[#61] Re: CD-ROM w desktopie !

@ted, post #60

Przez composite, telewizorek nie ma wejscia na RGB.
A przez modulator to nawet na szklaney ekranie napisy nie
sa za bardzo czytelne.
[#62] Re: CD-ROM w desktopie !

@Radoslaw, post #59

Wg. mnie, to na takim małym monitorku nie uzyskasz dobrego obrazu. Do oglądania TV jest ok, ale już obraz z komputera to nie to samo - tu masz maleńkie literki. Czy na TV czytasz maciupeńkie literki? nie bo ich prawie nie widać. Zobacz: jak w np. 21" TV włączysz telegazetę, to litery są widoczne, amimo to sa one większe niż te które generuje Amiga. Teraz zmniejsz sobie te 21" do 5" i włącz na tym telegazetę - widać coś? Nie, nie widać. I to jest problem; fizycznie piksele na tym 5" ekraniku są za wielkie do wyswietlenia napisów generowanych przez Amigę.
Ja posiadam mały, rosyjski TV kolorowy 9". Dorobiłem do niego wejście RGB a mimo to ledwo da się czytać teksty z Amigi. Gry owszem, dobrze wychodzą ale nic poza tym. A to przecież 9" - 4 więcej niż ten Twój 5" maluch.

[#63] Re: CD-ROM w desktopie !

@DiloN, post #32

Hmm... wyświetlacz? A może coś takiego jak to u mnie? To jest dopiero wyświetlacz LCD!

To taki "żarcik" ale... działający w rzeczywistości . Co prawda Workbench'a na nim prawie nie widać (o czytaniu nie ma mowy!), ale demka da sie oglądać pod warunkiem że się znajdzie kursor i trafi nim w ikonkę ; na fotce demko 'State of The Art'.

[#64] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

Nieniejszym informuję, że opis zamocowania CD-ROMu w desktopie pojawił się w Naszym serwisie PPA.PL (pod tym linkiem), w dziale 'sprzęt/szkółki' - zapraszam.

Tym samym "zdejmuję" ten sam opis z własnego serwera którego link był podany w poście zaczynającym ten temat.

Miłego dłubania.

[#65] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

Witam.
Ja dalej walcze z CD-ROM-em w destopie.
Problemy z montazem i kabelkami juz za mna.
Jedyne co mi zostalo to sterowniki. Na zadnych nie dziala.

Konfig:
A600 w obudowie od A1200 z ks2.05 HDD Caviar 3,5" na jednej tasmie z CD-ROM-em Teac CD-220E.
Dodam tylko ze na A1200 ktora mam w towerce ten czytnik dziala poprawnie.

Juz nie wiem co robic.
[#66] Re: CD-ROM w desktopie !

@ted, post #65

Jakich sterowników juz probowales?
Czy ten cdrom dziala w A1200 jako SLAVE?
[#67] Re: CD-ROM w desktopie !

@Norbert, post #66

Witam.
Ten CD-ROM jest ustawiony na stale jako slave.
Po prostu zlutowalem w przejsciowce pin 45 (-csel) z pinem 45 (gnd).

unit=1
device=scsi.device jak i cd.device.

W A1200 mam FastAte - moze ja wyjac i sprobowac bez niej?
[#68] Re: CD-ROM w desktopie !

@ted, post #65

A ustawiłeś w A600 Caviara zworka na MASTER? Bo - z tego co pamiętam to - Caviary jak sa same, to nie mogę mieć zworki, jak ze SLAVE'm to musi być zworka MASTER w dysku - jeśli wszystko wisi na jednej taśmie; ale przypuszczam że to wiesz :)
Spróbuj w A1200 podłączyć HD i CD razem na taśmie, ale bez Fast-ATA i zobacz co się będzie działo. Jak nie ruszy, podłącz pod Fast-ATA ale nie łąduj sterownika 'ata3.driver' - wtedy miej wszystko tylko na pierwszym kontrolerze ATY.
Acha... w A1200 jak masz to podłączone: HD na jednej taśmie a CD na drugiej? Czy też wszystko na jednej taśmie?

Hmm... ciekawy przypadek :(

[#69] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #68

Witam.
Cos ruszylo.
Jak pisalem wczesniej jest to problem sterownikow. Zworki sa ustawione tak jak trzeba, kabelek sprawny itp. W obu Amigach podlaczalem CD na jednej tasmie z HDD.

A wiec w konfiguracji:
FileSystem = L:CacheCDFS z Device=scsi.device

wywala komunikat: Cannot open "scsi.device" unit 1

Na A1200 w/w konfiguracja chodzi poprawnie.

Wracajac do A600.
FileSystem=L:AsimCDFS z Device=eide.device

niby sie instaluje, komenda assign podaje ze jest cd0: ale ikony dysku nie ma na pulpicie a pod filemasterami nie widac cd0:

Probowalem roznych kombinacji az trafilem na atapi.device,ktore w polaczeniu z CacheCDFS ruszylo. Pokazala sie ikona CD-ROM-u na pulpicie i w filemasterach CD0:. ale pod sysinfo tam, gdzie sie testuje szybkosci napedow zniknal twardy dysk dh0:

Jutro bojow ciag dalszy.

Moze ktos ma jakies pomysly?
[#70] Re: CD-ROM w desktopie !

@ted, post #69

A czy jak uruchomisz na A600 program Loadeide, ten do podmiany scsi.device na eide.device, to czy rozpoznaje on wszystie urzadzenia podpiete pod kontroler IDE (HDD i CDROM)?
[#71] Re: CD-ROM w desktopie !

@Norbert, post #70

Witam.
Loadeide nie probowalem. Dodam jeszcze, ze w ramach proby podlaczylem LG 48x tez jako slave i zachowywal sie tak samo jak Teac.
Na marginesie mam juz porobione fotki, tylko nie mam gdzie na sieci umiescic.
Znalazlem tez schemat miksera audio Pauli i CD-ROM-a -ten watek tez byl tutaj poruszany.
Pozdrawiam.
Ted.
[#72] Re: CD-ROM w desktopie !

@ted, post #71

Witam.
Potrzebuje kupic wtyczke 44 pin do 2,5" zlacza HDD w Amidze.
Obeszlem wszystkie sklepy elektroniczne w miescie wojewodzkim w poblizu mojego miejsca zamieszkania.
Niektorzy sprzedawcy nawet zrozkladali rece, bo nie wiedzeli co od nich chce :)
Moze ktos z Was daly mi namiary na sklep co wysyla poczta a w ktorym takie cos by bylo. Kupie sobie kilka na zapas.
Powoli koncze swoja Ami.
A tak sie prezentuje:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/amiga2_866.jpg

Pozdrawiam.

[#73] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #1

Hi hi, będzie trzecia A1200 w Polsce z wbudowanym CD . Rośniemy w siłę!

[#74] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #73

To jest akurat A600 w obudowie A1200
[#75] Re: CD-ROM w desktopie !

@ted, post #72

Poszukaj na Allegro. Ja tam kupiłem twardziela i dostałem taki kabelek-przedłużkę do tego twardziela. Podobno niektóre notbooki coś takiego potrzebują.
[#76] Re: CD-ROM w desktopie !

@ted, post #72

a moja wygląda tak :D :D :D

a to jam sobie jest

[#77] Re: CD-ROM w desktopie !

@arielcpu, post #76

Witam.
Pomaluj sobie przedni panel od CD bialym sprayem tak jak ja to zrobilem.
Wystarczy odkrecic 3 srubki, pomalowac, a po wyschnieciu przykrecic.
Pozdrawiam
Ted
[#78] Re: CD-ROM w desktopie !

@reactor, post #3

A propos karty graficznej do desktopa. Jest cos takiego co nazywa się Graffiti. Podłacza się to do AGI i już działa :) Trzeba mieć soft wykorzystujący mozliwości tego cudeńka. Ponoć Shapeshifter to umie i na pewno gra NEMAC 4. Karta będzie działać z każdą Amigą nawet A500.

Pozdrawiam

[#79] Re: CD-ROM w desktopie !

@ted, post #77

podoba mi się taki kontrast, jest okey. pozdrawiam :D :D :D

[#80] Re: CD-ROM w desktopie !

@arielcpu, post #79

Ariel, nie maluj. Lepszy chyba jest taki ciemny - przynajmniej jest oryginalny kolor. Malowania nie zawsze (z reguły) wychodzą dobrze; wręcz przeciwnie - zaczyna się żałować że się pomalowało. Ja tam swojego panelu nie maluję.

[#81] Re: CD-ROM w desktopie !

@AlaN, post #80

spoko ALAN, masz rację - nie maluję :P :P :P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem