[#31] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #28

Chłopie a z jakiej choinki żeś się urwał
[#32] Re: Pegasos / PC ???

@Jacek Piszczek, post #21

Wymieniac? A po co? Do netu i filmow + mp3 ? hmmm. A moze niech w ogole zmieni kolega kompa bo stary i wolny? hehehe - i pomyslec ze Amigowcy wlasnie daja takie rady... Zeby chociaz bylo do czego wykorzystac te superszybkie karty (jakie doradzasz zakupic sobie) pod morphosem...
[#33] Re: Pegasos / PC ???

@Pan Iniemamocny, post #32

Owszem jak na Pc to 1000siączka jest już stara lecz wystarcza ale jak pisałem nie nawidze Windowsa!!
[#34] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #30

Ja mówiłem o mocy peceta jeżeli odpalony na nim Amithlon ma móc się mierzyć z Pegazem. A co do ceny Pegaza, to zawsze możesz kupić taniej używanego z Efunzine lub od kogoś z drugiej ręki (np. ode mnie :). Wtedy ceny już nie są tak straszne.
[#35] Re: Pegasos / PC ???

@Softfailur, post #34

Hmm - jeszcze musze sporo poczytac o Pegasosie, i sprzedac PC zanim zmienie platfome:) .. Pegasos z 2 reki... myslalem o tym, jesli mogl bys porozmawiac o nim ze mna na privie to zapraszam na GG 1372830.
[#36] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #26

Z cały szacunkiem dla Twojego kolegi amigowca, Amithlon (i UAE) nie emuluje MMU, więc może to oznaczać zwis na samym starcie, jeśli używane były biblioteki 68040.library Phase5, albo zawieszenia później, jeśli np. mmu.library jest w LIBS: i jakieś programy próbują ją otworzyć. Błędów w emulacji nie zauważyłem. Największa wada, to to że jest nierozwijany (lub bardzo powoli) a z drugiej strony przecież powstaje nowy sprzęt, na którym ma się uruchamiać. To oznacza, że na niektórych płytach głównych po prostu nie zadziała. Trochę lepiej jest ze sterownikami do kart dźwiękowych, tu można doładować do jądra (w nowszych kernelach Amithlona) linuksowy moduł, o ile jest zgodny z wersją kernela Amithlona i może on być użyty przez amigowskie sterowniki, wykorzystujące ten mechanizm. Tak działa AHI (amigowski system obsługi układów dźwiękowych). Potencjalnie mogą też to wykorzystywać inne sterowniki, z uwagą jak wyżej (słabo albo wcale nie rozwijane).
[#37] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #28

była by AmigaOne lecz jeszcze lekko dopieszczona, np z zegarem
> przynajm,niej 1700Mhz i nie zaz za 20000zł tylko za 2000zł jak
> Pc, wówczas była by szansa, że Pc został by odsunićty na 2

Nieliczyl bym na cene nawet jak by amiga kosztowala 1000pln-ow poprostu commodorek spieprzyl sprawe. Pchajac sie w cos co wychodzilo najgorzej czyli pc amiga byla kidys dobrze skonstrulowana np. amiga 3/4000 chodzi o modulowa konstrukcje. Sa, posiadam Amige 4000 by C= i raczej jej nizaminie a jak Elbox nie da ciala obiecuja sharka to i tak kupie do mojej amigi nawet jak by miala kosztowac ponad 2500pln-ow czeba kiedys zrobic upgrade proca ppc604e
A jesli chodzi o neo to mam podlaczone przez router ADSL i karte sieciowa
P.S. na net nienarzekam ciesze sie ze jewt na amidze net.

[#38] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #30

Power napisał(a):

> Dla mnie wystarczył by Athlon 2600- sąsiad ma widziałem go w
> akcji. 2 gry naraz zmożna odpalić. Gdyby za takie pieniądze
> był by Pegasos...
Cop zakretyn by gral w dwie gry naraz ty tu przeszedles sobie porobic jaja czy cos ytego rdzaju wes sie troche zastanow co ty chcesz robic jakos jak znajomi przychodza do mnie i widza moja amige to im ten sprzet sie podoba tak jest z wiekszoscia i nikt tu niemysli o puszczeniu dwoch gier naraz. Mnie wystarcza jak sobie ciupie w napalma lub coiis tego rodzaju a w tle leci RammStein :D

[#39] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #35

Najgłupszą rzeczą jaką możesz zrobić to sprzedaż pieca.
Pc używam właściwie okazyjnie ale te okazje to niestety cały zgryz
pegaza. Jest kilka działek gdzie pegaz niestety rady sobie nie daje
[#40] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #33

To jak masz takie sugestie dawac tymu ze kolega odpala dwie gry naraz to sobie zainstaluj linuxa lub cos tego rodzaju i juz mozesz sie pozbyc winde jaka tam masz. :D

[#41] Re: Pegasos / PC ???

@Jacek Piszczek, post #21

Co do 3d to support będzie w następnej wersji MorphOSa.

hmm ;)

btw.
co jest z dreamolers.meanmachine.ch/ - znowu jakaś wojenka, kolejna lista tam będzie?
[#42] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #30

Jak masz zamiar negocjowac ceny to napisz maila do GENESIS i wysli im avi-ka nakreconego na kamerze internetowej i zmontowanej w kiepskiej jakosci na pc jaka jest bieda u ciebie moze dostaniesz za pol ceny i niezapomniej napisac ze ma tam byc procek (krok do tylu w procesorach) atlon lub inny katmaj tajwanski. A jak ci sie uda to daj znac i wynegocjuj zeby zrobili pegasa na procesorze PPC G5(to moze i ja sie zainteresuje pegazem chodziasz wole amigeone). Moze cie wysluchaja. Bo peceta zeby byc na topie czeba zmieniac srednio co 18 miesiecy. A pegaza kupujesz juz najmocniejszego i zostaje narazie na pare pieknych latek a tez piekny emulator jabolka
nawet powstal na pceceta emulator jabolka(czeba miec procesor made in taiwan 150GHz) wedlug obliczenzeby dalo sie porzadnie pracowac na MacX.

[#43] Re: Pegasos / PC ???

@Denver, post #42

IMHO kupno pegaza i sprzedaż PC w obecnej sytuacji MorphOSa jest głupotą, chyba że naprawdę nie możesz się obyć bez systemu z amigowym feelingiem. Druga sprawa - jeśli miałeś kontakt z AmigaOS dość dawno, to na początku możesz sobie po prostu nie poradzić z prawidłową konfiguracją oprogramowania pod MOSem 1.4 (MOS jest znacznie bardziej czuły na błędy w oprogramowaniu, i potrafi paść przy programach, które prawidłowo z różnych powodów działają na klasycznej amidze). No i nie jest jeszcze skończony, i nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie. Stwierdzenia o tym, że "cośtam będzie obsługiwane przez następną wersję MOSa" na obecną chwilę można między bajki włożyć, podobnie jak mit o Amozilli. Grupa osób rozwijająca (?) MorphOS to zbiór "indywidualności", z których każda ma swój prywatny świat w kwestii MOSa, nie dostosowany do rzeczywistości i realiów.
Dalej - generalnie filmy działają. Niekiedy nawet lepiej niż pod grzybem. Pierwsza sprawa: znacznie cichszy hardware. Druga sprawa: lekki system, który nie potrzebuje rzeźbić minutę w twardym dysku by otworzyć pierwsze kilka okien na blacie. Niestety radeony są gorze obsługiwane przez MOSa1.4 niż VooDoo - jeśli Ciebie interesują filmy, to wręcz wkurzać będzie Cię tragiczna jakość obrazu przy oglądaniu filmów w trybie overlay (wspomaganie karty graficznej). O braku 3d dla radeonów nie ma co wspominać, bo to kolejny rodzaj mitu, który działa sobie u kilku osób dla kilku osób z wzajemnego kręgu (nie)adoracji, a zwykli użytkownicy mogą sobie o tym pomarzyć.
MP3, GG, IRC, FTP - bez problemu. NEO pod sieciówkę - również. Ale o dobrej przeglądarce www zapomnij. I to jeszcze dość długo, o ile nie w ogóle.

Dobrze się zastanów nad kupnem pegaza. Sprzęt jest świetny od strony HW, od strony perspektyw na rozwój systemu - o wiele na tą chwilę lepiej wypada OS4 na amigaone. Tyle że znów tam HW jest do bani...

[#44] Re: Pegasos / PC ???

@Denver, post #38

... żadnych jaj, sprawdzaliśmy poprostu co ten komp potrafi i odpaliliśmy 2 gry naraz, można było grać ale lepiej owszem z jedną grą.
[#45] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #1

Mimo wszytko Amigę miałem i spodobała mi się bardzo. Najpierw przez przypadek zakupiona 2000, póżiej 1200 MTec 030, później 040. Z systemami to miałem wszystkie Os-y od 3.0 do 3.9.

Nadal bym chciał mieć ten komputer ale nowocześniejszy, że by chodził ładnie, stabilnie a w śrdoku żeby nie było pełno kart

Czy jest ktoś z byłego wojweódzstwa Konińskiego bądź z Poznania, kto posiada komputer Pegasos i mógł by mi go pokazać??
[#46] Re: Pegasos / PC ???

@Power, post #45

Z Poznania jest kilka osob, miejmy nadzieje ze sie odezwa.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem