[#1] Pomocy przy ppc
Mam problem z uruchomieniem BlizardaPPc nie wystartuje ze startup-s
zwiesza sić na prawie każdej komendzie dos.
Jeśli włączć w botmenu funkcjć [ Disable Cpu Caches ] wtedy Amiga sić uruchomi . Konfig. Rom3.1 system 3.9 Hdd iCD0 standard płyta 1d4.
Z Apollo 40/33 wszystko działa Nie wiem co mam z tym fantem zrobić na różne sposoby były robione próby i nic moze ktoś mi pomorze
[#2] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #1

Podeslij mi swoja startup-sequence i user-startup, moze jednak tam cos jest nie tak? Co masz w WBStartup? Masz spzetowy kick3.1 czy mapowany? Przy wiszaniu komp sie zapetla?
[#3] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #1

A jak masz ustawione pamięci na tej karcie? Bootmenu karty jest pod klawiszem ESC przy botowaniu.
[#4] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #1

nie znam angielskiego
jak wejdć do ramu w botmenu to jest tak
>70ns ram > (pamićci mam 60ns)
nastćpnie funkcje ukryte.
>68k Read waitstate>
<68k write waitstate>
<68k Procharge>
>PPc Read waitstate>

Wiem ze dalej na free config można je zmieniać
[#5] Re: Pomocy przy ppc

@Andrzej Drozd, post #2

na 100% nie jest to wina startup-s ani user-startup
[#6] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #5

To może wszystko, z uszkodzonym procesorem włącznie. 68040 to dziś jednak nie majątek.
[#7] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #1

Stawiam na zły maxtransfer z twardziela.
[#8] Re: Pomocy przy ppc

@kmilota, post #7

Bardzo mozliwe, ale jezeli jest zaduzy, to Amiga powinna wywalic request "read error" (chyba ze go nie wiadac na karcie GFX. Zreszta kukulski jan wciaz nic nie npisal szczegolowej konfiguracji...czy ma kick sprzetowy i mapuje z BPPC, czy mapuje za pomoca innego pogramu (jakiego, wersja itp), czy ma AGA czy GFX itd. Za duzo niewiadomych...
[#9] Re: Pomocy przy ppc

@Andrzej Drozd, post #8

Mam kick sprzetowy 3.1 chce uruchomic na AGA mam karte Bvision ale narazie nie zakladam bo nie mam monitora do niej ,tylko mam monitor Pal.
oczywiscie ze wywala request "read error" 800004 lub 80000B
pisalem ze nie wejdzie prawie zadna komenda Dosa. wchodzi "LOADWB"i ENDCLI wtedy pokazuje dyski ale nic sie nie uruchomi wywala request.
pisalem takze ze jesli w botmenu wlacze " Disable CPU Caches" to Amiga sie uruchomi
[#10] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #9

Moze to sprawa spadkow napiecia?
[#11] Re: Pomocy przy ppc

@Lokaty, post #10

nie jest to sprawa napiec sa w porzadku
(dodam ze sprawdzalem ta karte z innym amigowcem (znanym )nie wiem czy moge podac jego imie moze nie
co ciekawe u niego sie uruchomilo nie wiem dokladnie jego konfigu wiem ze ma mediatora karte wodoo nie wiem co wiecej)
ale ja chce uruchomic u mnie
[#12] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #9

Czyli miałem rację. A komendy LoadWB i EndCli dlatego działają bo są w ROMie.
[#13] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #11

No to napisz jaki masz ustawiony na dyskach maxtransfer, albo od razu go zmień na nizszy.
[#14] Re: Pomocy przy ppc

@kmilota, post #12

LoadWB z tego co wiem nie jest w ROMie.

[#15] Re: Pomocy przy ppc

@grxmrx, post #14

Masz rację. Ale ta komęda jest tak mała (640b), że zły maxtransfer nie przeszkadza.
[#16] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #1

Wymień tą co masz 68040.library na made in Phase5 (ja mam 47.5), tej bibliotece jak i oryginalnej PoweUPowej 46.31 dałem jeszcze małego kopa. FroggerPUP chodzi miodzio w porównaniu do wersji WarpOS;)
Ale teraz nie chce mi się odpalać tej wersji pod PUP bo nie mam GFX i uzywam emulacji PowerUP dla WarpOS.

Zmien w menu BPPC wszystko na no pre cos tam:) ew. 60ns.

Możesz mieć złe zmienne dla PPC w ENVARC jeśli masz OS3.9 bo cześć bibliotek jest w FAT mieszanych 68k+WOS np. picture.datatypes i w efekcie zwiocha. Tylko, że u Ciebie zwiesza się przy każdej/prawie komędzie co zapewne świadczy o złej bibliotece dla 68k.

Już OK? Jeśli nie co się dzieję jak uruchomisz SetPatch najlepiej tego starszego made in Technologies bo te nowe wczytują moduły OS do podmiany i reboot chyba, że Setpatch NOROMUPDATE NONSD.
[#17] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #1

Bede musial chyba sformatowac dysk bo virusZ pokazuje ze w pamieci jest Hitch-Hiker 4.11 maxtransfer dysku 0X 0001FE00 hdtoolbox z systemu 3.9
nie da sie go zmieniac nie zapisuje
[#18] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #17

Maxtransfer masz OK, pamięć ustawiona na 70ns działa wolniej ale pewnie więc do czasu wyjaśnienia przyczyn zostaw tak jak jest.
[#19] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #17

A nie prościej usunąć zakażone pliki? Jak musisz przemalować pokój to też zaczynasz od wyburzenia domu?
[#20] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #1

Uporzadkujmy ten problem moze ja to pisalem troche chaotycznie nie mam duzego doswiadczenia .---> zwiecha nastepuje przy pierwszej komendzie czyli SETPATCH "request i blad 800004 lub 80000B" nie pomaga wymiana na inne wersie ani NOROMUPDATE . wymiana biblioteki 040 na wersje phase tez nie pomoglo . to jest tak jesli startuje amige normmalnie czyli wlaczysz ma startowac. ---> nie morzemy chyba isc dalej jak oprogramowanie ppc .----> narazie nie formatuje dysku.
---->czytajcie co do tej pory pisalem pod swoim nazwiskiem.
---Przeciez nie wywale pieniedzy na inna karte bo ta chodzila na innej amidze
[#21] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #20

Zjedź setpatchem kilka linijek w dół w sekwencji startowej.

[#22] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #1

A masz uruchomiony mcpramlibpatch..Sprobuj jeszcze uzyc BlizKick z modulem "ramlibpatch" z opcja SANITY.
Sprobuj zamienic pamieci w bankach karty ppc,przeczysc je
lub wyciagnij karte uruchom kompa,wylacz wloz z powrotem i wlacz

hia

[#23] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #20

W takim razie odpal Amiskę z dyskietki uprzednio odłącz wszystkie hd, cd itp. itd. - jakiego używasz kontrolera? Wcześniej spróbuj po restarcie z wciśniętym przyciskiem 2 na klawiaturze następnie wejdź do zwykłego boot-menu : wybierz bez sekwencji-startowej i uruchom tego setpatcha i inne np. FileMaster itd. sprawdź co się dzieje, uruchom gierce z floppa, wybij (gadziny) virusy
[#24] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #20

Wymień 68040.library na tę z oryginalnej dyskietki Workbench (na BlizzardziePPC ta wersja chodzi bez problemów).
Jeśli nie pomogło, odpal Amigę z oryginalnej dyskietki systemowej - tej od systemu 3.1. Jeśli się odpali do Workbencha - problem powodują albo wirusy na HDD, albo maxtransfer. Wtedy rozpakuj VirusZ do RAM i odpal - usuń szkodniki. Jak Ci nie żal, oczywiście możesz sformatować HDD (moim zdaniem nie ma to sensu).
Jeśli się nie odpali (znaczy się znowu będzie Software Failure) to odepnij taśmę od IDE i spróbuj znowu z DF0. Jeśli tym razem się odpali, to problem związany jest z IDE - albo przelotka, albo taśma, albo maxtransfer (ja nigdy nie miałem tu problemów, raczej read/write error, ale kto wie?).
Jeśli nie działa bez ide, a odpala się bez karty - to problem tkwi w karcie. Przeczyść styki, wyjmij i włóż jeszcze raz pamięć, wymień pamięć na inną.
Jeśli nie pomoże i to - stawiam na uszkodzenie procesora. Nie jest on aby przetaktowany? Błąd 800004 to nieprawidłowa instrukcja w programie, a 80000B to błąd obsługi linii F, czyli brak FPU. Oba mogą oznaczać to samo, czyli zakłócenia w komunikacji CPU-FPU, 68040 oba układy ma w jednym chipie, oznaczałoby to uszkodzenie go. Co teraz - wiadomo - serwis - wymiana (choćby na ten z Apolla).
Ostatnie pytanie - jakie masz oscylatory w Blizzardzie? (to te dwie metalowe, kwadratowe kostki) - powinny być 50 i 60 (czasami 66) MHz. Jeśli masz np. 2 x 66 MHz, a procesor 68040RC50 to masz przetaktowanego Blizza.
Ostatnia możliwość - zasilanie. Ale skoro Apollo chodził dobrze, do Blizzard nie pownien sprawiać problemów. Ale też - kto wie?
[#25] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #1

mam kotroler dysku made in commodore ...>z odlaczona tasma na dysk i CD0 start z dyskietki jest to samo "request " przygladlem sie dokladnie wersjom bibliotek i okazuje sie ze 040. jest w pamieci Flasch karty PPc ver.46.5 a ver. ppc 46.25 >>> nie wiem moze ja zle przefleszowalem bylo to zrozpaczy bo amiga przestala widziec karte ale to bylo wczesniej.
>>>moim skromnym zdaniem nie powinien byc uszkodzony procek gdyz jesli zabotuje z wlaczona funkcja " Disable Cpu Caches" nastepnie po dluzszym oczekiwaniu jak jest wszystko uruchomione otwieram {{sysInfo}} wlaczam wylaczone funkcje CPU i amiga smiga oczywiscie nie mam prawilowo oprogramowane PPc ale dema z plyty 3.9 chodza >>Ale tak nie mozna uruchamiac i nie da sie chyba prawidlowo skonfigurowac ppc
[#26] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #25

Może użyłeś złej wersji flasha?
Do zmiany ustawień procesora nie potrzebujesz używać sysinfo, możesz użyć komendy CPU.
Jak rozumiem, z kartą były wcześniej problemy. A na pewno nie jest przetaktowana? Sprawdź to, ew. spróbuj sflaszować najnowszą i sprawdzoną przez innych wersją flasha.
[#27] Re: Pomocy przy ppc

@wali7, post #26

Zapomnialem napisac o przetaktowaniu nie jest ma tylko jeden generator 50 Mhz >>>bede szukal najnowszej wersji flasha >>>tak problemy byly od kiedy kupilem nie moge uruchomic
[#28] Re: Pomocy przy ppc

@wali7, post #26

Zapomnialem napisac o przetaktowaniu nie jest ma tylko jeden generator 50 Mhz >>>bede szukal najnowszej wersji flasha >>>tak problemy byly od kiedy kupilem nie moge uruchomic >>Narazie dzićki wszystkim
[#29] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #28

To słaby msz ten grnerator

A co masz w opcjach boot-menu BBPPC tam gdzie jest mapowanie romu do fast czy wszystko wyłaczone?
[#30] Re: Pomocy przy ppc

@kukulski jan, post #28

To słaby masz ten gernerator

A co masz w opcjach boot-menu BBPPC tam gdzie jest mapowanie romu do fast czy wszystko wyłaczone?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem