[#31] Re: CD-ROM w desktopie !

@Axami, post #24

ja mam hd i cd na jesnej taśmie an standardowym kontrolerze A1200. Wszystko chodzi tylko po odpaleniu systemu musisz poczekać kilkanaście sukund zanim ruszy system. Hd ustawiony jest zworką na MASTER. mam przejściówkę do cd na 2,5 cala ale 50 pinów, podłączone mam tylko 44 pin'y i wszystko działa cool.

[#32] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

Hej!
A może tak zamontowac wyświetlacz LCD? Ja w mojej A600 zrobiłem to tak:
http://www.lcdgallery.net/?f=view&lcdid=259
lub
http://www.easy-mod.de/emcontent/inhalt/gallerie/lcds_detail.php?ID=130&back=no
lub
http://www.case-gallery.com/gallery.php?gallery_nr=3
Co o tym Sądzicie?
Teraz wygląda to nieco gorzej, wcześniej miałem LCD 2x16, teraz 2x40 który niestety nie pasuje do końca...

[#33] Re: CD-ROM w desktopie !

@DiloN, post #32

Dane do wyswietlacza przesylasz z RSa ?
[#34] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #30

Dzięki za odpowiedź. A PDF'a czytałem kilka dni temu. Nie pisze tam jednak jak jest skonstruowana przejściówka miniIDE na standard IDE. Czy mógłbyś sprawdzić czy ten sygnał jest wyprowadzony na jakiś pin (powinien być na 28 - chyba)?

[#35] Re: CD-ROM w desktopie !

@arielcpu, post #28

opis złącza w TEAC to mam ale nie mam opisu przejściówki, po scieżkach nie mogłem dojść co i jak jest połączone, zdaje się że ścieżki są też wewnątrz płytki :(
[#36] Re: CD-ROM w desktopie !

@arielcpu, post #29

Ja dawno temu spiąłem wyjście CD z wyjściem Audio A1200. Efekt tragiczny, nic się nie spaliło, ale któreś z urządzeń miało zdecydowanie niższą impedancję i drugiego prawie nie było słychać. Pomógł dzielnik napięcia, ale za cenę osłabienia sygnału i większych szumów. Nie pamiętam czy próbowałem coś z diodami, zdecydowanie idealnym rozwiązaniem jest prosty mikser. Dawniej robiło się to na kilku tranzystorach, czy na UL1111, dziś pewnie znajdziesz proste scalone mikserki (nie wiem - dawno się już nie bawię w elektronika).
[#37] Re: CD-ROM w desktopie !

@wali7, post #36

Za to mikserek do Audio CD ma na płycie A4000. PicassoIV też chyba coś takiego ma (nigdy nie miałem tej karty, nie wiem na 100%). Może A1200 też ma? Warto poszperać w schemacie A1200.
[#38] Re: CD-ROM w desktopie !

@wali7, post #37

Zgadza się. w A1200 jest mikser zaraz za wyjściem audio z PAULI (bodajże o ile pamiętam pin 33 i 34 PAULA). Jest tam na wejściu miksera z dwóch miejsc doprowadzony dźwięk, i tam można się wpiąć (przez rezystory min. 4,7kOhm; inne doporowadzone sa przez 10kOhm, ale przy takiej wartości właściwie CD nie słychać). Ja właśnie to robiłem, ale niestety dźwięk z CD ma tak niski poziom, że miksowanie nic nie daje - dźwięk generowany przez PAULE skutecznie zagłusza audio z CD. To jest właśnie powód o którym pisałem (kłopoty z poziomami npięć).
Wg. mnie, trzeba by zmontwać jakiś maleńki przedwzmacniacz i dopiero z nim się wpiąć w ten mikser; wtedy prawdopodobnie uda się jakoś wyregulować siłę jednego i drugiego. Wymagane by były b.niskie szumy własne przedwzmacniacza.

Pozdrawiam - AlaN
[#39] Re: CD-ROM w desktopie !

@Radoslaw, post #33

Nie, podłączony jest pod port równoległy, schemat jest bardzo podobny do pecetowego.

[#40] Re: CD-ROM w desktopie !

@DiloN, post #39

Rownolegly mam zajety drukarka.
Myslalem ze moze sie cos zmienilo.
Szkoda.
[#41] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #38

Hmmm, mi się wydaje, że wpinanie się tuż za Paulą nie będzie bezpieczne. Zresztą problemem tu jest raczej impedancja na wyjściu Pauli, można to sprawdzić - jeśli wpięty CD do zmacniacza ma sygnał OK, a cichnie mocno po dopięciu jeszcze wyjścia Audio Amigi, to jest właśnie to. Ja bym założył dwa wzmacniacze: do CD i Amigi - czyli właśnie mikser, i wyregulował poziomy sygnału. Jeśli nie ma rynku scalonych mikserów (na pewno są), to nadadzą się wzmacniacze operacyjne (choćby uA 741)
[#42] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

Witam.
Ja tez zmontowalem i tez dziala tyle ze do A 600!!
Amisia ta ma nastepujaca konfiguracje:
Plyta "glowna" od A600 z KS 2.05.
Obudowa od A1200.
Klawiatura od A500.
Flop przerabiany od jakiegos PC (Chinon) i chodzi tak jak oryginalny Amigowski.
HDD 3,5" Caviar aktualnie 120 MB - jak bedzie zapchany to wymienie na wiekszy.
No i CD Teac CD-220E z przejciowka IDE.
Teraz montuje mikser audio.
W planach jest zasialnie bateryjne i LCD.
Co do LCD to jakis czas temu pytalem na forum ale bez konkretnej odpowiedzi.
[#43] Re: CD-ROM w desktopie !

@ted, post #42

Podrzuć jakąś fotkę - chętnie obejrzymy jak to zmajstrowałeś :)
[#44] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

A ja wam dam zadanie . Kto zamocuje w desktopie Apollo 1240/33 mHz z drugą podstawką pod SIMM tak żeby:

a) karta nie była odgieta

b) przegrzany procek nie padał co 4 min

c) karta nie była powyginana

d) nie było innych nieprzyjemnych incydentów (pożar etc. )
[#45] Re: CD-ROM w desktopie !

@Ryba, post #44

040 nie da rady. Tam musi byc wentylator.
Zamien na 030 lub 060.
[#46] Re: CD-ROM w desktopie !

@Radoslaw, post #45

Ale oczywiście wymiana proca na Apollinie wymaga precyzyjnego i to bardzo lutowania... sam proc można kupić...
[#47] Re: CD-ROM w desktopie !

@Radoslaw, post #45

Prawda, ale wentylator może być płaski z bocznym wylotem. Wystaje nad płytkę nie wyżej niż 68040, a montuje się go obok procesora. Elbox zresztą montował takie na Apollach.
[#48] Re: CD-ROM w desktopie !

@wali7, post #47

Wentylator tez mozna zabudowa z boku obudowy desktop, wtedy bedzie chlodzil cala Amige, a 40-tce (33,40,50 MHz), wystarczy tylko ruch powietrza i dalej sie ne grzeje. 040/25 nie potrzebuje chlodzenia :)
[#49] Re: CD-ROM w desktopie !

@Ryba, post #44

Napewno nie obejdzie się bez lutownicy, ale wszystko da się zrobić. Co do chłodzenia, można by poszukać tych maleńkich a wydajnych wentylatorków od laptopów. Wentylator z boku, a chłodzenie jest naprowadzane specjalnymi kanałami na proca. Przypuszczam że cos dało by sie wykombinować. Niestety nie mam takiej karty (posiadam BlizzIV 030/50) i nie mam jak tego sprawdzić u siebie, ale na pewno bym kombinował :).
[#50] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

kto wie gdzie podłączyć zasilanie do przejściówki, która jest pod adresem
http://dinelekmedia.webpark.pl/zlacze.jpg

???
[#51] Re: CD-ROM w desktopie !

@Axami, post #50

Kurcze ...... facet natchnoles mnie z tym CD_ROMem ..... musze sie zmobilizowac i zrobic cos podobnego.

Pozdrawiam

ps ... mam nadzieje ze nie spoczniesz na laurach i wykombinujesz cos innego.
[#52] Re: CD-ROM w desktopie !

@Axami, post #50

A co jest po drugiej stronie tego zlacza?
[#53] Re: CD-ROM w desktopie !

@Norbert, post #52

jest tylko gniazdo do CD-ROMa
[#54] Re: CD-ROM w desktopie !

@Axami, post #50

Słuchaj, ja bym zrobił tak:

Ściągnij sobie dokumentację danego CD-ROMa który posiadasz (PDF!) i tam będzie rozpisa wszystkich sygnałów wyprowadzonych na gnieździe napędu. Bierzesz jakiś miernik uniwersalny (kup, pożycz, poproś kogoś) i sprawdzasz dany pin (chodzi o pin na którym jest zasilanie +5V) i gdzie jest jego "drugi koniec" na tym dziwnym złączu u Ciebie. To samo robisz z pinem masy. I juz jesteś w domu
[#55] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #54

Witam

jak juz ktos ma fast ATA to nie trzeba sie meczyc z CDROM i przelotkami z laptopa na normalne zasilanie wystarczy poszukac CDROM Copmaq Slim na allegro koszt 100zl i on od razu ma zlacze 3,5cala a wielkosc ta sama co wyzej wymianianego Teac z laptopa :))))
[#56] Re: CD-ROM w desktopie !

@Marmacg5, post #55

Ooo! To nie wiedziałem że i takie są :D
[#57] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #43

Witam.
Wlasnie skonczylem montaz Amisi we wczesniej opisanej konfiguracji.
Jutro bedzie uruchomiona. Jak bede mial mozliwosc to zrobie fotki.
A teraz kilka uwag technicznych:
W mojej Ami tacka wysuwa sie nie do tylu lecz w lewo.
Front CD-ROMu odkrecilem i pomalowalem bialym sprayem (kilka razy cienkimi warstwami aby nie porobily sie zacieki).
Przelotke do napedu umocowalem srubami - musialem zrobic otwory i z jednej strony dac pasek blachy.
przewod zasialnia napedu i twardego dysku przylutowalem do "plyty glownej" od dolnej strony - oba napedy lacznie biora kilka amperow pradu.
Kabel sygnalowy wyszedl mi na styk - przydalby sie 0,5 - 1 cm dluzszy - nastepny bedzie lepszy.
W tak usytulowanym CD wzgledem twardego dysku piny 1 sa odwrotnie do siebie. Aby ualtwic sobie montaz porozcinalem zyly od siebie pozostawiajac jednak nie rozcieta tasme (1 cm) przy zlaczach sygnalowych.

Audio pozostawilem narazie niepodlaczone.
Znalazlem (dawno temu) na Internecie schemat prostego miksera audio Paula+CD-ROM. Niedlugo bede go montowal.
Jak ktos jest zainteresowany tym schematem to na priv.

[#58] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #56

sa :) ostatnio nawet mialem taki w rekach :) tylko kwota 100zl to i tak nieco za duzo jak na moj gust :) wiec sobie darowalem jezeli bedziesz mial klopot ze znalezieniem takie cdroma to daj znac to ci taki zaltwie bez problemu :)
[#59] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

Dopisze to jako ciekawostke. Dostalem do testow telewizorek z 5 calowym wyswietlaczem LCD. Na wstepie podlaczylem go do A1200 (bo ma wejscie video), i nie jestem tym zachwycony. Gry to na tym nawet jakos widac ale teksty sa mocno rozmazane. A chyba nie powinny byc. Rozdzielczosc ma toto 706x272. Swoja koncepcje wsadzenia do desktopa malego HD + CD + PPP z BVision i dorobienia pokrywy z wyswietlaczem od laptopa i drugim awaryjnym (czyli mniejszym) da PALa na razie zawieszam. Moze jak dostane telewizorek 7 calowy i obraz bedzie czytelniejszy jeszcze to przemysle. Dla zainteresowanych TV marki Trak model PTV-550S.

[#60] Re: CD-ROM w desktopie !

@Radoslaw, post #59

Witam.
A podlaczales przez RGB, composite czy modulator?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem