[#1] Pegasos / PC ???
Mam w chwili obecnej komputer Pc - oglądałem na necie zdjęcia komputerów i systemu MophOs, bardzo przypadł mi on do gustu, zarówno jak i komputery jak i system, czytałem opinie na jego temat. Więc mam takie pytanie. Mianowicie kilka pytań :D

1) Czy system MorphOs uruchamia bezproblemowo wszystkie aplikacje z płyt ACS i AmigaMagazyn.
2) Czy Neostrada TP chodzi bezproblemowo z tym systemem wówczas gdy Neo jest w wersji dla karty sieciowej.
4)Czy jest jakaś przeglądarka akceptująca Jave, czy jest możliwość instalacji Netscape-a 7.2?? Bądź Amozilia (czy jakoś tak to się pisze)
5) Czy AmiGG obsługuje również osoby ze zwykłego GG z Pc??
6) Czy aplikacje dla systemu AmigaOs 3.X uruchamiane pod systemem MorphOs posiadają GUI systemu MorphOs czy AmigaOs 3.X?
7) oraz czy Pegasos 600Mhz 256MB chodzi stabilnie i szybko oraz czy bezproblemowo odtwarza filmy??
8) Czy nagrywarki LG można bezproblemowo używać pod tym systemem??
9) Posiadam kino domowe 5.1 400Wat podłączone pod ten komputer + karta dźwiękowa zwykła za 100zł, jak ze sterownikami (Soundblaster 5.1)
10) Posiadam drukarkę (nówka) HP 5150 atramentówka wyższej klasy. Jak ze sterownikami??
11) W obecnym PC-cie mam kartę Gfx 64MB TV(radeon 7000) również powtarzam pytanie jak ze sterownikami??
12) Czy obecnie jest jakas strona w internecie zawierająca spis bądź zbiór aplikacji dostępnych pod system MorphOs??

13) PYTANIE NAJWAŻNIEJSZE: czy do korzystania z internetu, oglądania filmów, i słuchania muzyki lepszy jest PC czy Pegasos??

Jeżeli odpowiedzi usatysfakcjonują mnie, dam znać o tym na forum, wówczas chciał bym się skontaktować z kimś z województwa Wielkopolskego, kto posiada komputer Pegasos i był by w stanie zaprezetować mi i komputer i system. Moja lokalizacja: Mikorzyn koło Lichenia 15km od Konina.

Z góry dzięki :) -
[#2] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #1

Wow ale wymagający
[#3] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #1

1. Nie. Jak korzystaja z systemu i nie walace bezposrednio po sprzecie to jest duuza szanse ze pojdzie. Ale jak wala to sprzecie to nie ma szans.
2. Nie powinno byc chyba problemow, ale nie jestem pewien.
3. Gdzie ucieklo 3 pytanie? ;)
4. W sprawie przegladarek jest dupa i niestety pewnie niepredko sie to zmieni.
5. Chodzi Ci o to czy jest kompatybilne ze zwyklym GG? Tak.
6. MUI jest standardem na MOSie wiec MUIowe programy z aosa nie beda sie niczym roznic. Ale programy uzywajace np. gadtoolsa beda dalej tak samo badziewnie wygladac ;)
7. Ja na predkosc nie narzekam (Peg1/G3 600). A filmy - divxy chodza bez problemow, ale dvd rwia u mnie :(.
8. Tak.
9. Sa stery do kart opartych na chipie emu10k.
10. W dolaczonym TP nie widze sterow do niej, ale mozliwe ze zadziala na sterach do innego modelu.
11. 2D bedzie dzialac od reki. 3D dopiero z nowym MOSem.
12. Trudno powiedziec. Na morphos-news.de masz jakis spis.
13. Do netu - pc (ze wzgledu na dupne amiprzegldarki). A przy muzyce czy filmach nie ma zbytniej roznicy - wiekszosc popularnych standardow jest obslugiwana na mosie.
[#4] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #1

AD 1) tylko te napisane poprawnie
AD 2) Pod warunkiem korzystania z modemu ethernetowego, czyli tak
AD 3) nie ma odpowiedzi - bo nie bylo pytania :P
AD 4) nie ma
AD 5) Tak
AD 6) To zalezy co przez to rozumiesz....Okna maja wyglad taki jak
zdefinujesz na skurkcha, gadgety tez.
AD 7) Wiekszosc kodekow odtwarza bezproblemowo
AD 8) chyba tak, choc mam akurat liteona, wiec na 100% nie wiem.
AD 9) do ktoregos soundblastera sa.
AD 10) z drukowaniem jest roznie - zalezy od drukarki, musialby sie
wypowiedziec ktos, kto taka posiada.
AD 11) Dziala bez problemowo, ale oprogramowane sa na razie jedynie
wyjscia vga i dvi, a sterowniki 3d oficjalnie sa nie dostepne, choc
juz sa od dluzszego czasu - niestety pare osob nie potrafi sie dogadac
miedzy soba...
AD 12) jest - choc na pewno jest to niepelny spis:
http://www.morphos-news.de/software.php?lg=en
http://www.morphzone.org/modules/mydownloads/
AD 13) wszystko zalezy z czego sie korzysta, wiadomo windows jest
lepiej oprogramowany, reszta zalezy juz od gustu, tego co jest
potrzebne itd...

[#5] Re: Pegasos / PC ???

@marcik, post #3

Marcik - czasem nie uzywasz tego zdupionego mplayera 1.x? - wroc do
0.9 tam dziala w miare dobrze - pomijajac napisy w overlayu.... Heh
gdyby elf dorobil we froggerze obsluge dvd...

[#6] Re: Pegasos / PC ???

@Kaczus, post #5

jeśli chodzi o playery to z pegasosem nie miałem nigdy do czynienia - wiem o nim tyle ile przeczytałem na necie a to też niewiele. Jeśli chodzi o playery pod moim Pc to mam następujące. WMPlayer, WinAMP, VPlayer Alfa, BestPlayer, RealPlayer.
[#7] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #1

1) Nie. Programy napisane bezpośrednio pod hardware Amigi z ominięciem systemu działać nie będą.

2) Afaik Miami ma support dla PPPoE.

3) ? :)

4) Nie ma sensownych przeglądarek, Amizilla nie istnieje.

5) Obsługuje :)

6) Aplikacje pisane pod MUI wykorzystują wygląd MorphOSowy, aplikacje używające MUI wyglądają mniej więcej jak na AmigaOS3.x.

7) Stabilnie? Tak. Szybko? Lepsze będzie G4. Z kodekami wymagającymi PCtów z zegarem 2GHz+ będą problemy na G3 (np. niektóre xvidy nie wyrabiają na G4).

8) Można.

9) Nowe AHI może to chyba nawet obsłużyć :)

10) Dedykowanego brak, powinna działać ze sterownikiem dla innej drukarki HP.

11) Będzie działać.

12) Afair morphos-news.de miało taką listę.

13) PC. Pegasos jest dla ludzi, którzy wiedzą, czego chcą i są gotowi się trochę dla tego poświęcić ;)
[#8] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #1

Najbardziej do Pegasosa i komputeró typu Amiga zniechęca mnie net:( chodzi mi głównie o jave gdyż nawet allegro z nich kożsta a - tej sprawy jest to, że ja z allegro kozystam prawie codziennie i nie wiem jak np Voyager poradzi sobie z obrazkami wystawianych towarów na Allegro ponieważ korzystają one z Javy.

Kiedyś czytałem na PPA o Amozili na Amigę. Czy ten projek jest nadal rozwiajny??

Jeżeli radeon obsługuje tylko sterowniki 2D to jak z garmi 3D typu Cube?? Nie chciałbym sprzedawać tej karty i zamieniać na Voodo ponieważ mój radeon jest nowiutką kartą - zakupiłem ostatni egzemplarz w salonie komputerowym w Ślesinie.
[#9] Re: Pegasos / PC ???

@Jacek Piszczek, post #7

kodekami wymagającymi PCtów z zegarem 2GHz+ będą problemy na G3 (np. niektóre xvidy nie wyrabiają na G4).

hmm - jeśli chodzi o Pegasosa to jestem kompletny laik i nierozumiem tego sformułowania :(
[#10] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #9

sa kodeki - ma taki film, ktore bez dydykowanej karty na najszybszych
pc-tach chodza jak slideshow, wiec nie mozna sie spodziewac, ze bedzie
lepiej na Pegasosie...

[#11] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #8

chyba chodzilo ci o javascript, tu jest ciut lepiej, ale nie duzo...
Jakos sobie radza przegladarki amigowe, ale jest to caly czas 'jakoś'

[#12] Re: Pegasos / PC ???

@Kaczus, post #10

oki - dzięki rozumie:)
[#13] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #6

Zalezy do mp3 i pokrewnych są ANR, AmigaAMP, Kaya i parę innych, mniej
popularnych. Do video w sumie używa się jednego z dwu programów, albo
MPlayera albo Froggera.

[#14] Re: Pegasos / PC ???

@Kaczus, post #13

Użwałem kiedyś Froggera na owym Pcie który mam obecnie miałem zainstalowany AmigaOsXL. Dla informacji to jest 1000Mhz Celerona, 256MB, i radeon 7000 64MB. Frogger nie odtwarzał mi filmów poprostu sie wieszał :( i resetował blaszaka.
[#15] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #14

Moze miales jakas dziwna wersje, jakas bete albo cos... zreszta
frogger jest rozwijany glownie w wersji dla PPC a ta wersja na
emulatorze nie dziala, wersja 68k robiona jest przy okazji...

[#16] Re: Pegasos / PC ???

@Kaczus, post #15

To była wersja dla 68k ściągnięta z Aminetu bodajrze najstarsza.
[#17] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #14

Ten program jest w wersjach dla procesorów PPC (w Pegasosie na przykład) i 68k (w starych Amigach). Tę drugą wersję autor traktuje po macoszemu, delikatnie mówiąc. Ma chimery i robi zwisy (znaczy Frogger, nie autor). Wersję PPC widziałem w akcji na procesorze 603e/200 Mhz i zachowywa sie przyzwoicie, choć do niektórych kodeków/rozdzielczości był to sprzęt za słaby.
[#18] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #16

Trzeba sciagac ze strony autora :)
http://www.frogger.rules.pl
ciekawe kiedy w koncu wypusci wersje 2.08...

[#19] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #8

Jesli chodzi o Allegro to powinien byc luzik.... Z JAVY to tam nic nie korzysta.. jedynie z JavaScriptu,, ktory IMHO jest calkiem niezle obslugiwany.. no i z Flasha, ktory raczej jest obslugiwany nieciekawie(jesli nie powiedziec vogle:/ )

Jesli chodzi Ci o odpowiedz na pytanie, czy PC czy Pegasos, to PC.....
A jesli o odpowiedz na pytanie czy sam PC, czy PC + Pegasos jako fajne hobby i amigowy feeling, to oczywiscie, ze PC + PEGASOS!!
[#20] Re: Pegasos / PC ???

@Masta Krishna, post #19

No na to i na to to kasy zabraknie:( mam obecnie 2 Pc ale ten drógi jest już tak stary jak na PC , że nawet nie ma sensu go sprzedać 233Mhz 16MB radm, S3 trio.

Ja miałem niegdyś Amigę 1200, 040Blizzarda, 32MB, HDD Caciara 1GB, AGA, obudowa infinitiv, Rom 3.1.. później Amithlon bardzo mi brakuje tego co ma Ami nie wiem ale dla mnie jest to wyjątkowy komputer i dlatego interesuje mnie zakup Pegasosa i sprzedaż PC.
[#21] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #8

Zarówno spod V i IBrowse'a da się używać Allegro.

Amizilla to mit i pobożne życzenia. Nie licz, że kiedyś cokolwiek takiego powstanie.

Twój "nowiutki" Radeon to najgoszy z obsługiwanych Radeonów i ogólnie beznadziejna karta. Ona jest po prostu WOLNA :) Polecam zmianę na nowszego Radeona przy pierwszej okazji. Co do 3d to support będzie w następnej wersji MorphOSa.
[#22] Re: Pegasos / PC ???

@Jacek Piszczek, post #21

A kiedy nastepna wersja MOSa?

[#23] Re: Pegasos / PC ???

@Jacek Piszczek, post #21

Support bedzie w nastepnej wersji MorphOSa....... A moze nawet juz jest.... Bo w koncu MOS 1.5 JUZ ISTNIEJE!!!!!!!!!!!!!!

HAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA....
Sorki wypilem przed chwila polówke na trzech...... :) :) :)
[#24] Re: Pegasos / PC ???

@Kaczus, post #22

No właśnie. Co nowego wogóle ma wnieść nowy Mos?? Szkoda, że nie jest rozwijany Os dla 68k :(
[#25] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #24

68k to przezytek - zapomnij o tym..... Jak dla mnie to albo PPC albo najlepiej natywny AmigaOS dla x86 ( vide AROS, ale z wbudowanym emulatorem PPC i 68k )... Amithlon to niestety juz nie to...
[#26] Re: Pegasos / PC ???

@Masta Krishna, post #25

Amithlon to najbardziej niestabila platforma.. przynajmniej mi wieszał się nawet DOpus. Instalował go badzo dobry amigowiec, więc nie ma mowy o złej instalacji. Mimo wszystko poczciwe Motorolki sa najbardziej powszechne, przydał by się jakiś Shark:) (ELbox rulez) i na poczciwej 1200 z Sharkiem os 4. Amiga ma to coś czego nie ma Pegasos.
[#27] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #26

U mnie Amithlon tez sie wieszal/wiesza choc wielka szkoda...

To, ze poczciwe Motorolki (68k) sa najbardziej powszechne to jest blad na miare wkroczenia USA do Iraku :) To jest cos czego nie powinno byc, ale jest, bo tak wyszlo....
Raczej Pegasos ma to cos, czego nie ma Amiga... Stary. tyle lat ja sie meczylem z plyta glowna A1200, ze teraz nie moglbym na cos takiego spojrzec.. to czego potrzebuje narod to wlasnie super hardawre;u, ktory chociaz wie co to AGP, PCI, ATX, USB i inne 3-literowe p******y..... :) A1200 byla, jest i bedzie sooper... Ale czy ktos teraz uzywa plyt od 386 wsadzajac w nie Athlona??
[#28] Re: Pegasos / PC ???

@Masta Krishna, post #27

Owszem zgadzam się z tym. Ale dla mnie Amiga jest Amigą, Pegasos to bardziej coś takiego jak Linux na Pc- chodź bardzo bym chciał go mieć:) nienawidze Windowsów Windows dla mnie jest przereklamowanym , nic nie potrafiącym systemem. A najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o AGP, USB, PCI itp to była by AmigaOne lecz jeszcze lekko dopieszczona, np z zegarem przynajm,niej 1700Mhz i nie zaz za 20000zł tylko za 2000zł jak Pc, wówczas była by szansa, że Pc został by odsunięty na 2 plan. Amiga Rulez
[#29] Re: Pegasos / PC ???

@Masta Krishna, post #27

Amithlon potrafi być stabilny jak skała. Trzeba tylko trochę o nim najpierw poczytać. Na dzień dzisiejszy to przydałoby się także "świadomie dobierać sprzęt", gdyż dziś już bardzo niewiele spośród dostępnych w sklepach komponentów jest wspieranych.

W większości wypadków kupiony dzisiaj mocny sprzęt PC potrafi być szybszy od Pegaza. Kwestia starannego doboru hardware'u i oczywiście zasobności portfela (wtedy taki pecet może nie wyjść dużo taniej od Pega ;).

Co jednak rozróżnia oba rozwiązania to leciwość systemu w wydaniu klasycznym. MOS, choć po prawdzie "różni się szczegółami", bo nie ma jakichś "killer apps" względem AmigaOS 68k, to po podobnym jak dla Amithlona "odpowiednim skonfigurowaniu" poprzez te wszystkie "małe udogodnienia" staje się czymś, co sprawia na użytkowniku generalnie lepsze wrażenie i subiektywnie na wszystko patrząc "daje więcej radości".

Na MOSa wychodzi _obecnie_ również znacznie więcej oprogramowania niż na AOS 68k.
[#30] Re: Pegasos / PC ???

@Softfailur, post #29

Dla mnie wystarczył by Athlon 2600- sąsiad ma widziałem go w akcji. 2 gry naraz zmożna odpalić. Gdyby za takie pieniądze był by Pegasos...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem