[#1] BVision
Witam

"Niestety", i ja przucilem uroki AGAty i w koncu dopadla mnie BVision. Wiem, juz bylo mase komentarzy gdzies w archiwum, ale moze ktos obcykany odpowie na moje pytania.

1. Mam flashke dla PCI. Jakiej wersji CGX3 uzyc dla BVision? A moze lepiej updejtnac starsza flashke? Jaka wogole jesst najlepsza wersja CGX3 dla BVision?

2. Jakis czas temu (bardzo dulgi), ktos pytal ze po zainstalowaniu CGXa w ScreenMode nie widac trybow dla BVizji. Jakie bylo rozwiazanie?

Karta na "oko" dziala prawidlowo, tzn. odpala BootControl Amigi i BPPC oraz przeklamujacy WB gdy na drugim monitorze wyswitlam go teraz chwilowo w Palu (jednak bez podlaczenia dodatkowego zasilania do gniazda 3.5 (tego od flopa) sie nie obeszlo :)

[#2] Re: BVision

@Andrzej Drozd, post #1

Skocz na głęboką wode i odrazu zainstaluj CGX v4.1... Pełny overlay i masę innych pomocnych dupereli. Nawet Prayer wykorzystuje CGXv4.
[#3] Re: BVision

@Andrzej Drozd, post #1

Jakis czas temu (bardzo dulgi), ktos pytal ze po zainstalowaniu CGXa w ScreenMode nie widac trybow dla BVizji. Jakie bylo rozwiazanie?
To było w CGX4 w jakiejś wersji monitora-sterownika BVision a rozwiązaniem był patch na cgxsystem.library lub nowszy BVision w monitors.
[#4] Re: BVision

@Amper, post #2

Aha :) To podeslij mi pelna instalke v4.1 bo to dziadostwo z 2000 (dyskitka) cos nie bardzo dziala (nie widac trybow),a z mcp (dosc bardzo przystosowanym do AGA to wiesza koma gdy trafi w s-s na Monitors, czy jakos tak :)
Teraz jestem na AGA, na szczescie w DblPalu, A BVision tylko sie grzeje. AGA trzyma sie dzielnie...bo, dizadowskie sterowniki ten CGX - dziadowskie instalery :)
[#5] Re: BVision

@Andrzej Drozd, post #4

CGX4 jest komercyjne.
[#6] Re: BVision

@Jacek Rzeuski, post #5

Wiem :)
Poki co AGA Rulez bo wyswiela wiecej niz BootScreeny i rozowe wb w "emulowanym" palu :)
[#7] Re: BVision

@Andrzej Drozd, post #6

No tak, czyli rozumiem ze nikt nie jest w stanie odpowiedziec na moje pytania. No ale o innych dyrdymalach zawsze milo porozmawiac...
[#8] Re: BVision

@Andrzej Drozd, post #7

Pewnie dlatego, że nikt nie używa CGX3 do obsługi BVision. To było dobre przez parę miesięcy zanim CGX4 zaczął dobrze obsługiwać tę kartę.
[#9] Re: BVision

@Andrzej Drozd, post #4

CGX4 to komercja i musisz go sobie sam kupić.
[#10] Re: BVision

@kmilota, post #9

Zanim kupie CGX4, male pytanie. Slyszalem o sterownikach Picasso96 dla BVision. Skad je sciagnac i jaka to wersja? Te z Aminetu v1.25 i v2.0 nie obsluguja BVision (chyba, a przynajmniej tak opisuje to dokumentcja). Co do CGX3 ktory otrzymalem na dyskietce to wiesza sie w momencie wczytania boot logo, bez boot logo takze sie wiesza. Mozna cos z tym zrobic?
[#11] Re: BVision

@Andrzej Drozd, post #10

Andrzej Drozd napisał(a):

> Zanim kupie CGX4, male pytanie. Slyszalem o sterownikach
> Picasso96 dla BVision. Skad je sciagnac i jaka to wersja? Te z
> Aminetu v1.25 i v2.0 nie obsluguja BVision (chyba, a
> przynajmniej tak opisuje to dokumentcja).

Nie ma sterowników dla BVision (ani CVPPC) pod P96. Ktoś Ci głupot nagadał.

> Co do CGX3 ktory
> otrzymalem na dyskietce to wiesza sie w momencie wczytania boot
> logo, bez boot logo takze sie wiesza. Mozna cos z tym zrobic?

Tak. Na stronie WWW CGXa jest poprawiona wersja CGX3, które działa dobrze z BV i nawet Warp3D powinien z nią zadziałać. Poza tym najlepiej ustaw sobie s-s tak, by startowe okno CLI się nie otwierało i nie włączał się promotor AGA.
[#12] Re: BVision

@Jacek Rzeuski, post #11

Dziala :)

"No to dziecko bedzie mialo zabawe na dluuuugi czas" :)

[#13] Re: BVision - Refleksje

@Andrzej Drozd, post #12

No...i wszystko gra, ale...Czasami mam wrazenie ze AGA w DBlPalu dopalana FBlitem (dopalonym 040/40) niewiele ustepuje BVision (sprawy okienkowe, przewijanie tekstu). Oczywiscie na AGA mialem 704x512 w 64 kolorach, a teraz 1024x768 w 16 bitach. Dosc slabo chodzi przewijanie tekstu w CEDzie v3 oraz stron IBrowse. Oczywiscie nic sie nie zatyka, ale czasami mam wrazenie ze WinUAE na Duron750 z sterownikami P96, chodzi w niektorych miejscach duzo szybciej. CGX3 instalowalem w wersji 040/060, poniewaz gdzies kiedys, czytalem ze wersja PPC sie krzaczy. Przy instalce (ktora jest zrabana i libsy trzeba przekopiowac recznie), ustawilem Plane2Fast, Superlayer oraz Supergels. Czy tak ma byc, czy cos dodac lub wykasowac? Domyslam sie ze problemem predkosci jest tez CGX3, zreszta aktualnie przetestowalem sobie tylko system i sprawy okienkowe oraz IBrowsa. Ogolnie wrazenie pozytywne i lepsze niz na WinUAE (chyba dlatego ze monitor jest wiekszy, 17')...:)
[#14] Re: BVision i AHI

@Andrzej Drozd, post #13

No i kolejna sprawa. Tym razem zwiazana z AHI. Czytalem kiedys na jakims forum ze w jakims CGX jest mozliwosc zaptaszkowania czegos/ustawienia w ikonie (itp.), aby Paula chodzila w 44,1 kHz, a nie w 27. Wiem ze istnieje mozliwosc odpalenia ekranu DblPal, ale w sumie to nieelegancki sposob. Czy istnieje taka molziwosc w CGX3? Jezeli nie to i tak bardzo chetnie dowiem sie jak to zrobic w CGX4 :)
[#15] Re: BVision i AHI

@Andrzej Drozd, post #14

To załatwia zmienna ENV:CyberGraphX/56KHZAUDIO o wartości 1.

[#16] Re: BVision i AHI

@Sylwester, post #15

W CGX3 nic to nie pomoglo. Coz musze poszukac jakichs łat :(

[#17] Re: BVision - Quake

@Andrzej Drozd, post #1

Teraaz czas na Quake. Coz z tego ze mam oryginala jak jest pod 68k, a port ktory uzywalem (WOS), nie obsluzy karty (sprzetowo). Bylem na Aminecie ale zakrecilo mi sie w glowie. Jakiego portu uzyc z BVision i skad go sciagnac?
[#18] Re: BVision - Quake

@Andrzej Drozd, post #17

Bardzo ladnie mi dzialal: GLQuake 1.0 beta 6.1 pod CGX4.2. Nie bylo zadnego problemu z trybem single jak i multiplayer przez siec.

Co do wymagan Autor zalecal:

- PPC cpu
- WarpOS (powerpc.library 15.0+)
- Warp3D v3 (warp3dppc.library 3.0+)
- 3D graphic card
- 40 Mb of ram (min 32 Mb free, with at least 16 Mb contiguos)
- CGX V4+ (not tested with CGX V3 nor Picasso96)
- Quake v 1.09 full
[#19] Re: BVision i AHI

@Andrzej Drozd, post #16

Potrzebnyjest CGX 4.2 pre 7.

Wiecej o CGX4.x znajdziesz na:
http://www.ppa.pl/software/software-cgx4.html
[#20] Re: BVision - Quake

@Amig_OS, post #18

Na VooDoo3 3000 pod kontrolą P96 też działa.
[#21] Re: BVision - Refleksje

@Andrzej Drozd, post #13

Andrzej Drozd napisał(a):

> No...i wszystko gra, ale...Czasami mam wrazenie ze AGA w
> DBlPalu dopalana FBlitem (dopalonym 040/40) niewiele ustepuje
> BVision (sprawy okienkowe, przewijanie tekstu). Oczywiscie na
> AGA mialem 704x512 w 64 kolorach, a teraz 1024x768 w 16 bitach.
> Dosc slabo chodzi przewijanie tekstu w CEDzie v3 oraz stron
> IBrowse. Oczywiscie nic sie nie zatyka, ale czasami mam
> wrazenie ze WinUAE na Duron750 z sterownikami P96, chodzi w
> niektorych miejscach duzo szybciej.

I prawidłowo, bo chodzi dużo szybciej. Powody są dwa. Pierwszy to taki, że masz CGX3 a nie 4 a drugi to taki, że transfer do BVIsion jest wiele razy niższy niż w takim PC a i sama Permedia2 demonem prędkości nie jest (pewnie w tym PC masz jakiegoś Radeona lub GForce'a, co?). Jeśli do tego masz 040/25, to powód drugi należy pomnożyć przez 2
[#22] Re: BVision i AHI

@Sylwester, post #15

Ale działa dopiero od CGX4.1
[#23] Re: BVision - Refleksje

@Jacek Rzeuski, post #21

No, Radeona9200, No, ale z 040/25 to mialem doczynienia tylko na poczatku. Zawsze mowilem ze takie taktowanie do niczego sie nie nadaje. Mam 040/40 (podkrecone z 25 MHz).

[#24] Re: BVision - Quake

@Andrzej Drozd, post #17

Było kiedyś coś takiego co się nazywało FastQuake. Był to nielegalny port, ale za to nie wymagał obsługi 3D. Dziś ciężko go gdzieś znaleźć.
[#25] Re: BVision - Quake

@Jacek Rzeuski, post #24

Hmmm...ja znalazlem na Aminecie i nazywal sie QuakeWOS (nowsza wersja cos sie kaszani, a ta starsza mam gdzies w archiwum na CD... Dla jakiego systemu jest FastQuake (PowerUP juz dawno nie uzywalem, czasami tylko MAME, poniewaz nie ma wersji pod WOS :(
[#26] Re: BVision - Quake

@Andrzej Drozd, post #25

Nie lepiej zajrzec na swoja skrzynke pocztowa ?

QuakeWOS wykorzysta GFX ale Warp3D bedzie sie nudzil :) Lepiej zapuscic GLQuake.
[#27] Re: BVision - Quake

@Amig_OS, post #26

:)

[#28] Re: BVision - Quake

@Andrzej Drozd, post #25

Jest pod PowerUP.
[#29] Re: BVision - Quake

@Jacek Rzeuski, post #28

Aha, to nigdy nie uzywalem, kiedys na poczatku zaliczylem tylko jakos port Heretica..., ale szybko okazalo sie ze port nie potrafi "skakac" i gra stala sie niemozliwa do przejscia :(, a znalazlem cos pod WOS...

[#30] Re: BVision - Quake

@Amig_OS, post #26

z tymi quake'ami pod wos+minigl'a to niezle szopki byly. mi np zaden nie dzialal (jak tez wielu innym na Blizzardach). Tylko wersja 68k w ktora sie grac nie da:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem