[#31] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #29

Co do inaktywacji blizzppc.device z poziomu menu karty to nie przypominam sobie aby coś takiego tam było, nie przeczę jednak - być może jest. Co do modułu "zabijającego" scsi.device, to poszukaj w instrukcji do blizzkicka. Jest na 100%.
Co do uruchomienia HDD, to jak masz domyślnie ustawienia, nie powyłączane unity, itp... to dysk powinien zostać rozpoznany automatycznie. Jeśli nie, to stawiam albo na uszkodzenie dysku albo na problemy ze zworkami (choćby prawidłowa terminacja).
[#32] Re: SCSI na Ami

@wali7, post #31

Witam.
Nie dogawarilis. Wali7 -u mnie wszystko działa! I to jak złoto! Chodzi mi po prostu o Twoją wypowiedź z przed 1,5 m-ca: "A jak już wszystko będziesz miał na SCSI, to zainstaluj sobie moduł do Blizzkicka inaktywujący SCSI.device - stracisz możliwość korzystania z IDE, ale restart amigi będzie szybszy o kilkanaście sekund." A także o wypowiedź Kmiloty "Nie trzeba nic instalować. To sie włącza w bootmenu karty PPC."
I właśnie tego nie wiem jak zrobić.
Pozdrawiam.

[#33] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #32

Wchodzisz do bootmenu BPPC czy CSPPC i wchodzisz do zakładki SYSTEM. Tam wybierasz "No SCSIPatch". Teraz tylko zabis i już w twojej Amidze nie ma kontrolera IDE.
[#34] Re: SCSI na Ami

@kmilota, post #33

OK. Nic już nie mówię. Czyli robienie tego samego przez Bllizkicka nie ma sensu.
Do Kitecha: A jaki masz transfer na HDD? Jak wygląda sprawa transferów CD->HDD? Czy sformułowanie "chodzi jak złoto" oznacza że jesteś kolejnym zadowolonym użytkownikiem SCSI? /te pytania z czystej ciekawości/
[#35] Re: SCSI na Ami

@wali7, post #34

Ja powiem o swoich urządzeniach SCSI. Tak więc MakeCD wypala płytkę na nagrywarce SCSI (zwykłe Ultra SCSI) z dysku UWSCSI z maksymalną prędkością nagrywania mojej nagrywarki, czyli 16x. Oczywiście wszystko bez robienia ISO i przy minimalnym obciążeniu procesora.
[#36] Re: SCSI na Ami

@kmilota, post #35

Dzięki wielkie za pomoc. Rzeczywiście jestem kolejnym zadowolonym użytkownikiem SCSI. HDD jest Fujitsu 4,5GB 7200rpm. Zaraz po włożeniu miałem transfery rzędu 7,0MB/s, ale zaczęły być kłopoty z odczytem i musiałem zmniejszyć maxtransfer, więc teraz jest ok. 5,0MB/s.
Pozdrawiam.

[#37] Re: SCSI na Ami

@Kitech, post #1

bpp.device i to wystarczy dograc do devs !!!..
[#38] Re: SCSI na Ami

@komisarz, post #37

Żart, troll czy alkohol?
[#39] Re: SCSI na Ami

@wali7, post #38

Eee, pewnie wszystkie trzy na raz!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem