[#1] Do czego używasz Amigi?
Dzisiejszy temat jest prosty jak konstrukcja cepa:

Do czego używasz Amigi?

Żeby było jasne, chodzi mi o "tu i teraz", czyli do czego używamy Amig dziś, a nie kiedyś.

Ja używam mojej Amigi do:
- gier
- dem
- HTML'a
- retuszu grafiki (komiks)
- pisaniu tekstów (ASCII)

[#2] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

Jesli Pegaza mozna nazwac amiga:

- Programowanie
- Siec
- Edycja i wydruk dokumentow
- Gry (tu glownie zona)

[#3] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

a nie zapomniałeś czasem o internecie - www, poczt@, itd. ?
[#4] Re: Do czego używasz Amigi?

@R-Tea, post #3

Witam o jej dużo tego:
druku schematow,
druku dokumentow słuchania mp3 i muzyki,
nagrywania płyt,
testowania TV,
programowania pamieci Eprom testowania pilotow
Czasem rysowania ,retusze Fotografi barwienie starych zdjec
do grania zadko,
do internetu (chwilowo nie bo mam internet radiowy i jeszcze sie nie podlaczylem)
do zabawy z prockiem 68060rc100 ostatnio malo czasu
Tak naprawde do wszystkiego a dziewczyny maja PC-ta to uzywam go
chwilowo do internetu no i czasem do grania w X2 the Threat- cos jak
frontier na Amige ale na pc-ta zrobili dalsza czesc bo na Amifge starczylo
PARY tylko na gadanie o tym a dalej to juz.... zreszta chyba bedzie tak samo z nowymi modelami Amigi
[#5] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

słuchanie mp3 - mam ich 30gb ;) (na pc i na macu mam kopie bo sfs zaczął chrzanic pliki) - to głowny i jedyny komputer podłączony pod moją wieżę
programowanie c/c++ (no potrzeby własne/uczelni)
nieraz do grania (Wipeout ;)
edycja tekstów
(jak bedzie pegasos to internet)
no i ulubione przez amigowców bawienie się systemem
[#6] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

- do zabawy
- dla odmiany i odskoczni od "niebieskiego świata"
- dlatego że ją lubię
- bo AmigaOS jest bardzo przyjazny i przejrzysty
- hobby
- lubię 640*256 ;)
- bo to cos innego od reszty
- do gier
- do męczenia żeby zmusić ją do pracy w sieci ;)

itp, itd......

[#7] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

Uzywam amigi i pegaza

Do codziennego zycia, czyli: poczta, net, mp3, filmy itd.

Do pracy, konkretnie robienia grafiki do gier na telefony komorkowe (dawniej GBA) z czego calkowicie sie utrzymuje.

Do hobby jakim ostatnio stalo sie testowanie programow pisanych przez innych (pegasos)

Mam nadzieje ze jeszcze do scenowania :)
[#8] Re: Do czego używasz Amigi?

@nelson, post #7

Do prowadzenia hurtowni.
Tłumaczenia tekstów.
Gier (strategia)
[#9] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

* poczta,www,gg,amigift
* grzebania :) w systemiku :)
* gry (RTS'y)
* pisanie i druk prac (uczelnia)
* sluchania muzy
* kopiowania i nagrywania CD
* odpoczynku
* relaksu
* i glowkowania czyt. rozwiazywania problemow jaki stawia przed amigowami zycie :)

[#10] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

Do wszystkiego.
[#11] Re: Do czego używasz Amigi?

@kmilota, post #10

Do wszystkiego
[#12] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

Do wszystkiego, co mi do lba strzeli, o ile mam soft jakis...

[#13] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

acha, i jeszcze do draznienia grzybiarzy lewym altem i paroma takimi...
[#14] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

do masturbacji...

[#15] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

uzywam moja ua(mig)e ;) do :

-dema, intra, magi... scena ;)
-muza (digiboosterpro - gdyby jeszcze te sample stereo byly to juz czad...)
-wavebeast (tak klimatycznych sekwencji i "dziwnie" brzmiacych nie zrobisz w niczym innym
-gry (wbsteroids - nie ma lepszego klimatu)
- no i hicior : elastic dream - nie ma takiego softu na zadna inna platforme, a bawic mozna sie nim godzinami...

ps. uzywalbym tez ami do netu (poczta-luz, ftp-luz,gg-luz, irc-luz), ale nie moge scierpiec tego, ze przez tyle lat nie powstalo nic, co mozna by nazwac przegladarka www... masakra
[#16] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

Haa Amiga :) Do pracy a dokladniej DTP
Obróbka grafiki 2D.
Stara ale jara SCALA.
Hobby: Muza. Stary ale jary Pro Tracker.

Emulacja -> MAC. Na Makówke staram sie zarobic :)

Zabawa GRY, NET.

No i na mojej starej A1200 smigają reklamy i info na naszej telewizji Kablowej :) Genlock :)

Amiga Rulez

Pozdrawiam :)
[#17] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

Właściwie do wszystkiego do czego potrzebuje komputera, a głównie do pisania tekstów.
[#18] Re: Do czego używasz Amigi?

@jerry, post #17

To ja moze napisze do czego nie uzywam Amigi...
Nie uzywam do wpasionych DivXow (603/210 jest zaslaba),
nie uzywam do przegladania stron opartych na Flashu i czasami innych,
czesto nie uzywam do przegrywania zawartosci plyt VCD/PSX - to jest glupkowate, ale wciaz ani jeden z filesytemow CD tego nie obsluguje (chyba ze da rade pod ShapeShifterem), wiem czasami mozna cos rypnac starym froggerem, ale szybciej bedzie jednak odpalic grzyba.
nie uzywam do DC++,
wciaz nie uzywam Office (na ShapeShifterze)
Nie jako magnetofonu wielosladowego (juz nie nie wazne ze AONE/Pegasos nie korzystaja w pelni z rodziny kart SoundBlaster (poniewaz sam procek powinien dac rade), ale sam komputer i cena trzech niezbednych programow ktore juz jednak sa doprowadzila by do ruiny. A na peceta takie programy sa zadarmo (np. w wersjach lite w pelni uzywalnych).

I niestety czasami musze odpalic grzyba

Wiecej grzechow nie pamietam...choc moze cos sie jeszcze znajdzie.
[#19] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

Hej PopoCop a może byś wyjaśnił dokładniej tą konstrukcje cepa? Bo to troche tak za prosty ten temat :) i powoli sie kończy :( Co myślałeś pisząc tego posta? Co miałeś na celu. Sory że to nie na temat ale na temat napisałem pare postów wcześniej.

Jeszcze raz pozdrawiam.
[#20] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

Normalnie mi wstyd.... Aktualnie chwilowo nie używam... Jeszcze nie złożyłem do kupy po przeprowadzce :D
[#21] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

Podstawa programowanie

Ale najlepszy numer z amigą to zaczoł sić dwa lata temu. Z czystą 1200 i starym ExpertDrawem wykonałem rysunek bo nie chcial mi sić rysować rćcznie od tamtego czsu wykonalem ich setki za każdy dostaje 50 zł. Nie sądziłem że na amidze można jeszcze zarobić.
[#22] Re: Do czego używasz Amigi?

@El Amigos, post #14

A klawira ci jeszcze dziala? bo jak ja uzywalem, to sie klawisze nie wciskaly....

)))))
[#23] Re: Do czego używasz Amigi?

@HSCX, post #21

Bardzo mila wiadomosc ;)
[#24] Re: Do czego używasz Amigi?

@Seeker, post #23

Nie dalej jak wczoraj policzylem sobie ile by mnie kosztowala wypasiona (na dzisiejsze czasy standardowy konfiguracja) Amiga 4000 w eFuzine i wyszlo cos ponad 5 tyś. z systemem troche dużo jak na maszynkć do robienaia rysunków technicznych ale to nic w porownaniu z PC mojej żony
i samym oprogramowaniem budowlanym na które wydała ponad 11 tyś. i nadodatek nie można do was pisać po polsku.
[#25] Re: Do czego używasz Amigi?

@HSCX, post #24

nie mozna pisac po polsku? no popatrzcie ludzie, jaki ten microsoft wredny. probojesz cos po polsku napisac, a tu ci windows, menda jedna, na starozytny suahili konwertuje. ale zauwazcie tez, ze do NAS nie mozna pisac! czyli win na pewno wykrywa amigowe stronki.

[#26] Re: Do czego używasz Amigi?

@cactoos, post #15

tak mareczku (kaktusiku) a na pytanie pewnego pana na abstrakcie jaki masz procesor to pada odpowiedz duron 1.8 :)...
ja uzywam amigi juz tylko do odpalania starych demek ... od pewnego czasu zamiast monitora uzywam tunera tv w pcecie tylko po to zeby owe demka przechwycic do avika (to sobie potem marek pogladamy hehhe demka na amidze z duronem) niestety klasik dlamnie sie juz skonczyl... caly czas mysle o jakims uzywanym pegazosie ... a moze amigaOne ale puki co moja amiga ma procesor duron1.3 i tez zle nie ma ... a rise ogladam i tak w oryginale :)...

[#27] Re: Do czego używasz Amigi?

@PopoCop, post #1

Do HTML-u, do poczty co by mi robali nie przysylali. :)
[#28] Re: Do czego używasz Amigi?

@HSCX, post #24

Tysiąc w skrócie to "tys." a nie "tyś."

[#29] Re: Do czego używasz Amigi?

@jimiche, post #26

jimi ale Ty wredny jestes... ;) zreszta... kto mial pierwszy 040 i nagrywal cd kloniarzom ? ;)
[#30] Re: Do czego używasz Amigi?

@jimiche, post #26

Do neostrady gg i do ogladania upadajacych szczek kloniarza na widok Ami Systemu i takie tam i jej zawrotnej predkosci systemu

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem