[#31] Re: koszmar powraca....

@malin666, post #28

Lepiej odpowiednie pliki wrzuc na dyskietke Workbench a najlepiej kup/zalatw HD. Chocby 40MB za 1zl (chociaz taki HD moze miec ju wartosc muzealna i bedzie drozszy, ale 100-200 MB za 5 zl to chyba da rade).
[#32] Re: koszmar powraca....

@Andrzej Drozd, post #31

mam 1 i 49 groszy w skarbonce :D pozbyłem sie 20 zł na zasilacz.

[#33] Re: koszmar powraca....

@malin666, post #30

Przekopiuj plik CrossDOSFilesystem na dyskietke Workbench do katalogu L: . Plik mfm.device do katalogu Devs: na dyskietce Workbench oraz pliki PC0-PC7 (wraz z ikonami) do katalogu Devs i podkatalogu DosDrivers na dyskietce Workbench.

Jednak na poczatku kup HD i ksiazke AmigaDOS (chocby 2.x, poniewaz praktycznie nie rozni sie si od 3.x).

Dalej pisz na majla aby nie zasmiecac forum, a moderatorow prosze o zamkniecie watku ;)
[#34] Re: koszmar powraca....

@Andrzej Drozd, post #33

dobrze, juz jest czćściowo ok. umiem już kopiowac z dyskietki - dobry duch podpowiedział jak skopiowac komende copy. wićc z kopiowaniem nie ma problemu. jak bedą problemy z transadf'em to sie odezwe :)

[#35] Re: koszmar powraca....

@malin666, post #1

całkiem łopatologicznie:
zamontowanie pc0:
mount pc0:
na stałe - przegrać (przenieść ikonę) pc0 z storage/dossrivers do
devs/dosdrivers

"zamontowanie" komend w RAM:
przegrać to co chcesz za pomocą copy, np.
copy c:copy ram:
(co jeszcze chcesz np.) copy c:assign ram:
assign c: ram: add
to zabierze trochę ram (ważne zwłaszcza jak nie masz fastu) -
sprawdzaj ilość pamięci poleceniem avail. Trochę pamięci zwolni
zazwyczaj komenda avail flush

a więc po zamontowaniu pc0 i przeniesieniu copy do ram: wydajesz
polecenie copy pc0:mojagra.adf ram: (oczywiście dyskietkę z grą musisz
mieć w stacji)
Wszystkie wydane uprzednio komendy możesz podać w user-startup, albo w
innym pliku, wtedy przerabiasz go na skrypt: protect plikjakistam.txt
s add, a potem wywołujesz komendą execute plikjakistam.txt, albo z
ikonki (typu project, w polu tool wpisujesz execute).
To tyle. Polecam Amiga DOS M. Pampucha.
[#36] Re: koszmar powraca....

@wali7, post #35

polecenie copy pc0:mojagra.adf ram: (oczywiście dyskietkę z grą musisz mieć w stacji)

No właśnie cały problem polega na tym że domyślnie szuka komend na dyskietce z której wystartowała Ami i dlatego należy pisać pełne ścieżki dostępu to raz a dwa to należy odwoływać się do konkretnej dyskietki a nie do urządzenia czyli przykładowo:
c:copy c:copy ram:
ram:copy dysk1:transadf ram:
ram:copy dysk_pc:plik.adf ram:
[#37] Re: koszmar powraca....

@Sylwester, post #36

ej...powiedz ktos kroczek po kroczku jak zwyklemu debilowi jak zainstalować te durne PC0 :D :D :D :D

pozdro

[#38] Re: koszmar powraca....

@malin666, post #37

debilowi

...to kupiles zasilacz czy cos innego?
[#39] Re: koszmar powraca....

@malin666, post #1

No więc tak:
1) musisz mieć amigę
2) w niej stacje dyskietek
3) dyskietkę botującą z systemem, a na niej pliki:
- devs:dosdrivers/pc0
- devs:dosdrivers/pc0.info
a jako tooltypy podane parametry:
* ACTIVATE=1
* UNIT=0
- devs:mfm.device
- L:CrossDOSFilesystem

ewentualnie :)
- c:mount

nastepnie klikasz na pc0 z WB lub wpisujesz z cli
Mount pc0:

możesz zrobić to jeszcze raz i wtedy gdy za pierwszym razem zainstalowało się dobrze powinieneś otrzymac komunikat :
BŁĄD: Urządzenie 'pc0:' jest już zamontowane
czyli wszystko ok
4) od tego momentu POWINIENEŚ mieć zainstalowane w systemie urządzenie PC0 słuzące do odczytywania dyskietek nakranych na komputerach IBM- podobnych zwanych Komputerami Osobistymi w skrucie PC.

[#40] Re: koszmar powraca....

@11MASTEr, post #39

eh dobra dzićki. już mi pomógł gościu na gg (nie znam ksywki :D) i juz wiem co i jak. no i dzićki że mogliście słuchać takiego lamera jak ja. od goscia kupiłem tylko zasilacz który za długo nie pociągnie - nagrzewa sie wolno ale wazy notabene tyle ile nowiutki siemens c65 :D teraz pozostaje brac dyskietki i kopiowac adf'y. no cóż wielkie dzićki.

pozdro

[#41] Re: koszmar powraca....

@malin666, post #40

ten "gościu" to sylwester - tym niemniej wielkie dzićki. gość jest moim zbawicielem :D

pozdro

[#42] Re: koszmar powraca....

@malin666, post #41

Spoko, ale jakbys mial jeszcze jakies problemy z PC0: to wysle Ci jednak dyskietki :)
[#43] Re: koszmar powraca....

@Sylwester, post #36

cóż, właśnie po to wymyślono komendę assign, aby nie szukał tylko na
sys:, ale także np. w ram:
oczywiście, można podawać pełne ścieżki dostępu, tylko po co, skoro
można krócej?
[#44] Re: koszmar powraca....

@wali7, post #43

assign lub path, nie chciałem mieszać kolejnymi komendami bo już wcale by się nie połapał :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem