSIcontrol, chyba że chcesz sobie dysk w trakcie pracy wyłączyć (przydatne przy głośnych dyskach - tylko przed włączeniem dysku z powrotem lepiej takiego SCSIcontrol nie wyłączać - to jakbyś sobie zamknął samochód z kluczykami w środku). Nazwij partycje (inaczej niż na IDE), sformatuj je, przerzuć dane, zmień nazwę partycji na dh0, dh1 ..., dh0 na SCSI zmień na bootowalną, wyłącz Amigę, odepnij dysk IDE, włącz amigę.
[#28] Re: SCSI na Ami

@wali7, post #27

Wsjo jasna. Tool typami nie muszę się bawić (OS3.9). HDTB widzi pod bppcscsi.device tylko CDziaka (na razie!). Jeszcze tak nie było żeby przedmiot martwy wygrał z ludzką inteligencją. :D

P.S.
Dwa tygodnie nie będę Wam truł. WRESZCIE URLOP!!! :P

[#29] Re: SCSI na Ami

@wali7, post #19

Witam.
Ten post miał dłuższą przerwę, ale najwyższy czas wyjaśnić powyższą (w odnośnikach) kwestię. Mianowicie gdzie jest opcja w menu BPPC inaktywująca scsi.device, tudzież który moduł w BlizzKicku to załatwia?! Przeczytałem wczoraj dokładnie manuala z BlizzKicka oraz połaziłem po menu BPPC i nic nie znalazłem. Oświećcie ślepego z łaski swojej.
Pozdrawiam.

[#30] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #29

Po odpaleniu BootMenu BPPC, SCSI powinien byc na samym poczatku. Kliknij na niego, nastepnie wyswietli sie tabelka unitami od 0 do iles tam. Kliknij na na ktoras linijke aby dojsc do konfiguracji. Wszystkie ustaw tak samo (itp.).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem