[#1] Rozbudowa A1200 CDN
witam
wiem wiem, nie jeden powie ze byl juz taki temat, jednak ja chcialem zalozyc nowy, aby zostal on pokierowny podemnie, poniewaz w temacie amigi jestem bardzo zielony. wiec zacznijmy od nowa

Nie tak dawno stalem sie szczesliwym posiadaczem A1200 (sama plyta glowna 3.0) oraz obudowy Infinitiv + klawiatura Infinitiv. Zakupilem sobie dzis na allegro "Vademecum Amigi 4 tomy" oraz "interfejs 4xIDE". I tu prosilbym o pomoc z nakierowaniem mnie co teraz....

- czy dobrze ze kupilem 4xIDE??? przeczytalem przed chwila cos o Fast-ata ze sa lepsze i ze wogole szybciej chodza. czy duzy blad zrobilem?? i jak to wszystko podlaczyc

- czy moge sam zmienic ROM na 3.1?? czy lepiej dac do sklepu z amigami (z lutownica obchodze sie w miare dobrze ale nie wiem jak to zrobic)

- jaka karte turbo najlepiej zakupic. prosilbym o podanie wielu mozliwosci (cena nie gra roli - ale prosze o podanie duzo mozliwosci). i jak przerobic aby mozna bylo zastosowac jak najwiecej ramu i jak zrobic na karcie turbo Overclocking

- jak to wszystko schlodzic (tak jak w PC?? duzo wiatrakow, radiatorow, wodne :)?)

- jaki dysk najlepiej mam kupic zeby dzialal pod tymi IDE (ok. 10-15 Gb??)

- jaka nagrywarke (cd-rom) mam kupic aby dzialal pod tym IDE

- jaki kupic modem/karte sieciowa by podlaczyc net do tego i gdzie ja podlaczyc (potrzebna katowka?)

- czy jest sens podlaczyc taka amige pod TV czy lepiej odrazu obejrzec sie za LCD?

- jakie stacje dyskietek zastosowac?? 880 kb i 1,44? zeby mozna bylo obslugiwac to i to

- jak to wszystko ma byc popodlaczane w obudowie Infinitiv. Jakies fotki, schematy, wszystko sie przyda

troche tego jest ale z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi.... wkoncu kazdy musi kiedys zaczac

pozdrawiam

[#2] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Czarnomag, post #1

czy dobrze ze kupilem 4xIDE???

Jezeli nie masz karty turbo to dobrze. FastATA tylko by zamulil procek, zreszta nawet zamula na 040 i trzeba priorytet partycji zmniejszac do -1 (ze tez do tej pory nie pomysleli nad tym...). Ale nawet przy rozbudowanych konfigach duzo osob chwali ta przejsciowke (nie uzywalem).

czy moge sam zmienic ROM na 3.1

Mozesz sam. Polega to na podwazeniu malym "srubokretem" dwoch kostek, wyjeciu ich, dostosowaniu recznie (przez minimalne odgiecie) nozek nowych kostek i wlozeniu.

jaka karte turbo najlepiej zakupic

BlizzardPPC (Power PC). Sa rozne wersje z prockiem 040 i 060. Polecam 060. Jezeli znajdziesz dwa simmy 128 to rozszerzysz kompa do 256MB. Ja kupilem tanio (100zl) 2x64 i mam teraz 128 MB. Karte moze staraj sie kupic z drugiej reki od zaufanego Amigowca, bedzie duuuuzo taniej.

jak to wszystko schlodzic

Wystarczy wentylator w zasilaczu pod warunkiem ze kupisz karte z 060 lub 040/25 (040/40 wymaga radiatora a czesto dodatkowego "wiatraka').

jaki dysk najlepiej mam kupic zeby dzialal pod tymi IDE

Szczerze mowiac nie wiem ale jest chyba analogicznie do FastATA (pod warunkiem uzycia odpowiednich sterownikow lub systemu) i...120 GB czy jakie tam wieksze dyski juz sa. Ale i tak procedura nawet przy FastATA jest troche skomplikowana aby to opanowac na poczatku. :)

jaka nagrywarke (cd-rom) mam kupic aby dzialal pod tym IDE

Napewno zadziala LG + MakeCD (program do nagrywania). Innych nie uzywalem.

jaki kupic modem/karte sieciowa by podlaczyc net do tego i gdzie ja podlaczyc (potrzebna katowka?)

Na Aminecie poszukaj w wyszukiwarce sterownikow CNET.device i 3COM i przeczytaj w dokumentacji co kupic. Ja uzywam SureCom pod cnet.device. Ogolnie w tej kwestii kup taka karte w firmach amigowych - wysylkowo, np. www.efunzine.com (bedziesz mial pewnosc ze kupiles odpowiednia karte oraz gwarancje. Dodam ze do Infinitiv bedzie potrzebna dosc droga przejsciowka (kątówka, 70zl).

czy jest sens podlaczyc taka amige pod TV czy lepiej odrazu obejrzec sie za LCD?

O ile wiem to jest ale po zakupie BlizzardaPPC bedzie mozliwosc podlaczenia karty BVision (Permedia2 (3D), 8 MB). A ogolnie lepiej kupic sloty PCI - Mediator i Voodoo (ale o tym napisza inni uzytkownicy).

jakie stacje dyskietek zastosowac?? 880 kb i 1,44? zeby mozna bylo obslugiwac to i to

Lepej 1.44. Obsluguje tez zwykle a dodatkowo nie bedzie problemu z PC (formatowanie na 740).

jak to wszystko ma byc popodlaczane w obudowie Infinitiv. Jakies fotki, schematy, wszystko sie przyda

Eksperymenty i eksperymenty, czasami trzeba cos przypilowac (dobrze ze to plastik).
[#3] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Andrzej Drozd, post #2

Ja od siebie dodam że używam k.sieciowej ns slocie PCMCIA w obudowie tower, bez kątowej przejściówki.
Obok biurka, mam stojącą, starą półkę na której stoi Amy. W miejscu gdzie wychodzi karta PCMCIA, wyciąłem otwór w obudowie i w półce
Przekonasz się że Amigowce nie takie rzeczy robią...
[#4] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Andrzej Drozd, post #2

- Co do FastAty, to jest dużo lepsza od 4xide, ponieważ przyspiesza transfer z twardego dysku 3-5 razy (zależnie od typu dysku i karty turbo), prócz tego daje kilka korzyści - brak problemów z duzymi dyskami i bezproblemowa współpraca z CD
- Rom zmienisz sam (jak napisał Andrzej)
- BlizzardPPC
- karta już jest zaopatrzona w stosowne radiatory i wiatraki
- dysk - ja nigdy nie miałem większego od 4 GB :)
- nagrywarka - nie wiem
- karta sieciowa - obadaj archiwa cnet i 3com na aminecie - tam masz spis działających kart (3Com kupisz teraz za 10-25 zł), może lepiej pomyśleć o Mediatorze? (skoro kasa nie gra roli ;)), od razu podepniesz kartę graf, muz i sieciową na PCI, są też USB...
- jeśli coś zgodnego z VGA, to zaopatrz się w scandoubler
- stacja gęsta - ale to musi być stacja od Amig, nie od PC
- lepszą obudową jest Ebox (metalowa), ale jak masz problemy, napisz konkretnie co...
[#5] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Czarnomag, post #1

Dobra a jak byście to czasowo i chronologicznie poukladali. Bo kaski moge troche wlozyc ale nie naraz, tylko miesiac w miesiac.

aha i jeszcze jedna kwestia. Przeczytalem w ACS 2/98 recenzje obudowy Infinitiv 2 i zastanawiam sie czy jeszcze zanim zaczne cokolwiek robic nie wymienic moja plastikowa Infinitiv wlasnie na taka nowsza. Co o tym myslicie??

Co do mediatora to rzeczywiscie jest to dobry wybor. Jednak z tego co zrozumialem musialbym najpierw kupic sloty zorro do ktorych przylacze Mediator a do niego dopiero grafike, sieciowke. Tylko nie czaje, bo grafike tez mozna przeciez przylaczyc do PPC. Prosz eo dokladniejsze wyjasnienie. i co byscie powiedzieli na takie cos:

Zorro IV A1200
Mediator PCI ZIV

Myslicie ze takie cos bedzie dobre?? Chociaz z tego co od jakiegos czasu obserwuje aukcje na Allegro nie jest latwo znalezc taki sprzet, a nowy w sklepie jest "troszke" drozszy .

[#6] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Czarnomag, post #5

To nie będzie dobre, bo nie ma sensu. Niepotrzebnie wydasz pieniądze.
Elbox kiedyś wymyślił coś takiego jak ZorroIV, ale do tego zrobili
tylko specjalną wersję FastAty, prócz tego pojawił się Mediator ZIV.
Jednak najpopularniejsze modele Mediatora wpina się zamiast
jakichkowliek slotów Zorro (II, III, czy IV). Jak masz Mediatora, to
nie potrzebujesz slotów Zorro, gdyż karty PCI, które do Mediatora
podłączysz, są dużo lepsze i tańsze od tych do Zorro.
Jeśli chodzi o obudowy, to Ebox jest dużo lepszy od któregokolwiek
Infinitiva.
Jeśli chodzi o kolejność, to sugerowałbym:
- twardy dysk (warto zdecydować się na SCSI, wtedy musiałbyś
znaleźć BlizzardaPPC z SCSI - dyski SCSI działają z Amigą dużo lepiej
niż z jakąkolwiek FastAtą)
- karta turbo (oczywiście min. 16 MB RAM)
- nowa obudowa
- Mediator
- monitor SVGA i karta graf. (ew. muzyka,
sieciówka...- to już w sumie grosze)
[#7] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Czarnomag, post #5

Ja napisze moze kilka slow na temat hdd mialem
najnowszy 60gb samsunga i chodzi wysmienicie
limitem na standardowym zlaczu czy cudach takich jak 4xide jest 32gb i nie pszeskoczy sie tego

Zaopatrz sie w os3.5/3.9 (os3.5 orginal mam do sprzedania) one maja w miare dobrze rozwiazana
obsluge duzych dyskow.

W temacie turbo to ppc(SCSI + co najmniej 64mb) jakby nie patrzec os4 nadchodzi (a czy nadejdzie to inna para kaloszy).

Mediator jak powiedzieli poprzednicy to najlepszy wybor Karty PCI za grosze kupisz..

PS.Niechce zadnych wojenek oto moje zdanie:

Zsumuj sobie wszystko jezeli wyjdzie Ci wiecej niz 1500 zastanow sie nad kupnem sobie pega a bedziesz mial to wszystko plus CPU G3 (szybsze PPC)

Pozdrawiam

[#8] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Czarnomag, post #5

hehh ja ze swojej strony sugerowalbym uregulowanie drobnych naleznosci z ex wlascicielem tej obudowy, pozdrawiam
[#9] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@AmiChris, post #7

Zsumuj sobie wszystko jezeli wyjdzie Ci wiecej niz 1500 zastanow sie nad kupnem sobie pega a bedziesz mial to wszystko plus CPU G3 (szybsze PPC)

Z calym szacunkiem ale dopoki uzytkownicy sa "olewani" przez MOST to lepiej sie wstrzymac. Wychodzi na jaw coraz wiedzej wad Pegaza (ktos ostatnio gdzes nwet wspomnial ze Peg nie potrafi drukowac (nie wiem teraz czy jego czy ogolnie))...
[#10] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Andrzej Drozd, post #9

Być może ktoś o tym wspomniał, ale z całą stanowczością stwierdzam, że mój Pegaz II drukuje. I to na drukarce podpiętej przez USB (HP 1010).
[#11] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Andrzej Drozd, post #9

Tak masz po czesci racje
i w temacie mos-a wystarczy poczytac forum

i w temacie drukowania ale to zalezy od drukarki
u mnie HP DeskJet 890C (Parallel) dziala pod Pegiem 1.

[#12] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@jaro, post #8

Ja też dorzucę kilka groszy.
Jeśli byś się decydował na Sloty Zorro to polecam zdecydowanie te od Elboxu, dużo wygodniejsze niż te od Micronika jeśli byś miał podłączać FastATA i bezpośrenie zasilanie na sloty.
Inna sprawa to kwestia obudowy. Przerabiałem już temat Infinitiv i Eboxa i najlepsza jest według mnie GIFT TOWER, w Elboxie góra jest zamaskowana, w Gifcie dużo łatwiej wkłada się karty turbo jeśli ma się sloty Zorro. Dużo lepiej jest załatwiona kwestia zasilania, miejsca itp. Dla mnie numero uno. Obudowa taka jest nawet teraz w dziale Giełda za 100zł. Polecam ją z czystym sumieniem.
Co do nagrywarek to nie ma chyba co ładować nowych cudów techniki w styli x52/x32 (rw), bo chyba i tak tego nie wykorzystasz. Ja z powodzeniem używałem nagrywarki LG 8080B i LG x16/x10.
[#13] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Czarnomag, post #1

Nadal mam troche nie poukladane wszystko. Jak to pokoleji wszystko poskładać.

Najpierw karta turbo i mediator?? Gdzie sić podłącza mediator?? Czy karte turbo (posiadajac juz mediaor) wpina sie do mediatora czy normalnie do plyty glownej. Do mediatora mozna normalnie zastosowac podzespoly z PC?

Scan doubler. Nie jest dobrym wyjsciem? to co zamiast niego zastosowac, chce na amidze porobic jakies animacje, ale chce tez od czasu do czasu zagrac w stara gierke (na tej samej amidze)

Karta turbo. Ktora wersja lepsza?? czy wystarczy mi 603e czy lepiej juz kupic 604e (czy ona tylko do amig 3/4000?).

Czy nie ma ktos romu 3.1 do sprzedania? :D

[#14] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Czarnomag, post #13

Na poczatek nie powinienes tez zapominac o dysku twardym :D Karte turbo i mediator podlaczasz do tego samego zlacza - najpierw mediator (jest przelotowy), potem karte.
Do mediatora mozesz zastosowac normalne karty rozszerzen PCI (czyli od pieca), ale rusza tylko, jesli masz sterowniki (norma). A sterownikow nie ma znowu tak wiele. W praktyce wiec jestes ograniczony - jesli chodzi o karty graficzne do jednej karty z S3 Virge (nie polecam) i kilku modeli Voodoo (polecam ;) ... itd. Sterowniki znajdziesz na plycie dolaczonej do mediatora (acha, oczywiscie czytnik CD tez by sie przydal :D ).
ScanDoubler jest dobrym wyjsciem (do starych gierek, ktorych nie da sie wypromowac)... tylko ze jesli bedziesz mial karte graficzna (z wlasnym wyjsciem VGA) i jednoczesnie ScanDoubler na porcie Video (z wlasnym wyjsciem VGA), to bedziesz musial przepinac kabel od monitora za kazdym razem kiedy jakas gierca odpali Ci sie w PALu (bardziej eleganckim wyjsciem jest zakup przelacznika na 2 monitory i po prostu przelaczenie wajchy).
Karta turbo - lepsza z 604... ale nie podlaczysz jej do A1200 :D Sposrod tych z 603 wybierz taka, ktora ma ze 200 MHz i jakas mocniejsza motorolke 68k (przynajmniej 040/40, a lepiej 060/50, ale ta cena...) - starsze programy (nie pisane pod PPC) beda chodzic znacznie przyjemniej...

[#15] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@recedent, post #14

604 da radę podłączyć zorro III plus specjalna karta :) i masz pełną A4000.
[#16] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Domik, post #15

Wypowiem sie cos na ten ZorroIII to dziadostwo mialem w amidze1200 oraz karte PPC z 604e + cvppc jak mialem 604 w slotach zorroIII to wszystko mi zwolnilo o okolo 50% wiec lepiej albo amiga 4000 albo 1200 i od niej bebechy ja mam amige4000 i polecam bardziej amige4000 niz amige1200+zorroIII

[#17] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Denver, post #16

Nie taką pełną, bo nie ma w takim zestawie RTC - A4000 ma go na
płycie, stąd żadna karta procesorowa nie ma RTC (co jest regułą u kart
do a1200). Poza tym to ZorroIII jest wyjątkowo kapryśne, zależne od
rodzaju płyty głównej a1200 - wielbicielom ZorroIII polecam
zdecydowanie A4000 - dzisiaj to nie taki wielki wydatek.
Z opisanych tu rozwiązań - Mediator. Mam pytanie - czego brakuje
s3virge (poza oczywiście obsługą pełnego wspomagania 3d ;))? Używałem
pół roku s3virge - w porównaniu do AGA to niebo a piekło, a zważywszy
na fakt iż virge kupisz za 5 zł, lub dostaniesz za darmo, to stosunek
cena/jakość rewelacyjny.
Przełącznik monitorów - polecany, podobnie jak scandoubler (chyba że
zrezygnujesz ze starszych gier).
Kart graficznych pod Zorro na rynku też nie jest zatrzęsienie - raptem
cv64, cv64/3d, pIV, pII (zabytki w chorych cenach - porównajmy cenę
cv64 i s3virge PCI - technicznie to prawie to samo) - więc różne
odmiany Virge i VoodooIII/IV/V to wcale nie tak mało. Prócz tego -
sb128, sieć na popularnym realteku - zdecydowanie mediator!
[#18] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@wali7, post #17

Coś znajomo mi z tą Amisią wygląda tylko w porównaniu do Czarnomaga mam problemy finansowe i kompletowanie idzie mi wolno.
Chciałbym się spytać czy modól na scsi to będzie działać z blizz 1230 IV i np z takim ppc (to jest ta sama przejściówka) warto na to kase wywalać??
Mam też dysk scsi na zbyciu jak ktoś byłby chętny...(chyba 2,1gb)
[#19] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@MróweK, post #18

nie scsi na Blizku 68k masz zakladane a w bppc masz lutowane na stale w skrzydle karty jest kostka od scsi. A scsi to jest to co tygryski ubia najbardzej :D

[#20] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Denver, post #19

Zdecydowanie - SCSI na klasyku to jest to, zwłaszcza do CD.
Szczególnie dobrze rozwiązano to w BlizzardachPPC - można zabootować z
CD SCSI. Polecam. Ale moduły inne - BlizzIV ma osobną płytkę, BlizzPPC
ma go na stałe (tylko modele z SCSI).
[#21] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@wali7, post #20

Aha dzieki za rade z etgo co pamiętam to w ten modulik mozna zapakować więcej ramu i tu znów moja prosba. W blizza 1230 ile można maksymalnie ramu wsadzić??(chodzi mo z modółem scsi i bez)
[#22] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@MróweK, post #21

chyba razem moze byc 256mb ramu
ale sprawdz na amiga-hardware.com :D

[#23] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@MróweK, post #21

chyba razem moze byc 256mb ramu
ale sprawdz na amiga-hardware.com :D

[#24] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@MróweK, post #21

Do Blizzarda 1230 można maksymalnie wsadzić 164 MB. Po dokupieniu SCSI-Kit na którym jest następna podstawka na pamięć, można dodać następne 164 MB. Czyli można mieć 256MB ale tylko z dodatkowym SCSI-Kit. :D
Przy okazji zdecyduj się jak pisać słowo "moduł".
Podpowiem Ci, że poprawna forma to z "u" a nie "ó"

[#25] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@spiryt, post #24

Jak już jesteśmy przy różnych poprawnościach, np. ortograficznych,
chciałbym zwrócić Twoją uwagę na poprawności arytmetyczne: czy 256/2
na pewno równa się 164?
[#26] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@wali7, post #25

Wali7, ty chyba rzeczywiście jesteś doktorem!!! :D

[#27] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Kitech, post #26

Podepne sie pod ostatni komentarz...

Co do starych gier to proponuje dodatkowy monitorPAL/maly telwizorek (gry takie w 320x200 wygladaja znacznie lepiej niz przez scandoubler a taki przelacznik chyba nie wplywa zadobrze gdy przelacza sie nim pracujace urzadzenia. Slyszalem tez o mozliwosci podlaczenie sygnalu za AGA do kartyGFX (?) oraz podlaczeniu AGA do karty TV (z tym ze nie wiem czy to dziala z grami ktore nie pracuja w multitaskingu.

Co do slotow ZorroIII to na A1200 pracuja tylko w trybie ZorroII. Stad tez miedzy innymi spadek predkosci...
[#28] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Kitech, post #26

No prawie, właśnie piszę doktorat pt "Obsługa ręcznego kalkuratora
czterodziałaniowego w aspekcie przydatności na portalach
internetowych"
;)
[#29] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Andrzej Drozd, post #27

Znaczy, chyba nie dokońca:). Po podpieciu karty procesorowej od a4000 pracuja juz jako zorro III
[#30] Re: Rozbudowa A1200 CDN

@Andrzej Drozd, post #27

dzialaja jako zorroIII w A1200

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem