[#1] bezprzewodowa sieciówka
W moim akademiku wlasnie pojawila sie mozliwosc korzystania z netu na drodze radiowej - potrzeba do tego bezprzewodowej karty sieciowej. Pytanie brzmi: Czy taki stuff zadziala przez PCMCIA z Amiga, a jesli tak to jakich sterow (i programow) potrzebuje, zeby to odpalic?
[#2] Re: bezprzewodowa sieciówka

@recedent, post #1

Jeśli karta bazuje na Prism, Orinoco lub Agere, to jest szansa, że zadziała. Sterownik niedawno powstał, znajdziesz go tu http://www.cs.ucc.ie/~caffer/amiga/

Lista chipsetów w kartach http://www.linux-wlan.org/docs/wlan_adapters.html.gz
[#3] Re: bezprzewodowa sieciówka

@recedent, post #1

Jeśli nie zadziała przez PCMCIA, to zadziała przez kartę sieciową PCMCIA i zewnętrzny AP (Acces Point). Ale na pewno będzie sporo drożej.
[#4] Re: bezprzewodowa sieciówka

@Fei, post #2

Hmm... A co z oprogramowaniem? Miami? Miami Deluxe? Genesis? I jak to wszystko pokonfigurowac?
[#5] Re: bezprzewodowa sieciówka

@recedent, post #4

Pewnie MiamiDX z tym sterownikiem. Skonfigurować pewnie musisz sam, albo napisz do autora drivera.
[#6] Re: bezprzewodowa sieciówka

@Fei, post #5

A wystarczy przeczytac ten news
[#7] Re: bezprzewodowa sieciówka

@Norbert, post #6

Wiem wiem, tylko ze to 34,99 funciaków - czyli 215 zeta bez kosztów wysylki... Mialem nadzieje, ze wykpie sie mniejszym kosztem... :/
[#8] Re: bezprzewodowa sieciówka

@recedent, post #7

To i tak mnie niż AP i sieciówka na PCMCIA.
[#9] Re: bezprzewodowa sieciówka

@wali7, post #8

Tylko ze widzisz... uzywane sieciowki WLAN na Allegro mozna dostac za, powiedzmy, osiem dych za sztuke. Jesli trafie w taka, ktora dziala na sto procent, to niech bedzie i 150. Ale to bylby koniec kosztow... A tak to po raz kolejny zastanawiam sie, czy jest sens pakowac tyle kasy w classika (zeby miec internet w pokoju przez 8 miesiecy), podczas gdy zamiast tego moge po prostu sobie odpuscic i pozbierac kase, albo zalatwic sobie od kumpla uzywanego PC za grosze i uzywac go w tym celu taniej niz jakakolwiek sieciowke do Ami...
[#10] Re: bezprzewodowa sieciówka

@Fei, post #2

No dobra, zalatwilem sobie sieciowke WLAN przez PCMCIA, oparta na Prism 2/2.5/3. Podany pakiet zainstalowalem, odpalam Miami, w zakladce "hardware" wybieram device prism2.device, unit, opcje polaczenia i... klapa. Miami wypisuje, ze nie widzi urzadzenia, albo jest uzywane. Probowalem z unitami od 0 do 8 i ciagle ten sam komunikat. Jakies sugestie? Wiem wiem, napisac do autora, ale najpierw... Ktos juz probowal tego pakietu? Uruchomil za jego pomoca net? Jesli tak to jak?

[#11] Re: bezprzewodowa sieciówka

@recedent, post #10

Jezeli uzywasz BlizKicka lub RemApollo, to sprobuj wylaczyc. U mnie BlizKick blokuje sieciowke PCMCIA. Pytalem kiedys co moze byc przyczyna, ale nie uzyskalem odpowiedzi (moze trzeba uzyc starszego Blizkicka?).
[#12] Re: bezprzewodowa sieciówka

@Andrzej Drozd, post #11

Albo prawidłowego ROMu. Na pewno ten od A4000 nie obsługuje PCMCIA.
[#13] Re: bezprzewodowa sieciówka

@recedent, post #10

a co pokazuje card_info?

masz w libs: pccard.library?
[#14] Re: bezprzewodowa sieciówka

@Andrzej Drozd, post #11

u mnie działa sieciowka na pcmcia z ostatnim blizkick 1.24 ;)
[#15] Re: bezprzewodowa sieciówka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #13

card_info z pakietu cnet.library rozpoznaje gada - wypisuje o nim jakies informacje. pccard.library siedzi sobie grzecznie w libsach. RemApollo ani BlizzKicka nie uzywam, ale sprobuje powylaczac po kolei latki, skoro niektore blokuja PCMCIA...

[#16] Re: bezprzewodowa sieciówka

@recedent, post #15

W pakiecie jest jeszcze program chyba do konfiguracji karty SetPrism2Defaults w instrukcji coś więcej jest na ten temat ;)
[#17] Re: bezprzewodowa sieciówka

@recedent, post #10

Ja korzystalem z opisu w ACS i poszlo za pierwszym razem. A co do UNIT, standardowym jest 0. ZObacz, czy zczytuje numer karty, jesli nie, to trzeba zmienic ster lub karte. Tak samo bylo u mnie przy karcie 3com i sterze cnet.device. Po podmiance na wlasciwy wszystko od razu poszlo.
[#18] Re: bezprzewodowa sieciówka

@recedent, post #15

Sa jeszcze latki cardpatch i cardreset, ale nie wiem, czy maja wplyw na rozpoznawanie karty, czy tylko na samo dzialanie. Obydwie latki mialem zainstalowane przed sama karta i nigdy nie mialem okazji sprawdzic "w praniu".
[#19] Re: bezprzewodowa sieciówka

@wali7, post #3

Najgorszy jest AP, bo widzialem kiedys na allegro sieciowki 3com za 25zl, tylko nie wiem, czy literka na koncu nazwy byla odpowiednia, ale numer sie zgadzal z tym w sterze do 3com.
[#20] Re: bezprzewodowa sieciówka

@Seeker, post #17

Hmm... zaraz sprawdze. Wydaje sie, ze card_info zczytywal numer, nazwe, producenta i takie tam. Ale to co piszesz o zmianie sterownika jest chyba niemozliwe... z tego co wiem prism2.device jest jedynym, który obsluguje karty WLAN...

[#21] Re: bezprzewodowa sieciówka

@recedent, post #1

No dobra. Skontaktowalem sie z autorem, mam dzialajaca karte (wiec zakladam, ze z devicem wszystko O.K.). Odpalam MiamiDx, wpisuje wszystko jak trzeba (przynajmniej z tego co mi wiadomo), mlaskam w "online" i... d*pa blada. Polaczenie ma niby status online, ale zaden soft korzystajacy z internetu (np. przegladarka) sie nie laczy - krzyczy, ze nie moze znalezc serwera DNS. I co Wy na to?

[#22] Re: bezprzewodowa sieciówka

@recedent, post #21

To wpisz ten serwery DNS.
A dziala Ci ping 212.77.100.101?
[#23] bezprzewodowa sieciówka - laczenie

@Norbert, post #22

I w tym caly szopul - serwer DNS (nawet dwa - normalny i zapasowy) siedza sobie grzecznie w zakladce "database/DNS servers" Miami. Ping zwraca zero pakietow. (packet loss - 100%)
[#24] Re: bezprzewodowa sieciówka - laczenie

@recedent, post #23

Ja mialem podobny problem
siec lokalna dziala w miare
status na miami online i nic poza tym

zapinguj na bramke (lub do jakiegos kolegi)
i powiedz co ci wyszlo.

U mnie chodzilo o to ze aby wyjsc poza siec musiales sie
zarejestrowac sie na wlasnym serwerze i wpisac
numer sprzetowy karty sieciowej ( MAC ) i dopiero
mnie odblokowali.

ps. jaki cyrk byl bo ten formularz byl w javie
a ja na aweb ktore obsluge javy ma takasobie
i pupa blada.
Dopiero telefon do goscia i zeby mnie zdalnie
ustawil
ps2. w miami masz ustawione DHCP?

[#25] Re: bezprzewodowa sieciówka - laczenie

@recedent, post #23

A co masz ustawione w TCP/IP -> LAN-Connect -> Interfaces?
Przy polaczeniu eth0 (chyba ze nazywa sie inaczej) powinno byc ustawione INTERNET
[#26] Re: bezprzewodowa sieciówka - laczenie

@AmiChris, post #24

Hmm... Mozliwe, ze jeszcze nie odblokowali mojego numeru MAC. Co prawda podanie zlozylem, ale zadnego potwierdzenia. Dobra. To mamy hipoteze nr 1.
Acha, co do DCHP - zaptaszkowane. Probowalem i z zaptaszkowanym i odptaszkowanym.
A co do ping - bramka nie zwraca nawet pol bajta. Jedyne, co zwraca pakiety to moj IP, ale to chyba nic odkrywczego :D

[#27] Re: bezprzewodowa sieciówka - laczenie

@Norbert, post #25

Jest wybrane "Internet". :-/ Ale za to mam kolejny interesujacy szczegol - przy ustawieniu ktorejs z opcji Miami zwraca, ze nie mogl (zdaje sie) oczytac user name i ze wraca do numeru IP, i ze byc moze siec w ktorej pracuje nie obsluguje "reverse mapping at PPP/SLIP" czy cos w ten desen. Zczytam dokladnie przy jakich ustawieniach to robi i sie podziele spostrzezeniami.
[#28] Re: bezprzewodowa sieciówka - laczenie

@recedent, post #27

A czy masz wpisane Databases->Hosts twoje IP z nazwą (TCP/IP->Current host name)?
Jak masz ustawione IP-NAT w LAN-Connect)?
[#29] Re: bezprzewodowa sieciówka - laczenie

@recedent, post #27

Jezeli nie mozesz pingowac na bramke to na 99% jestes jeszcze
nie podlaczony to nie masz wlasnego ip i juz
zadzwon do nich i sie spytaj jezeli jestes jednak podlaczony
to niech podadza twoj ip,bramke i daj to wsio statycznie.
Albo inaczej uzyj ip qmpla zczytaj ze grzyba(ja tak zrobilem)
dane ip,bramke,maske itp i wpisz do siebie(btw. tamten qmpel nie moze uzywac neta :) )
i pobaw sie na sieci lokalnej i pinguj na jego bramke,napisz mi wrazenia

[#30] Re: bezprzewodowa sieciówka - laczenie

@AmiChris, post #29

Problem jest nastepujacy: IP, maska, bramka i DNS - wszystko wpisywalem wg wskazowek goscia z sekcji informatycznej samorzadu (oczywiscie gosc na Ami sie nie znal, ale numery podal :) - to jest konfiguracja testowa i wszystko powinno dzialac. A ze nie dziala - to znowu zastanawiam sie, czy moze z karta wszystko w porzadku, albo moze to przez ten nieodblokowany MAC...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem